Acil Çıkış Levhaları

Acil Çıkış Levhaları

Yollarda, trafikte hatta alışveriş merkezlerinde çeşitli tabelalar, hız limitleri, acil çıkış levhaları ya da kaygan zemin uyarıları gün boyu karşımıza çıkar. Kimileri anlaşılmaz bir dille yazılmıştır, kimileri bulmaca gibidir ama en kötüsü kimi uyarı levhaları hiç göze çarpmaz. Acil çıkış levhaları kalabalık yerlerde, özellikle yangın gibi bir acil durumda hayat kurtaracak çok önemli bir uyarı öğesidir. Çoğu kez İngilizce olarak “Exit” yazısı ya da Türkçe olarak “Acil Çıkış” uyarısı ve bir okla birlikte acil çıkış levhaları acil durumlarda gidilecek doğru yönü ve doğru çıkış kapısını işaret eder.

Acil çıkış levhaları yangın, su baskını, elektrik arızası ya da sabotaj gibi acil durumlarda elektriğin kesilmesi ve normal aydınlatma sisteminin devre dışı kalması sonucu otomatik olarak devreye girer. Acil çıkış levhaları söz konusu binadan çıkış noktalarına ulaşılacak kaçış yollarını belirleyen cihazlardır. Böylelikle can kaybı, panik ve izdiham önlenerek güvenli bir tahliye sağlamak mümkün olabilir.

Çok katlı, büyük binalarda, hastane, sinema salonları ya da alışveriş merkezi gibi yapılarda acil çıkış levhaları binanın ölçülerine ve kat sayısına göre farklı konumlarda bulunabilir. Yine de genellikle acil çıkış levhaları, çıkış kapılarına ya da ana kapıya yakındır. Yangın anında en çabuk şekilde, en çok sayıda insanın dışarıya nasıl çıkacakları dikkate alınarak yönlendirme yapılmıştır.

Acil çıkış levhaları apartman binalarında, toplanma amaçlı binalarda (eğlence yerleri, hava limanları, garlar, terminaller, spor sahaları vb.), kurumsal binalar, ticaret amaçlı binalar, ofis binaları, endüstriyel tesisler ve depo amaçlı kullanılan tesislerde mutlaka bulunmalıdır. Bu binalardaki doğru yerleşim için acil çıkış levhaları çıkış kapılarının üzerinde olmalı ve eğer çıkış kapılarına giderken yön değiştiriliyorsa mutlaka belirtilmeli ve tahliye hızı düşürülmemelidir.

Acil çıkış levhası mutlaka herkesin kolayca görebileceği ve açıkça algılayabileceği şekilde hazırlanmalı ve yerleştirilmelidir. Başka uyarı levhaları ya da reklam panolarıyla birleştirilmemeli ve mutlaka ışıklandırılmalıdır. Elektrik kesintisi yaratacak acil durumlarda dahi acil durum levhaları ışık yaymaya devam edebilmelidir. Bunun için farklı modellerde acil çıkış levhaları üretilmektedir. Bunlardan biri fotolümen malzemeden üretilmiş ve bu malzemenin doğal özelliği sayesinde aydınlık ortamda morötesi (UV) ışınlarından depoladığı enerjiyi karanlıkta görülebilir dalga boyunda ışık olarak geri veren, karanlıkta harici bir enerjiye gerek duymadan görülebilen, akrilik acil çıkış levhalarıdır. Elektrik kesintisinde devreye girerek 1-2-3 saat yanmaya devam eden lityum iyon pilli acil çıkış levhaları ya da şarj edilebilir acil çıkış levhaları da yine acil durumlarda sıkça görülen elektrik kesintilerine karşı hem doğru çıkışı belirtmesi hem de ışık kaynağı yaratması açısından önemlidir.

Acil çıkış levhaları, otel ya da hastane gibi koridorların fazla olduğu ve sıkça yön değiştirmek gereken yapıdaki binalarda fosforlu ışıklı şeritlerin yere yakın şekilde döşenmesiyle de desteklenebilir. Elektrik kesintisinin yanı sıra duman ya da kalabalık sebebiyle acil çıkış levhaları görüş alanından çıkabilir. Acil çıkış levhaları yerleştirilirken, sadece kapıları işaret etmesi değil, acil durumun diğer öğeleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Buna göre acil çıkış levhaları doğru büyüklükte hazırlanmalı, doğru şekilde ışıklandırılmalı ve doğru yüksekliklere yerleştirilmelidir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın