Aspartam Karaciğere Zarar Verir Mi?

Aspartam Karaciğere Zarar Verir Mi?

Geçen birkaç yılın ardından, aspartamın vücut üzerinde etkilerini araştıran birkaç çalışma yayınlandı. Eğer aspartamın karaciğer işleyişine bir etkisi var ise, nasıl oluyor da ülkemizde dahil olmak üzere pek çok ülkenin yakından takip ettiği “Amerikan Besin ve İlaç Kurumu” bu ürünün piyasada dolaşmasına izin veriyor?

Aspartam ve Karaciğer Hasarı

Dr. James Bowen’e göre, aspartamın karaciğer üzerinde negatif bir etkisi bulunmaktadır. Gerçekte, aspartamın negatif etkileri karaciğerle sınırlı değildir. 25 yıldan daha fazla bir süredir aspartamın vücudun diğer organlarını da etkilediği bilinmektedir. 1975 yılında, Washington Post’ta “Aspartam Tatlandırıcı ve Karaciğer Hasarı” adında bir çalışma yayınlanmıştır.

Bu çalışmanın sahibi Marian Burros aspartamın kobay karaciğerlerine önemli zararlar verdiğini ileri sürmektedir. Bazı insanlar ise aspartamı kilo vermenin bir yolu olarak görmekte ve aspartamın normal şekerden daha sağlıklı olduğunu düşünmektedirler.

Neden Amerikan Besin ve İlaç Kurumu Aspartamı Onayladı?

Çok sayıdaki kaynağa göre, Dr.Betty Martini diyor ki Amerikan Besin ve İlaç Kurumu en başından beri aspartamın yan etkileri hakkında en derin bilgilere bile sahipti. 1985’te Amerikan Besin ve İlaç Kurumu’nun toksikoloğu Dr. Adrian Gross kongreyi aspartamın beyin tümörlerine ve kansere yol açtığı konusunda bilgilendirdi.

2005 yılında “Ramazzini Çalışması” adı verilen bir araştırma gösterdi ki aspartam kansere yol açmaktadır. Bu araştırmada toksik maddenin çoğu karaciğerde bulundu. Yeni çalışmaların gösterdiğine göre ise aspartam küçük dozlarda alınsa bile kansere yol açabilecek derecede zararlı.

Aspartam Tüketmemek İçin Neler Yapmalı?

Bu konuda en iyi çözüm etiketleri okumaktan geçiyor. Diyet gazlı içeceklerden (diyet cola, diyet pepsi, diyet cola turca, diyet gazoz, diyet limonata…vs) tüketmemek en iyi yollardan biri. Bazı durumlarda, aspartamdan kaçınmak için normal şeker kullanmanız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca şuna da dikkat edilmesi gerekilir ki, farklı ürünlerde aspartam farklı isimler altında kullanılıyor. Aspartam kullanılan ürünlerin başında, diyet sodalar, şekersiz meyve suları, bazı şekerler ve meyveli gofretler bulunuyor.

Satın alacağınız ürünün aspartam içerip içermediğini görmek için içindekiler bölümünü mutlaka okumalısınız. Aspartam etikette yapay tatlandırıcı olarak da geçebilmektedir. Kahve ya da çay içerken içerisinde aspartam bulunmayan yapay tatlandırıcıları ya da bal gibi doğal tatlandırıcıları kullanabilirsiniz. Hem şekerin hem de aspartamlı yapay tatlandırıcıların zararlı etkilerine maruz kalmamak için şeker ihtiyacınızı mevsiminde meyveleri bolca tüketerek giderebilirsiniz.

Daha öncede söylediğimiz gibi bazı gıda ve içecek firmaları etiketlerine aspartam yerine aspartamın kimyasal değerlerini yazıp müşterileri yanıltmaya çalışmaktadır. Bundan kaçınmak için bu ürünleri en az miktarda ya da hiç tüketmemeye çalışın.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın