Alkali su nasıl hazırlanır

Alkali Su Nasıl Hazırlanır?

Son yıllarda beslenme uzmanlarından sıkça duymaya başladığımız “alkali beslenme”, “vücudun asit dengesi”, “tükettiğiniz suyun pH değeri” ve benzeri cümleler vücudun vücudumuzun asit dengesinin sağlımız üzerindeki önemine işaret ediyor. “Alkali su nasıl hazırlanır” sorusunun cevabından önce “alkali suyun faydaları nelerdir” konusunda kısaca bilgi vermek istiyorum.

Bu konuda yapılan araştırma sayısı henüz yeterli değil ve alkali beslenme programının sağlık üzerine olumlu etkileri hakkında çevreden duyulanların çoğunun bilimsel bir temeli yok ancak bazı uzmanlar düzenli olarak alkali su içmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve ilerleyen yaşlarda görülen kemik kaybını önlediğini belirtiyorlar. Beslenme uzmanları ise alkali suyla (sadece alkali su değil tabi alkali beslenme programıyla birlikte) vücudun asit dengesi sağlandığından gıdalar yoluyla alınan vitamin ve minerallerin vücut tarafından daha iyi emildiğinin altını çiziyorlar.

Peki, son yıllarda popülerleşen alkali suyu evde hazırlamak mümkün mü?

Alkali Su Hazırlamak İçin

Alkali su hazırlamak için öncelikle içtiğiniz suyun pH değerini bilmeniz gerekiyor. Bazı popüler ambalajlı su markalarının pH değerleri şöyle; Erikli 7.5 pH, Pınar 7.8 pH, Abant 7.47 pH, Damla 7.73 pH, Hamidiye 6.96 pH.

Suyun pH değeri ne kadar asidik olduğuna işaret ediyor. 7’den az pH değeri o suyun asidik olduğuna, 7 nötr olduğuna, 7 üzerindeki değerler ise baz olduğunu belirtir. Yani amacımız vücudun asit dengesini korumaksa pH değeri 7 üzeri olan sular içmeliyiz. İdeal değer saf suyun pH değeri olan 8 veya 9 pH.

Limonla Alkali Su Hazırlama: Asitli olan limonun asit dengeleyici olarak önerilen alkali su için kullanılması garip gelebilir ancak limon aniyoniktir, yani suda çözündüğünde eksi yüklü iyon oluşturur ve sindirildikçe su alkali hale gelir. Limonla alkali su hazırlamak için 1 sürahi iyi suyun içine 1 adet limonu kabuğuyla birlikte dilimleyerek koyun. Limonu sıkmayın sadece suyun içine koyun. 8-12 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra alkali suyunuz hazır.

Karbonatla Alkali Su Hazırlama: Karbonat (baking soda) yüksek alkali içeriğe sahiptir. 250 ml su için 1 yemek kaşığının 1/8’i kadar karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı iyice karıştırdıktan sonra alkali suyunuzu içebilirsiniz. Eğer herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle tükettiğiniz sodyumu kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız yüksek oranda sodyum içeren karbonat sizin için uygun olmayacaktır.

pH Damlaları: Yeni yeni eczanelerde satılmaya başlanan pH damlaları veya diğer adıyla “alkali su damlaları” evde alkali su hazırlamak için en hızlı çözüm olarak dikkat çekiyor ancak bu yöntemin diğer yöntemlere göre oldukça pahalı olduğunu belirtmeliyim. Bu damlalar 1 aylık, 2 aylık ve 3 aylık kullanım sunan paketlerde satılıyor.

Eğer ambalajlı su içmiyorsanız, suyunuzu bir çeşmeden alıyorsanız bu suyun pH değerini öğrenmek için 2 seçeneğiniz var. Ya suyu bir laboratuvara götürerek pH ve diğer değerlerini öğreneceksiniz ya da bazı eczanelerde bulabileceğiniz “pH ölçer kit”lerden satın almanız gerekiyor.

Alkali Su Yeterli mi?

Kısaca hayır. Alkali su vücudun asit dengesini korumakta yardımcı olabilir ancak tek başına yeterli değil. Öncelikle asit dengesini olumsuz yönde etkileyen işlenmiş gıdalar, konserve gıdalar, hazır gıdalar, rafine şeker, un ve kırmızı etten uzak durmalısınız. Alkali diyetle ilgili kitaplarda kafeinli içeceklerin, alkol ve paketlenmiş atıştırmalıkların da tüketilmesi önerilmiyor.

Kaynaklar

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın