aci-elma-yagi

Acı Elma Yağının Faydaları

Elma yağı veya acı elma yağı, Anadolu’nun çoğu bölgesinde adaçayı yağı olarak bilinir. Baklagiller ailesinin bir üyesi olan bir bitkiden yapraklarının distilasyon işleminden geçirilmesiyle elde edilen elma yağının içinde tuyon, sincol, barneol ve piren maddeleri bulunur.

Bu bitkinin uçucu yağı esansiyel ve şifalıdır. Latincesi oleum salvia olan acı elma yağı sağlığa faydalarıyla da bilinir. Bu yağa acı elma yağı adının verilme nedeni, yağın çıkarıldığı salvia triloba isimli bitkinin dallarında elmaya benzeyen küçük ve koyu yeşil renkte mazılar olmasıdır. Bu yağda yüzde 60’a kadar sineol bulunur.

Acı elma yağının kokusu oldukça keskin ve ayırt edicidir. Bu karakteristik bitkinin yağı açık sarı hatta renksizdir. Yakıcı ve lezzeti olan yağ, Orta Avrupa ve Balkanlar başa olmak üzere dünyanın neredeyse her yerinde üretilir.

Bu şifalı bitkinin yaprakları gri ve yeşil arası bir renktir. Kuvvetli ve keskin bir kokuya sahip olan bitkinin, çift dudaklı, haznesi derin mor, mavi ve kimi zaman da pembe ve beyaz renkli çiçekleri vardır. Minik tohumları yumurtaya benzer ve rengi kahverengidir. Çayır ve çimenlik tüm alanlarla kolaylıkla yetişen bitki etrafına da hoş bir koku yayar.

Ülkemizde bilhassa Muğla ve Fethiye’da üretilen acı elma yağı, Egeli ve Akdenizliler için ilaç niteliğindedir.

Acı elma yağı, gazı ve idrarı söktürmesiyle ünlenmiştir. Ayrıca sindirimin düzenlenmesine de yardım eder ve teri keser. Eğer dahili olarak kullanılacaksa günde 3 ila 5 damla arası bir miktarın bir fincan suyun içine eklenmesi yeterlidir. Haricen kullanılacaksa da, antiseptik özellik göstererek yaraları geçirir ve karın ağrısını hafifletir.

Aromasından dolayı yemek pişirirken dahi kullanılabilir. Ayrıca birçok sağlık sorununu tedavi eder. Yatıştırıcı ve tatlı bir kokuya sahip olduğu için birçok kozmetik üründe de bu yağ bulunur. Bilhassa el kremleri, vücut losyonları ve masaj yağlarında acı elma yağını görürüz. Bu ürünlere ek olarak, acı elma yağı parfümler için de ideal bir bileşendir. Turunçgil, lavanta, jojoba ve badem yağlarına karıştırılırsa mis gibi kokan, antioksidan ve antibakteriyel özellik gösteren ev parfümü ve kokuları üretilebilir.

Acı elma yağı, mantar ve benzeri cilt sorunu için de birebirdir. Ek olarak, zihin açıcı ve sinirleri yatıştırıcı özelliği de vardır. Bu nedenle, uykusuzluk, stres, depresyon gibi hallerde aromaterapinin bir parçası niteliğinde kullanılabilir. Meditasyonla uğraşanlar ve yoga yapanlar için de ideal olan acı elma yağı, bu insanlar için rahatlatıcı bir etki gösterir.

Acı Elma Yağının Faydaları ve Kullanımı

Acı elma yağı haricen kullanılacağı zaman mutlaka su ile inceltilmelidir. Bu yağın günlük ideal kullanım miktarı 0,1 ila 0,3 gram arasıdır. Bu miktar, yarım çay kaşığına denk, hatta biraz daha azdır. Yani tahmini olarak fincan başına 2-3 damla kullanılabilir. Bu miktarı düzgün şekilde ayarlamak eczanelerden yağ damlatan lastikli pompalar satın alınabilir.

  • Antiseptiktir. Aynı zamanda antioksidan ve antibakteriyel özellik gösterir. Güçlü bir iç temizliğin anahtarıdır. Kesikleri, yaraları ve küçük enfeksiyonların temizlenmesini sağlar.
  • Anti fungal özellik gösterir, yani mantar oluşumu engeller. Bağırsak, mide ve rahmi temizlemeye yardım eder.
  • Cilt bakımı için etkilidir. İltihapları giderdiği gibi, bakterileri temizler ve mantarı engeller.
  • Anti-aging etkiye sahiptir. Bu yüzden cildin yaşlanma sürecini oldukça yavaşlatır. Kırışıklıkları azaltır ve yenilerinin oluşumunu engeller.
  • Cildi toksinlerden arındırır. Cildin yağ dengesini düzenler. Akneleri ve sivilceleri geçirir. Siyah noktaların ve lekelerin temizlenmesine yardımcıdır.
  • Yara izlerinin ve kesiklerin ortadan kalkmasına yardım eder.
  • Ciltte bulunan çatlakları meydandan kaldırır.
  • Cildi sıkılaştırır ve ona parlaklık sağlar.
  • Kuru ve yağlı ciltlere fayda sağlar. Eğer badem yağı ile Hindistan cevizi gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılırsa ve biraz da inceltilirse cildin yağ dengesini sağlar.
  • Saç bakımında da etkilidir. Saç derisini besleyip saçları güçlendirir.
  • Saçların koparak dökülmesini engeller. Ayrıca kepeklenme ve pul pul dökülme sorunlarını da geçirir.
  • Saçların kolayca şekil almasını sağlar.
  • Saçları güzelce temizleyerek mantarları yok eder.
  • Antibakteriyel özellik gösterdiği için saçtaki bakterileri de yok eder. Böylece saçın enfeksiyon kapmasını engeller.
  • Ağız ve diş sağlığı için etkili bir yağdır. Gargara olarak yapılırsa ağız ve diş temizliği için etki gösterir.
  • Dişleri beyazlatır.
  • Ağızda iltihaplanmalara engel olur.
  • Ağızdaki bakterileri öldürerek kötü kokuları engeller.
  • Ağız içi yaraları geçirmeye yardım eder. Bu etkisinden faydalanmak için ufak bir kaseye 1-2 damla acı elma yağı konup içine nane, ekinazya ve karanfil yağı eklenebilir. Suyla da karıştırılabilir. Bu gargara haftada üç kez uygulanabilir. Gargaranın asla yutulmaması gerekmektedir.
  • Acı elma yağının sindirim sistemine de faydası büyüktür. Gaz sorunlarını, şişkinliği, mide yanmasını, mide ağrısını ve karın ağrısını alır.
  • Ter attırıcı özellik gösterir.
  • Ağrılı hallerde karna direkt olarak sürülebilen bir yağdır. Kullanılmadan evvel suyla inceltilmelidir. Veyahut, badem yağı ya da Hindistan cevizi yağıyla karıştırılmalıdır.
  • Bir bardak suyun için 2-3 damla damlatılmak suretiyle içilmesi de mümkündür. Ancak bu acı elma yağının paketinin üzerinde “ağızdan alınabilir” ifadesinin olmasına dikkat edilmelidir.
  • 2 yaş üstü bebeklerde gaz sorununu ortadan kaldırır ve bebekleri rahatlatır. Bu etkisi için suya 1-2 damla damlatmak ve bu karışımla bebeğe masaj yapmak gerekir. Bebeklerde kesinlikle çok fazla kullanılmaması gerekir. Ayrıca bebeklere acı elma yağı ağızdan da içirilmemelidir.
  • 2 yaş altındaki bebeklere önerilmez. Bunun sebebi, sinir sistemine etki edebilecek güçlü bir yağ olmasıdır. Ayrıca, inceltilmeden de bebek cildine sürülmesi zararlı olabilir. Bebeğin cildinde tahrişe neden olma riski vardır.
  • Bebek vücudunda, ayak tabanı harici bir bölgeye sürülmesi önerilmez. Tüm bu bilgilere rağmen eğer bebeklerde kullanılacaksa doktora danışarak kullanılması en sağlıklısı ve doğrusudur.
  • Menstrüel anlamda fayda gösterir. Kadınların regl ağrısını gidermeye yardım eder, sancıyı keser, regl düzensizliği sorununu yok eder. Ayrıca, regl süresince görülen sinirli ve gergin ruh halini yumuşatır. Bu etki için yağı suyla inceltip karna ve kollara masaj yaparak sürebilirsiniz.
  • Menopoz döneminde hissedilen rahatsız edici hisleri, huzursuzluğu sıcak basmasını, terlemeleri, çarpıntıyı, baş ağrısını ve gerginliği almaya yardım eder. Bu etkiden faydalanmak için acı elma yağını suyla inceltip ayaklara masaj yapmak kafi olacaktır. Bu yöntem dışında, acı elma yağının banyo suyuna da eklenebilir.
  • Bronşit ve astım hastalıklarının tedavisi acı elma yağıyla güçlendirilebilir. Bu yağ, soğuk algınlığını geçirmeye yardım eder.
  • Zihni canlandırır ve tazeler. Güçlü bir baharat aroması olduğu için zihni açmaya ve hafızayı kuvvetlendirmeye destek olur.
  • Alzheimer rahatsızlığına yakalanma ihtimalini düşürür. Alzheimer hastalarının idrak yeteneğini artırır.
  • Vücuttaki yorgunluğu ve halsizliği alır.
  • Vücuda enerji depolamaya yardımcıdır.
  • Depresyon, stres ve kaygı durumlarında etki gösterir. Antidepresan yapıdadır. Ruh halini ve duygu durumunu olumlu yönde etkiler.
  • Beyni uyarıp sinirleri yumuşatmaya yardım eder. Acı elma yağının buharını koklamak dahi fayda sağlar. Bu yağ ile masaj yapmak ve yağı banyo suyuna katmak da tüm bu etkileri açığa çıkaran yöntemlerdir.
  • Uykusuzluğu geçirmeye yardım eder. Uyku öncesi saça bu yağın incelmiş hali ile masaj yapmak bu etkiyi açığa çıkarır.
  • Zihni kontrol eden steroid hormonlarındaki etkinlik de acı elma yağıyla düzenlenebilir.
  • Zihni berraklaştırıp uykuya daha kolay dalmayı sağlar.
  • Tüm bu etkileri aktif etmek için, acı elma yağını banyo suyuna birkaç damla damlatmak yeterli olacaktır.
  • Aromaterapi masajlarında etkin şekilde kullanılabilir.
  • Evin ve bulunulan tüm ortamların güzel kokmasını sağlar. Yağ difüzörü yardımıyla 6 damla acı elma yağına 6 damla misket limonu yağı ile 8 damla tatlı portakal yağı eklenirse ev için harika bir parfüm üretilebilir. Bu kokuyla hem yaşam alanınızı güzelleştirmeniz, hem zihninizi açmanız, hem de stres seviyenizi azaltmanız mümkün.
  • Doğal bir afrodizyaktır. Cinsel arzuyu yükseltir ve libidoyu artırır. Bunun için yenen cinsi alınmalı ve yemeklere pişirme sırasında birkaç damla eklenmelidir. Yine, banyo suyuna eklemek de bir çözümdür. Hem kadınlarda hem de erkeklerde etki gösterir.

Acı elma yağı nasıl elde edilir?

Acı elma yağı, bitkinin yaprakları ile çiçeklerinden, buhar distilasyonu yani buharın ısıtılması metoduyla elde edilir. Özellikle salvia officinalis isimli cinsten daha fazla yağ elde edilir. Türkiye’de en çok görülen tür salvia trilobadır.

Acı elma yağının türleri nelerdir?

Acı elma yağının birçok çeşidi bulunur. Farklı yerlerde yetişen ya da farklı yerlerden satın alınan acı elma yağları da birbirinden farklılık gösterilebilir. Acı elma yağının pakedinin üzerinde de bu türlerin isimlerini Latince olarak görmek mümkündür.

Salvia officinalis isimli tür, en fazla yetiştirilen çeşittir. En çok yağ oranı da bu türden alınır. Fakat Türkiye’de en fazla salvia triloba isimli tür yetiştirilmektedir. Bu yağ, ülkemizde Adaçayı yağı, Anadolu adaçayı ve çayır adaçayı isimleriyle de bilinir.

Acı elma yağının bir başka türünün adı da salvia scleradır. Cilt için en faydalı tür budur. Avrupa’da tıp alanında kullanılan bir başka tür de salvia lavandulifoliadır. Bu tür de en fazla hafıza üzerinde etki gösterir.

Acı elma yağının zararlar var mıdır? Önemli bilgi ve uyarılar:

  • Tansiyon hastalarına önerilmez. Kan basıncını yükselttiği için tansiyonu da yükseltme riski vardır.
  • Diyabet hastalarına önerilmez. Hipoglisemi yani kan şekerini düşürebilir.
  • Epilepsi hastalarına önerilmez. Çünkü, sinir sistemini derinden etkileyebilir.
  • Mide ya da bağırsağında problem olanlar ile gastrit hastaları da bu yağı kullanmamalıdır.
  • Migren hastalarına önerilmez. Güçlü kokusu ve aromasıyla migren ağrısını tetikleme riski vardır.
  • Hamile kadınlara önerilmez. Çünkü hamilelerin rahim kaslarını harekete geçirip beklenmedik kasılmalara neden olabilir.
  • Emziren kadınlara önerilmez.
  • Aşırı dozda kullanılırsa erkeklerin sperm sayısında azalmaya neden olabilir.
  • 2 yaşından küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
  • 2 yaş üstü bebeklerde ve çocuklarda kullanılacaksa da asla dahili olarak kullandırılmamalıdır.
  • Tüm bebek ve çocuklar için kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
  • Çocuklar ebeveynlerinin bilgisi dışında kullanmamalıdır. Bu yüzden bebek ve çocukların erişemeyeceği yerde korunmalıdır.
  • Cilde uygulanacaksa önce, su, badem yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla karıştırılıp inceltilmelidir. Yoksa ciltte tahrişe yol açabilir. Saf olarak kullanılması, dahili kullanıma uygun olmayan versiyonunun dahili olarak tüketilmesi ya da önerilen dozlardan fazla dozda alınması her yaştan insanda rahatsızlığa yol açar.
  • Uzun süreli ve sık olarak kullanılmamalıdır. Önerilen miktarlara uyulmalıdır.
  • Aksi belirtilmezse ağızdan alınmamalıdır. Ağızdan alınacaksa paketinde bu şekilde kullanımın uygun olduğu belirtilmelidir.
  • Paketindeki bilgi ve talimatlar dikkatle okunup uygulanmalıdır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın