Aft Tedavi Yöntemleri

Aft Tedavi Yöntemleri

Aft ya da diğer adıyla ağız yarası dudak ve yanak içlerinde, damakta oluşan kırmızı, ortasında beyaz lekeler bulunan küçük ülserlerdir. İleri derecede iltihaplanan aftlar kanama yapabilir. Ağız yaraları boyun ve baş bölgesine uygulanan radyoterapiden vücudun susuz kalmasına, kötü ağız bakımından aşırı tütün ve alkol kullanımına, yeterli oranda vitamin almamaktan protein eksikliğine kadar pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilmektedir. Gerekli bakım yapılırsa aft tedavisi 4 hafta kadar sürebilir. Yemek yerken, sıcak ve soğuk sıvıların tüketilmesi sırasında ağrı yapan aftlar susuzluğa, kötü beslenmeye ve kilo kaybına neden olabilmektedir.

Bazı ağız yaraları gereken bakım zamanında yapılmazsa ağız kanserine yol açabilmektedir ve bunun yüzden tedavisine hemen başlanmalıdır. Sıklıkla dudak içlerinin diş etleriyle birleştiği, dişlerin yanak içine değdiği noktalarda, dil üzerinde görülen aft kısa sürede tedavi edilmezse nefes alıp vermek, konuşmak, yutkunmak bile acılı hale dönüşecektir.

Aft tedavisi için bir dermatolog ile görüşebileceğiniz gibi aft oluşumu nedenlerini ortadan kaldırmak için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz. Eğer aftınızda kanama varsa ve 48 saat boyunca aralıklarda olsa kanama devam ediyorsa hemen bir doktordan randevu almalısınız.

Aft Oluşumunu Önlemek İçin

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş fırçanızı sıcak suyla iyice durulayın. Her öğünden sonra dişlerinizi fırçalamayı alışkanlık haline getirin.

Günde en az bir kez diş ipi kullanmak diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki yemek artıklarını temizleyerek plak oluşumunu yavaşlatmanızı sağlayacaktır. Günde bir kez yatmadan önce dişlerinizi diş ipi ile temizleyin.

Çok sert kıllı diş fırçası kullanmayın. Diş fırçası kıllarını yumuşatmak için fırçalamaya başlamadan önce sıcak suya tutabilirsiniz.

Alkolsüz ve antiseptik özelliği bulunan gargara kullanmanız bakterilerin oluşmasını ve ağız içinin enfeksiyon kapmasını engellemek için etkili bir yöntemdir. Yemeklerden sonra ve özellikle yatmadan önce ağzınızı gargara ile en az 30 saniye çalkalayın.

Yeme alışkanlıklarımız tüm ağız sağlığımızı yakından ilgilendirmektedir. Ağzınızda aft oluşmunu engellemek için aşırı tuzlu ve şekerli gıdalardan, asitli içeceklerden ve çok baharatlı yemeklerden kaçınmalısınız. İlla kola gibi asitli bir içecek tüketecekseniz pipet kullanın.

Ağız yaralarını engellemek, dudaklarınızı nemli tutmak ve genel vücut sağlığınız için günde en az 8 su bardağı su içmeyi alışkanlık haline getirin.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın