agiz-kokusuna-ne-iyi-gelir

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Hemen herkes sabahları pek de taze olmayan bir nefes ile uyanmaktadır. Gece boyunca ağzımızda sayıları hızla artan bakteriler uyurken düzenli bir tükürük akışı olamayacağı için ağzın içinde kalmakta, bu da sabahları uyanıldığında ağız kokusuna neden olmaktadır. Bu tür bir ağız kokusu dişinizi fırçalayarak ve gargara yaparak yok olacaktır.

Gün içerisinde soğan, sarımsak ve ağır baharatlı yemekler tüketmeniz sonucunda oluşacak ağız kokusu da yine aynı şekilde dişinizi fırçalayarak ya da bazı sakızlardan çiğneyerek giderilecektir.
Hem yukarıda belirtilen türde ağız kokuları, hem de daha farklı ağız kokusu problemleri ile aşağıdaki yöntemleri kullanarak başa çıkabilirsiniz.

Ağız Kokusundan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

  • Ağız kokusuna neden olabilecek en önemli etkenlerden ikisi bakteri oluşumu ve ağızda biriken gıda kalıntılarıdır. Bu sebeple dişinizi düzenli olarak fırçalamanız kadar, dil temizliğinize özen göstermeniz de önemlidir. Diliniz içerisinde birçok kokuyu barındırabilir ve eczanelerden temin edebileceğiniz ürünlerle dilinizi düzenli olarak temizleyebilirsiniz. Ayrıca dil temizliğinizi diş fırçanızla ya da kaşığın kenarı ile de yapabilirsiniz.
  • Düzenli olarak diş ipi kullanmanız da ağız kokusunu ortadan kaldırmanız için önemlidir. İlk başlarda diş etleriniz ile dişleriniz arasında birikmiş gıda kalıntıları diş etlerinizde kanama oluşmasına neden olabilir. Ancak diş ipi ile çıkardığınız gıda kalıntısını kokladığınızda sorunun nereden kaynaklandığını anlayacaksınız.
  • Çeşitli markaların sunduğu gargaraları kullanarak da ağız kokusunu önleyebilirsiniz.
  • Ağzınızın kuru olması da kötü kokulara neden olmaktadır. Zaten bu sebeple gece boyunca daha az tükürük üretilmesi sebebiyle sabah kalktığınızda ağzınız kokmaktadır. Bilindiği üzere tükürük hem ağızdaki bakterileri ve gıda kalıntılarını yıkadığı hem de bakterileri öldüren antiseptik ve enzimler içerdiği için kötü kokunun düşmanıdır. Bu sebeple sakız çiğneyerek tükürük üretiminizi arttırabilir, böylece ağzınızın kurumasını önleyebilirsiniz. Ayrıca sık aralıklarla su tüketmeniz de ağzınızı kurumaktan kurtaracaktır. Bununla birlikte kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar da ağız kuruluğuna sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda ise doktorunuzdan eğer mümkünse farklı bir ilaç önermesini rica edebilirsiniz.
  • Daha önce de belirtildiği gibi sakız çiğneyip ağzınızdaki tükürük miktarını arttırarak ağzınızın kurumasını önleyebilir, böylece kötü kokulardan da korunabilirsiniz. Ancak tarçın aromalı ya da xylitol içeren sakızları kullanmanız sizin için daha fazla avantaj sağlayacaktır. Çünkü tarçın aroması ağzınızdaki bakterilerin azalmasına yardımcı olabilirken, xylitol de bakterilerin türemesine engel olabilmektedir.
  • Çok fazla kahve tüketimi de dilinizin arkasında çıkması güç olan keskin kokulara sebep olabilmektedir. Kahve yerine yeşil çay ya da diğer bitki çaylarını tüketmek daha doğru olabilir.
  • Sigara, puro ya da nargile gibi ürünlerin tüketimi de ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu ürünlerden uzak durarak hem kötü kokudan korunabilir hem de sağlığınız için faydalı bir şey yapmış olursunuz.
  • Alkol tüketimi ağzınızın kurumasına ve dolayısıyla ağız kokusuna neden olabilmektedir. Hatta çok fazla bira, şarap ya da keskin likör tüketimi sonrasında nefesiniz 8-10 saat sonra eski haline dönebilmektedir.
  • Nane şekerleri ise anlık olarak ağız kokunuza çare olurken, zararlı bakterilere karşı herhangi bir şey yapamadığı için uzun süreli olarak ağız kokusundan arınmanızı sağlayamamaktadır.
  • Çantanızda bulunduracağınız karanfilleri çiğnemek de ağız kokusundan arınmak için kullanılabilmektedir.
  • Düzenli yoğurt tüketimi de ağız kokusunu azaltmada önemli rol oynamaktadır.
  • Birtakım önlemlerle geçirilmesine rağmen tekrarlayan ağız kokusu problemlerinizde ise mutlaka doktora görmeniz gerekmektedir. Çünkü mide, yemek borusu, dişler ya da boğazınızda olan bir problem ağız kokusuna neden olabilir ve bu problem tedavi edilmeden ağız kokusunun ortadan kalkması mümkün değildir.

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusunun bilinen en belirgin nedenlerinden birisi tükettiğiniz besinlerdir. Soğan, sarımsak, bazı peynirler, balık, kahve gibi ürünler ağzınızda kokuya neden olabilmektedir. Ya da ağzınızda kalan gıda parçacıları da yine koku oluşturabilmektedir.

Ağız hijyeninize önem vermemek, düzenli olarak dişlerinizi fırçalayıp diş ipi kullanmamak da ağzınızdaki kalıntılar temizlenmediği içi ağız kokusuna yol açabilmektedir. Ayrıca diş hijyeninize önem vermemek plak oluşumuna da neden olabilmekte bu da başlı başına bir ağız kokusu sebebi olabilmektedir.

Sinüs enfeksiyonu, bronşit, boğaz iltihaplanmaları, diyabet, mide problemleri, bazı karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, diş çürükleri, diş eti hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Bunların dışında kullanılan bazı ilaçlar, sigara ve alkol tüketimi, aşırı derecede vitamin kullanımı da ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Ağız Kokusu Problemi Yaşayıp Yaşamadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Ağzınızın kötü kokup kokmadığını anlayabilmemin en iyi yolu güvendiğinizi birisine sormaktır. Ancak eğer birisine sorma şansınız yoksa diş ipi kullanımının ardından çıkan gıda kalıntısını koklayarak da anlayabilirsiniz. Ayrıca diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinizde kanama oluyorsa bu da büyük ihtimalle ağzınızda kötü kokunun mevcut olduğunu gösterir.

İşinize Yarayabilecek Bazı Bilgiler

  • Sabah ve akşam, dişinizi fırçaladıktan sonra tuzlu suyla gargara yapın
  • Çantanızda diş ipi taşıyın
  • Düzenli olarak diş ipi kullanın
  • Elma yemek de ağız kokusuna karşı iyi gelebilir ve ayrıca dişinizde kalmış besin kırıntılarını temizleyebilir
  • Bol su için
  • Toplantı ya da buluşma öncesi ağız spreyi kullanın
  • Her yemek sonrası dişlerinizi fırçalamaya çalışın
  • Soğan ya da sarımsak yedikten sonra sakız çiğneyin
  • Devam eden ağız kokusunun arkasındaki nedeni bulmaya çalışın

Kaynaklar:

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın