Ağız Kokusu Nasıl Gider?

Ağız Kokusu Nasıl Gider?

Ağız kokusu; ağız içinde biriken bakteriler, diş ve dişeti sorunları veya tükettiğiniz yiyecekler nedeniyle ortaya çıkabilir. Ağız hijyenine özen göstermenize rağmen ağız kokusu şikayetiniz varsa öncelikle henüz ağrı yapmaya başlamamış diş çürükleri ve diş etlerini etkileyen hastalıklar için bir diş doktoruna görünmenizi tavsiye ederim. Kokunun esas nedeni olan çürükler tedavi edilene kadar çeşitli önlemlerle bu kokuyu gidermek pek mümkün değil. Diş ve dişeti sorunlarından bağımsız yaşanan ağız kokusunu gidermek içinse düzenli olarak diş fırçalamak, anti bakteriyel ağız gargarası kullanmak etkili olacaktır. Aynı zamanda ağız kokusu için etkili olduğu bilinen okaliptüs, kakule ve maydanoz gibi bitkilerden yardım alabilirsiniz.

Ağız Kokusunu Gideren Bitkiler

Kakule: Latince adı “Elettaria Cardamomun” olan kakule bitkisi güçlü bir antiseptiktir ve ağız kokusuna neden olan bakterilere karşı etkili bir çözüm olarak kullanılabilir. Bir kaç kakule tohumu çiğneyip tükürmek ağız kokusunu önemli oranda azaltır ve ağız içinde bakteri birikmesini önler. Bu tohumları hazırladığınız çaya ekleyerek de kullanabilirsiniz.

Okaliptüs: Pek çok diş macunu ve ağız gargarasında kullanılan okaliptüs ağız kokusunu gidermek için en çok kullanılan bitkilerden biridir. Okaliptüs yapraklarıyla hazırlayacağınız gargarayı gün içinde bir kaç kez kullanarak ağız kokusunu önemli oranda giderebilirsiniz. Sıcak okaliptüs çayı da ağız kokusuna karşı kullanılabilir.

Maydanoz: Özellikle soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinleri yedikten sonra 3-4 yaprak maydanoz çiğnemek ağız kokusunu bastırır. Nefesi tazeleyen “klorofil” bakımından zengin olan maydanozu her yemekten sonra kullanabilirsiniz. Maydanoz yoksa kişniş ve fesleğen de kullanabilirsiniz.

Anason: Binlerce yıldır ağız kokusunu gidermek için kullanılan anason bitkisi tohumlarıyla kendinize ağız gargarası hazırlayabilirsiniz. 2-3 çay kaşığı anason tohumunu yarım litre suya atıp birkaç dakika kaynatın. Su ılıdıktan sonra dilerseniz çay olarak için ya da iyice soğumasını bekleyip gargara olarak kullanın.

Kişniş: Asya kıtasında ağız kokusunu gidermek için yaygın olarak kullanılan kişnişle çay ya da ağız gargarası hazırlayabilirsiniz. Bunun için 50 gram kişnişi yarım litre suda 5 dakika kadar kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra 5 dakika soğumasını bekleyip çay olarak içebilir veya iyice soğuduktan sonra gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.

Ağız kokusunu giderebilecek diğer tüm yöntemleri ağız kokusuna ne iyi gelir yazımızda bulabilirsiniz.

Ağız Kokusu İçin Diğer Bitkiler

Dereotu: Dereotu bitkisi aynı maydanoz gibi ağız kokusunu gideren “klorofil” adlı bileşen bakımından zengindir. Dere otunu çiğ olarak yiyebilir ya da 4-5 çay kaşığı taze dereotunu veya dövülmüş dereotu tohumunu kaynatarak suyunu çay olarak içebilirsiniz. Suyu soğutarak ağzı gargarası olarak da kullanabilirsiniz.

Nane: Nane çayı ağız kokusuna karşı en etkili çözümlerden biridir. Güçlü bir antiseptik olan nane bakterileri temizler ve ağız hijyeni sağlar. Nane yağı da aynı etkiyi sağlar ancak nane yağının ağız yoluyla alınması toksik etki yarattığı için kesinlikle yutulmamalıdır.

Adaçayı: Nefesi tazeleyerek ağız kokusunu alan adaçayı aynı zamanda ağız içinde bulunan yaraların tedavisine yardımcı olur. Gün içinde ağzınızı birkaç kez adaçayı ile çalkalamak ağız kokusunu sorununu azaltacaktır.

Bergamot: Çeyrek litre kaynar suya 2 kaşık bergamot atın ve daha sonra bu karışımı için. Antiseptik özelliği bulunan bergamot nefes kokusunu alır ve bakteri birikimini önler.

Karanfil: Ülkemizde de yemeklerden sonra ikram edilen karanfil anti bakteriyeldir ve ağız kokusuna uzun süreli çözüm sunar. Yemekten sonra ağzınıza 2-3 karanfil atarak kokuyu önleyebilirsiniz. Ancak karanfilin diş etlerini uyuşturucu etkisi de bulunduğu için çok fazla sayıda kullanılması önerilmez.

Sonuç olarak; ağız kokusunu gidermek için pek çok bitki ve baharattan yardım alabilir, gün içinde ağız kokusuna karşı doğal ürünlerle hazırladığınız gargara sularını kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ağız kokusunun nedeninin tam olarak belirlenmesidir. Örneğin ağzınızda çürük varsa doğal veya eczanelerde satılan ürünlerden hangisini kullanırsanız kullanın etkisi az olacaktır ve ağız kokusu kısa sürede tekrar geri dönecektir. Böyle bir şüpheniz varsa ağız kokusuna kalıcı çözüm için öncelikle bir diş doktoruna görünmelisiniz. Bu bitkiler dışında diş, dil ve yanak içi temizliğinin tam olarak yapılması nefesinizin uzun süre taze kalmasını sağlar, koku ve çürüklere neden olan bakteri birikimini önler.

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın