Alzheimer Belirtileri

Alzheimer Belirtileri

Kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunamayan Alzheimer hastalığı tüm dünyada milyonlarca insanı etkisi altına almış bir hastalıktır. Alzheimer erken aşamalarda tespit edilirse ilaçlar ve bazı doğal tedavi uygulamaları ile şiddeti hafifletilebilmektedir ve hastalığın ilerleme süreci yavaşlatılabilmektedir.

Genellikle 60 yaş üzeri insanlarda görülen Alzheimer yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Alzheimer’in neden başladığı konusunda kesin bir cevap verilememekle birlikte 65 yaş üzeri hastalarda görülme sıklığı her 5 yılda bir ikiye katlanmaktadır.

Alzheimer belirtileri hastalığın ilk aşamalarında kendini fazlaca göstermez ve oluşum süreci yavaştır. Hastalığın ilk devresinde oluşan belirtiler her insanın günlük yaşamda başına gelebileceği küçük unutkanlıklar olarak görülmektedir. Hastalık biraz ilerledikten sonra ve orta aşamalarına gelince Alzheimer belirtileri örneğin dişlerin nasıl fırçalanacağının unutulması gibi her gün yapılan aktivitelerin nasıl gerçekleştirildiğini unutmaya başlamak olarak ortaya çıkar. Alzheimer hastası tanıdık yüzleri hatta aile bireylerini hatırlamamaya ve net bir biçimde düşünememeye başlar. Kavrama yeteneğinde, konuşma becerisinde, yazma ve okuma gibi aktivitelerde sorunlar ortaya çıkar. Tüm bunların sonucunda hasta kaygılı ve agresif olabilir.

Asetilkolin hücrelerinin yok olmasına ve dolayısıyla hafızanın kaybedilmesine neden olan Alzheimer günümüzde bazı ilaç tedavileri ile tam olarak durdurulamasa ve hastanın tüm belleği yerine gelmese de günlük aktiviteler için gerekli olan zihinsel faaliyetini sürdürülebilmesi sağlanmaktadır. Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların ana hedefi unutkanlık neticesinde yaşanan endişe ve sinirlilik halinin azaltılmasına yöneliktir. Hastada oluşan kaygı azaltılarak yeterince uyuyabilmesi ve sinirlilik halinin durdurulması sağlanarak yaşam kalitesi iyileştirilebilmektedir.

Beyinde meydana gelen anormal kümeleşmeler, proteinlerin yanlış yerleşimi sonucunda kendini gösteren Alzheimer hastalığı için bu gün itibariyle kesin ve net sebepler ortaya konulamamaktadır. Bu yüzden Alzheimer belirtileri fark edilene kadar hastalık genellikle orta aşamaya gelmiş ve hastanın özel bakıma ihtiyaç duyabileceği noktaya ulaşmış olmaktadır.

Gençlerde ve orta yaşlılarda çok az görülmekle birlikte kalıtımsal nedenlerden dolayı 60 yaş altı insanlarda da görülme olasılığı bulunmaktadır.

Hasta için büyük miktarda hafıza kaybı günlük yaşamı bile zorlaştıran bir durum olmakla birlikte hasta yakınları içinde mücadele etmesi zor olan bir hastalıktır. Açık bırakılan ocaklar, hastanın sokakta kaybolması, aile bireylerini tanımaması gibi durumlar sıkça yaşanabilmektedir. Alzheimer’in ileri aşamalarında hasta günlük ihtiyaçlarının sağlıklı bir şekilde karşılanabileceği özel bir bakıma ihtiyaç duyabilir.

Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

Hafif unutkanlık yaşlanmanın normal bir parçası olabilir. Eğer bir kişinin adını hatırlamakta zorluk çekiyor ama daha sonra aklınıza geliyorsa bu ciddi bir hafıza problemi değildir. Ancak hafıza problemleri ciddi bir şekilde günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bu problemler Alzheimer rahatsızlığının erken belirtileri olabilir. Her ne kadar semptomların sayısı ve ne kadar güçlü oldukları değişkenlik gösterse de erken belirtileri teşhis etmek önemlidir.

Peki, Alzheimer belirtileri nelerdir? İşte belirtilerden bazıları:

Hafıza Kaybı

Hafıza kaybı en yaygın belirtidir. Henüz öğrendiğiniz bir bilgiyi kolayca unutuyor musunuz? Aynı bir bilgi için defalarca soru soruyor musunuz? Yoğun bir şekilde post itlere ya da telefonunuzdaki anımsatıcılara ihtiyaç duyuyor musunuz? Önemli tarihleri, isimleri ya da olayları unutuyor musunuz? Sonunda aile bireylerinizin ya da her gün kullandığınız eşyaların adını unutuyor musunuz?

Planlamada ve Problem Çözmede Sıkıntı

Plan yapmada ve bu planları yerine getirmede problem yaşıyor musunuz? Birçok kez kullandığınız tarifleri uygulamak zor mu geliyor? Detaylı işlere ( özellikle rakamları içeren ) konsantre olmakta zorlanıyor musunuz?

Günlük İşleri Yapmakta Zorlanma

Alzheimer rahatsızlığı olan kişiler genellikle günlük işlerini tamamlamakta zorluk çekerler. Bazen, kişiler çok iyi bildikleri bir yere gitmekte, işte bütçeyi yönetmekte ya da en sevdikleri oyunun kurallarını hatırlamakta problem yaşayabilirler.

Zaman ve Mekan Hakkında Kafanın Karışması

Alzheimer rahatsızlığı olan kişiler tarihlerin ve mevsimlerin izini kaybedebilirler. Hatta bazen nerede olduklarını ya da oraya nasıl gittiklerini de unutabilirler.

Görmede Değişiklikler

Sayfada yazanları okumak daha mı zor geliyor? Bir mesafeyi belirlemede sıkıntı mı çekiyorsunuz? Renkleri ayırt edebiliyor musunuz? ( Renkleri ayırt etmeniz önemlidir, çünkü bu araba kullanmanızı da etkiler ).

Kelimelerin ya da Sohbetlerin Sinir Bozucu Hale Gelmesi

Aradığınız doğru kelimeyi bulabiliyor musunuz? Ya da yanlış kelimeler mi kullanıyorsunuz?

Alzheimer rahatsızlığı olan kişiler bir sohbete katılmada ya da bir sohbeti takip etmede sıkıntı yaşarlar. Bir sohbetin ortasında durabilirler ve nasıl devam edecekleri ile ilgili fikirleri yoktur ya da kendilerini tekrar ederler.

Eşyaları Kaybetmek

Alzheimer rahatsızlığı olan kişiler eşyalarını tuhaf yerlere koyabilirler ya da eşyalarını kaybedebilirler ve adımlarını takip edip onları bulamazlar. Hatta bazen başkalarını eşyalarını çalmakla suçlayabilirler.

İşten ya da Sosyal Aktivitelerden Geri Çekilme

Motivasyonunuzu mu kaybettiniz? En sevdiğiniz hobilerle daha mı az ilgileniyorsunuz? Daha fazla televizyon izliyor, daha fazla mı uyuyorsunuz?

Ruh Halinde Değişiklikler

Daha kolay mı üzülüyorsunuz? Bunalmış, endişeli ya da korkmuş mu hissediyorsunuz? İnsanlardan şüpheleniyor musunuz?

Alzheimer rahatsızlığında beyinde meydana gelen değişiklikler nasıl davrandığınızı ya da nasıl hissettiğinizi etkileyebilir. Alzheimer rahatsızlığı olan kişiler depresyon, endişe, ruh hali değişiklikleri, başkalarına güvenmeme, sinirlilik ve uyku alışkanlıklarında değişiklikler gibi şeyler deneyimleyebilirler.

Alzheimer’in Nedenleri Nelerdir?

Bilim adamlarına göre Alzheimer rahatsızlığı genetik, yaşam tarzı ve çevresel gibi beyni zaman içerisinde etkileyen faktörlerin birleşmesi sonucu ortaya çıkar. Alzheimerin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, bu rahatsızlığın beyne olan etkisi nettir. Alzheimer beyin hücrelerine zarar verir ve onları öldürür. Alzheimerin etkilediği bir beyinde sağlıklı bir kişiye göre çok daha az hücre yer alır.

Yaşın ilerlemesi en çok bilinen risk faktörüdür. Alzheimer yaşlanmanın normal bir parçası değildir  ama 65 yaşından sonra risk artmaktadır. 85 yaşından büyük kişilerin neredeyse yarısında Alzheimer’a rastlanmaktadır.

Alzheimer riskini kesin olarak azaltabilecek bir yaşam stili faktörü yoktur. Ancak bazı kaynaklara göre kalp rahatsızlığı riskini arttırabilecek faktörler, Alzheimer olma ihtimalini de arttırabilir. Bunlardan bazıları sigara içmek, egzersiz yapmamak, yüksek tansiyon, iyi bir şekilde kontrol edilmeyen diyabet, meyve ve sebzeden yoksun bir diyettir.

Uyarı

Bu yazıda yer alan bilgiler öneri niteliğindedir ve hiçbir şekilde teşhis ya da tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın