antoryum-cicegi

Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Antoryum çiçeği kolay yetiştirilme özelliği ile bilinen, ev ve ofis ortamlarında sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Kalp şekline benzeyen çiçekleri ile yaşam alanlarına zevkli görüntüler sunar.

Antoryum çiçeği, Arum familyasının Anthurium cinsindendir. Anthurium, eski Yunan dilinde ‘kuyruklu çiçek’ anlamına gelmektedir. Bakımı kolay olduğu kabul edilen birçok tropikal bitkiden bile daha uyumludur. Antoryum, tropik yağmur ormanlarında kayaların yüzeylerinde ya da ağaç diplerinde doğal olarak yetişmektedir. Antoryum çiçeğinin tüm bir yıl canlı bir şekilde çiçeklerini açabilmesinin tek koşulu her gün ‘düzenli olarak’ güneş alabilmesidir. Gün içinde çok uzun saatlerde olmasa da, en az 3 ya da 4 saat güneş alması gerekmektedir. Bu şekilde antoryum çiçeği bütün bir yıl boyunca parlak ve rengârenk çiçeklerini açabilir.Açan çiçekler en az 10 – 15 gün canlı kalır. Bazen birkaç ay boyunca solmazlar. Ev ya da işyerlerinde saksı içinde yetiştirilebilen antoryumların; beyaz, pembe ve kırmızı renklerde çeşitleri vardır. Antoryum çiçeğinin boyu 40 santimetre ve 80 santimetre arasında değişebilmektedir.

Antoryum çiçeği oldukça dikkat çeken şık bir bitki olması sayesinde dekoratif seçenekler arasında tercih edilir.

Antoryum Çiçeğinin Yetişmesi İçin İdeal Ortam

Antoryum çiçeği, güneş ışığını dolaylı olarak almalıdır. Direk güneş ışığına maruz kalırsa, gelişimini olumsuzetkileyebilir.Doğu cephesine bakan pencereler antoryum çiçeği için idealdir. Bunun dışında, güneş ışığını filtrelemenin iyi bir yöntemi, pencerede tüllü perde kullanmaktır. Böylece çiçeğiniz daha az güneş ışığına maruz kalacaktır.Antoryum çiçeğini olumsuz etkileyen faktörlerden biri de rüzgâr akımlarıdır. Pencere ya da kapı önlerinde oluşan rüzgâr akımlarından zarar görerek, yapraklarını döker. Soğuk aylarda 15 derece, sıcak aylarda ise 25 derecenin üstündeki hava akımlarından antoryumu korumalısınız.

Antoryum çiçeğinin ideal ortam sıcaklığı, gece en düşük 20 derece ve gündüz de en yüksek 28 derece olarak belirlenebilir. Doğru ısının olduğu yerde çiçeğiniz daha hızlı büyüyecektir. Daha soğuk hava şartlarının olduğu ortamlarda büyümesi yavaşlar. Ancak güneş alan bir konumda, ısı 10 derecenin altına uzun süre düşmüyorsa, daha yavaş da olsa büyümeye devam edecektir. Fakat burada en önemli nokta; antoryum çiçeğinin sıfırın altındaki hava şartlarında yaşayamadığıdır. Çok soğuk hava şartlarında çiçeğin yaşamayacağı gibi çok sıcak şartlarda da yapraklarda ve çiçeklerinde bozulmalar meydana gelebilir. Eğer yüksek sıcaklıklar söz konusuysa, ortamın nemini artırmak en doğru seçenektir.

Antoryum çiçeğinin yönü hafta bir kez değiştirilmelidir. Eğer bir tarafı gölgeye bakıyorsa, yönü değiştirilerek denge sağlanabilir. Böylece her tarafı eşit şekilde dış koşullardan etkilenecektir. Bu da yapraklarda çürüme olmasını ya da sararmaları büyük ölçüde engelleyecektir.

Çiçeğinizin bulunduğu atmosferin kuru olmamasına dikkat etmelisiniz. Antoryum çiçeği, nemli ve hava alan bir ortamda daha sağlıklı yetişecektir.

Antoryum Çiçeğinde Nem Dengesini Korumanın Yolları

Antoryum çiçeğine yüksek sıcaklıkların olduğu günlerde, özellikle öğle saatlerinde su püskürtebilirsiniz. Ayrıca buna ek olarak odanın içinde hafif de olsa esinti oluşturmanız, etkili olacaktır. Bu noktada vantilatörden yardım alabilirsiniz. Su püskürtme ve esinti oluşturma, antoryum çiçeğini nemlendirmek için uygulanabilecek pratik yöntemlerden biridir.

Bir başka yöntem ise çakıl taşları ile uygulanmaktadır. İlginç ve etkili bir yöntem olmasının dışında, ekonomik bir seçenektir. Kullanacağınız çakıl taşlarını, evcil hayvan dükkânlarında(pet shop) ya da deniz kıyısından temin edebilirsiniz. Büyük bir kabın içerisine çakıl taşlarını doldurun ve üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin. Çakıl doldurduğunuz kap, -saksının dibi herhangi bir şekilde suya temas etmeden- saksının altında kalmalıdır.  Bu sistem, taşların içindeki su sayesinde hava sıcaklığı yükseldikçe buharlaşma oluşmasını sağlayacaktır. Bu da ortama doğal nem kazandıracaktır.

Antoryum Çiçeğinin Su İhtiyacı

Antoryum çiçeği sıcak havalarda, haftada üç ya da dört kez sulanmalıdır. Sulamalarda kullandığımız ölçü miktarı ve sulamayı yaptığımız günlerher seferinde aynı olmalıdır. Toprak kurudukça su verilmelidir. Toprağa parmağınızla hafifçe bastırarak, sulu / kuru olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Eğer çiçeğinizin toprağı hala suluysa, o gün daha fazla sulama yapmayınız. Çiçeğe dökülen su, saksının tabağında birikiyorsa, mutlaka dökülmelidir. Bu sayede, antoryumun toprağında koku oluşmasını engellersiniz. Ayrıca haşerelerle mücadele için de etkili bir önlem almış olursunuz. Sulama yaparken kullanacağınız su kireçsiz olmalıdır. Ne çok sıcak, ne soğuk; oda sıcaklığında su tercih etmelisiniz.

Antoryum çiçeğinin her mevsimde farklı su ihtiyacı olmaktadır. Soğuk havalarda, daha az sulamak faydalıdır. Yaz aylarında ise, bitkinin suya ihtiyacı oldukça artar. Sulama yaparken, saksıdaki toprağın eşit oranda sulandığından emin olmalısınız. Antoryum çiçeğini ihtiyacından fazla sulamak yaprakları ve çiçeğin gelişimini olumsuz etkilerken, yetersiz sulama yapmak da köklere ciddi zararlar verecektir.

Antoryum Çiçeğini Dinlendirmek

Antoryum çiçeği çoğunlukla yaz boyunca çiçeklerini açar. Ardından soğuk havalar başlarken, kış aylarına doğru çiçeklerini döker ve dinlenme süreci başlamış olur. Özellikle birkaç yılda bir antoryumun dinlendirilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir. Güneş görmeyen ancak aydınlık bir ortamda, kış mevsiminde birkaç ay boyunca dinlendirilebilir.

Antoryum çiçeğinin dinlenme sürecinde sulama, toprak büyük oranda kuruduğu zaman yapılabilir. Toprağın tamamen kurumasını beklemeyin. Beşte üç oranında kurumuş bir toprak, mutlaka sulanmalıdır.

Antoryum Çiçeğinin Toprak Bakımı

Antoryum çiçeğinin toprak değişiminin üç senede bir yapılması tavsiye edilir. Eğer çiçeğinizin kaliteli bir toprağı varsa, ilk birkaç sene başka takviyeye ihtiyaç yoktur. Bitkinin üçüncü senesinde ilkbahar ve yaz aylarında takviyeler verilebilir. Ve üçüncü yılını doldurduğunda mutlaka toprak değişimi gerekmektedir. Antoryum çiçeğinizin toprağında güçlü drenaj özelliği bulunmalıdır. Bitkinin kökleri havasız kalmamalıdır. Hava alabilen köklerde kötü bakterilerin üremesi ve bitkiyi çürütmesi olasılığı yoktur.

Antoryum çiçeği için en ideal toprak; bol lifli, içeriğinde orkide toprağı ve ponza taşı bulunan karışımlardır. Bunun yanı sıra perlit ve kuvars kumu da önerilmektedir. Ancak antoryum çiçeği için en önemlisi lifli topraktır.

Eğer büyük saksı kullanılırsa, daha fazla toprak kullanılacağı için, köklerde çürüme meydana gelebilir. Antoryum çiçeği için seçilecek saksı, bitkinin kökleri için uygun bir büyüklükte olmalıdır.

Antoryum Çiçeğinde Çoğaltma

Antoryum çiçeğini çoğaltmanın en pratik yolu saksı değiştirirken kökleri ayırmaktır. Köklerinden ayrılan antoryum başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır. Bu şekilde bitki hızlı bir gelişim gösterecektir. Bakımı için özel bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yetişmiş bir antoryum çiçeğine yaptığınız bakımın aynısını uygulayabilirsiniz.

Bunun dışında antoryum, gövdeden yapraklı çelikler alınarak da çoğaltılabilir.Antoryum bitkisini çoğaltmak için ilkbahar ayları tercih edilmelidir.

Antoryum Çiçeğinde Budama

Çürümüş, yıpranmış, solmuş yapraklar ve çiçekler mutlaka budanmalıdır. Bu sayede bitki, daha canlı büyümeye devam edecektir.

Antoryum Çiçeğinde Sorunlar Neden Olur?

Antoryum bitkisinin ihtiyacından fazla su alması ve yeterince hava alamaması sorunlara sebep olacaktır. Toprak verimsiz olduğunda ya da bitki beslenemediğinde de antoryumun yetişmesi olumsuz etkilenecektir.

Çeşitli sinek ve solucanlar, mantar ve yapışkan yüzeyler bitkiye oldukça zarar verir. Temizliği düzenli yapılmayan antoryum çiçeğinin yapraklarında ağ oluşumu görülür. Bunun nedeni ise örümcekler ve dahası bitlerdir. Bu gibi sorunlar gördüğünüzde mutlaka ilaçlardan yararlanmalı, çiçeğinizin düzenli bakımını yapmalısınız. Antoryum yanlış sulanır, yanlış toprak ve şartlarda bakılırsa çiçekleri olgunlaşamayacaktır.

Kısacası antoryum bitkiniz, rengârenk ve kalp şeklindeki çiçeklerini tüm zerafetiyle açmadıysa, bakımıyla ilgili bir sorun olması muhtemeldir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın