allantoin-nedir

Allantoin Nedir?

Allantoin, nemlendirici ve yumuşatıcı özelliklerinden dolayı cilt kremleri ve nemlendirici gibi ürünlerde aktif bileşen olarak kullanılan, aynı zamanda doğal olan bir kimyasaldır.

Bu özellikleri sayesinde allantoin, güneş kremleri ve dudak boyalarında da nemlendirici olarak kullanılır. Allantoinin bir başka kullanım alanı da yara merhemleridir. Zira allantoin, hasar görmüş derinin iyileşme sürecini hızlandırır.

Nelerde Allantoin Bulunur?

Allantoin doğada birçok canlıda bulunur. Örneğin pek çok memelinin idrarında allantoin mevcuttur. Allantoinin doğada en çok bulunduğu canlılar, karakafes otu, şeker pancarı, papatya, tütün tohumu ve buğday filizleridir. Bunlar arasında Avrupa kökenli bir bitki olan karakafes otu, allantoinin elde edildiği doğal kaynakların başında gelmektedir. Karakafes otunun küçük mor çiçekleri vardır ve pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir bitki türüdür. Karakafes otu şaşırtıcı bir şekilde pyrrolizidine alkaloids denilen zehirli bir bileşene de sahiptir. Ancak yine de tarih boyunca yara berelerden ülserlere, soğuk algınlığından öksürüklere kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde karakafes otu doğal bir çözüm sağlamıştır. İşte allantoin de karakafes otunun pek çok mucizesinden bir tanesidir.

Dahası, allantoini laboratuvarda sentetik olarak da üretmek mümkündür. Uluslararası Toksikoloji Dergisine göre sentetik allantoinin doğal olan allantoinden bir farkı yoktur. Toksik olmayan allantonin kozmetik endüstrisinde pek çok amaçla kullanılması güvenlidir.

Allantoinin Nasıl Bir İşlevi Vardır?

Bir nemlendirici olarak allantoin “humectant” denilen maddeler gurubuna dahildir. Humectantlar suyu tutma ve nemi hapsetmede oldukça etkilidirler. Bu nedenle cilde uygulandıkları takdirde nem oranını arttırır, kuru ve pullu derinin yumuşamasına yardımcı olurlar.

Allantoinin iyi bir nemlendirici olmasının nedenlerinden bir diğeri de onun deri hücreleri üzerindeki etkisidir. Allantoin en üstteki sert ve ölü derinin düşmesini sağlayarak yerine yeni ve yumuşak derinin geçmesine yardımcı olur.

Allantoinin aynı zamanda hücre büyümesini tetiklediği ve enflamasyonu azalttığı düşünülmektedir.Bu nedenle yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. Allantoinin anti-enflamasyon etkisi, onun alüminyum tuzları gibi deriyi tahriş eden içeriklere sahip ürünlerde yan etkileri azaltıcı bir madde olarak kullanılmasını gerektirmiştir.

Allantoinin Faydaları Nelerdir?

Allantoinin cilt ile harikulade bir ilişkisi vardır. Bu nedenle Allantoinin bileşenleri hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. Allantoinin pek çok faydasından bazılarını aşağında sizler için sıraladık:

Hidrasyon sağlar:Derideki su içeriğini arttırır.

Deride Pullanmaya İyi Gelir: Üst derideki (korundaki) pulların doğal yolla soyulmasını sağlar.

Tamir Edicidir: Hücrelerin çoğalmasını tetiklediği ve yeni dokuların büyümesini teşvik ettiği allantoinin iyi bilinen özellikleri arasındadır. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı da bir gerçektir. Araştırmalar allantoninin ölü dokuyu temizlediği ve yeni ve sağlıklı dokunun gelişmesine olanak sağladığını göstermektedir.

İyileştiricidir: Aktif bir deri koruyucusu olan allantoinin doğal yollarla cildin iyileşmesine katkıda bulunur. Bu nedenle ufak yaralar ve tahrişler için kullanılan ilaç ve kremlerin yaygın bir bileşenidir.

Kuruluğu giderir: Hücrelerin yenilenmesini teşvik eder, kurulukla savaşır, derinin bozulmuş bariyerlerini tamir eder. Allantoinin hassas ciltlerin daha dayanıklı olmasına olanak sağlar. Diğer bazı nemlendiricilerin içeriğinde yağ vardır. Bunlar cildin üzerini kapatarak nemin içeride hapsolmasını sağlar. Ancak allantoin, keratin denilen ve derimizin en üst kısmında ve saçlarımızda bulunan protein liflerine etki eder ve onları yumuşatır.

Koruyucudur:Bu madde gerçekten cildi yumuşatan bir kimyasaldır. Aynı zamanda çatlamış ve güneşten zarar görmüş deriyi de korur. Çalışmalar, allantoinin ultra viyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı hücreleri koruduğunu göstermiştir.

Yatıştırıcı Bir Özelliği Vardır:Allantoinin mükemmel bir tahriş gidericidir. Tahriş olmuş deriyi rahatlatır ve tahrişi yatıştırır. Bu nedenle de bebek ürünlerinde kullanılmaktadır.

Serbest Etkinliği Azaltır: Yaşlanmanın olası sebeplerinden bir tanesi de organizmadaki serbest etkinlik miktarının artmasıdır. Serbest etkinlik, vücuttu bulunan ve en dış enerji düzeyinde serbest bir elektron bulunduran herhangi bir atom veya moleküldür. Hücreler zaman içerisinde bu serbest radikallerin hasarlarını biriktirirler ve bu da yaşlanma etkilerinin gözlemlenmesine sebep olur. İşte allantoinin harici bir şekilde deriye uygulanması vücuttaki serbest etkinliği azaltmakta ve yaşlanma etkilerini geciktirmektedir.

Keratolitik Etki: Epidermisimiz, yani derimizin dış tabakası koruyucu ve düzenleyici işlevini yürütürken yüksek sayıda protein ve yağ sentezler. Sentezlenen bu protein ve yağlar epidermisin dışında (korunda) doğal olarak yer alır. Bu sürece keratinizasyon denir. Sürecin dengeleri bozulduğunda gereğinden fazla keratin salgılanabilir ve koruyucunun yapısı değişebilir. Allantoin üst deriyle temas ederek normalden fazla olan keratinin incelmesini sağlar. Allantoninin cildi yumuşatıcı etkisinin arkasında yatan neden de budur.

Akne Yaralarının Geçmesine Yardımcıdır: Eğer kronik akne rahatsızlığı nedeniyle sertleşmiş cildinizde akne yaraları varsa içeriğinde allontoin olan ürünleri kullanmak sizin için uygun bir tercih olabilir. Allantoin cildinizi yumuşatır ve akne yaralarından kaynaklı kusurların iyileşmesine yardımcı olur. Dahası, içeriğindeki salisilik asit ve benzoil peroksit bulunduran bir akne ilacı kullanıyorsanız, allantoin cildinizde oluşabilecek tahrişlere de iyi gelecektir. Cildi doğal yollardan canlandıran allantoin akne yaralarını temizleyerek daha uygun bir cilt rengine kavuşmanızı sağlar.

Allantoinin Yan Etkileri Nelerdir?

Allantoinin bu kadar meşhur olmasının sebeplerinden bir tanesi de pek çok insan derisinde alerjik bir etki göstermemesidir. Tam tersine başka maddelerden kaynaklı tahrişler allantoin yardımıyla sönümlenir.

Tabi ki çok nadir de olsa allantoinin alerjik reaksiyonları sebep olması da olasılıklar dahilindedir.Farklı insanlar aynı maddelere farklı tepkiler verebilmektedir. Bu nedenle allantoin içeren yeni bir ürün kullandığınızda cildinizde herhangi bir yanma, kızarıklık, batma veya tahriş olup olmadığını dikkatlice gözlemlemelisiniz. Ancak genel kabul gören görüşe göre allantoin alerji yapmayan, zararsız ve güvenli maddeler arasında olduğudur.

Allantoin Hakkında Bazı Faydalı Bilgiler

  • Allantoinin bir avantajı, çok düşük bir miktarının bile çok aktif olmasıdır. Bir ürün yüzde 0,5 gibi küçük bir oranda allantoin içerse bile allantoin özelliklerini yansıtabilir. Üstelik allantoin tahriş etmez ve toksik değildir.
  • Kozmetik sektöründe kullanılan allantoinin çoğu saf sentetiktir diazolidinyl üre üretiminin bir yan ürünüdür.
  • Yapılan bir çalışma, bir formüle eklenen yüzde 0,2 oranındaki allantoinin kadınların yüzde 90’ındaki kızarıklık ve çatlak şikayetlerinde gözle görülür iyileşmeler sağladığını göstermiştir.
  • Allantoin ölü derinin doğal yollarla incelmesini sağladığından kepekle mücadelede de ideal bir katkı maddesidir.
  • 17 Aralık 2015’de Daily Mail gazetesinin internet sitesinde yayınlanan bir habere göre Britanyalı bilim adamları “hayat iksiri” olarak bilinen maddenin allantoin olabileceğini iddia etmişlerdir. Zira habere göre allantoin insan ömrünü beşte birden fazla bir oranda uzatmaktadır. Pek çok kremde allantoin bulunsa da, habere göre allantoin sadece harici olarak kullanılmamalı, aynı zamanda besinler ve takviye gıdalarla yoluyla datüketilmelidir.
  • The Aging Cell dergisine göre toprak solucanları üzerinde yapılan çalışmalar allantoin hakkında şaşırtıcı sonuçlar vermiştir. Allantoini besin yoluyla alan solucanlar, almayanlara göre yüzde 22 oranında daha uzun ve sağlıklı yaşamışlardır. Araştırmacılar artık çalışmalarını fareler ve sıçanlar üzerinde yürüteceklerini ifade etmişlerdir. Allontoin bazlı, yaşlanma belirtilerini geciktirici ve ömrü uzatan ilaçların insanlar için de yakın zamanda üretilebileceğini vurgulamışlardır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın