Aspartam’ın Zararları

Aspartam’ın Zararları

Aspartam bildiğimiz şekerden 180 kat daha güçlü olan yapay bir tatlandırıcıdır. Genellikle Equal ve NutraSweet markaları altında bilinirler. Bu madde başta diyet gazlı içecekler olmak üzere 6000’den fazla besin ürününde bulunur. Tahminlere göre aspartam tüketimi 200 milyon insana ulaşmış bulunmaktadır. Bu bulguların sahibi Amerika’da bulunan “Çevresel Sağlık Sorunları Değerlendirme Ofisi”dir.

Aspartam Nedir?

Aspartam 1965 yılında gastrik ülserin tedavisi için çalışma yapan bir kimyager tarafından bulunmuştur. Elmhurst Üniversitesinin çalışmalarına göre aspartam, fenilalalin ve aspartik asit adındaki iki amino asitten oluşmaktadır. Bu tatlandırıcı hiç kalori içermez. Bu madde kendini dildeki tat reseptörlerine bağlayarak tüketen kişide şeker alımına benzer tatlı bir his uyandırmaktadır.

Aspartam’ın Yan Etkileri

Amerikan Besin ve İlaç Kurumu’nun aspartamla ilgili hiçbir yan etki beyan etmemesine rağmen, bazı kullanıcılar bazı yan etkiler rapor etmişlerdir. Aspartam kullanımında ortaya çıkan yan etkiler genellikle nörolojik sorunlardır. Bunlar arasında baş ağrısı, halüsinasyonlar, mide bulanmaları, ani duygu geçişleri, kaygı krizleri ve panik atak bulunmaktadır.

Ciddi yan etkiler arasında ise Egzoftalmik Guatr ve kanser vardır. Tüm bu muhtemel yan etkiler bulunmasına rağmen aspartam, ilgili kurum tarafımdan güvenli bir madde olarak değerlendirilmektedir. Bunun bir nedeni de aspartam ile bu rahatsızlıkların kesin bağlantısının kanıtlanamamasıdır.

Amerikan Besin ve İlaç Kurumu’nun Çelişkisi

İcadının hemen ardından aspartamın besinlere ek olarak kullanılması için başvuruda bulunulmuştur ve Amerikan Besin ve İlaç Kurumu başvuruyu kabul etmiştir. 1981 yılında aspartamın tabletler halinde kullanılmasına izin çıkmıştır.

İşin ilginç kısmı aspartamı sağlıklı ve güvenli bulan araştırmaların çoğunun aspartam üreticileri tarafından yapılmış olmasıdır. Dr. Ralph D. Walton’un iddiasına göre bağımsız bir şekilde yapılan araştırmaların %90’ı aspartamı ciddi şekilde zararlı bulacaktır.

Araştırma Çelişkisi

Sektör destekli araştırmaların yanı sıra bu konuda sınırsız çelişki bulunmaktadır. Amerikan Besin ve İlaç Kurumu’nun yaptırdığı bağımsız araştırmaların her biri en az bir ciddi problem bulmuştur fakat sektör destekli araştırmalarda bulunan yan etki sayısı her seferinde sıfırdır. Ayrıca aspartamın yan etkisi vardır diyen birçok araştırma bir nedenle yayınlanmamış veya geniş kitlelere ulaşmamıştır.

Ülkemizde de bazı beslenme uzmanları ve doktorlar aspartam tüketiminden kaçınılması yönünde görüş bildirmektedir. Aspartam kullanan kişilerde baş dönmesi gibi fiziksel sorunların yaşandığı sıklıkla gelen şikayetler arasındadır.

Doğal olmayan her ürün için olduğu gibi aspartam’da zararları net olarak kanıtlanmasa da olabildiğince az miktarda hatta hiç tüketilmemelidir. Aspartam içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Özellikle sıcak içecekleri şekersiz içemiyorsanız aspartam içeren yapay tatlandırıcılar yerine balla tatlandırmayı deneyin.

, ,

Aspartam’ın Zararları İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. bilimci 30 Aralık 2012 #

    Zararsız bitkisel şekerlerde var biz sadece pancar üretiyoruz, dünyada daha tatlı bitkisel ürünler var hem de sağlıklı. Sorun sağlık açısından olayı değerlendirenlerle, üretim, ticaret açısından değerlendirmelerle herkesin kafası bulandırılıyor. Buradan üreticilere diyorum ki, pancar üreticilerine de, yapay şekere muhtaç olan üreticilere de, hepiniz toplantı yaparak karar verin, dünyada sağlığa zararsız bitkisel şekerler var, bunların üretimini yapın, Japonya’dan Afrika’ya pancardan elde edilen şekerden 10 kat 100 kat güçlü bitkilerden elde edilen doğal kimisi de bayağı faydalı olan tatlandırıcılar var, tamamen bitkisel bunlar. Gelin üreticiler bu bitkileri ülkemizde yetiştirsin 10 dönüm şeker tarlanın yanında 2 dönüm bunlardan yetiştirin, farklı doğal tatlandırıcılarla tek bir maddenin yoğunluğundan bedenimiz kurtulur böylece. İnsanlarda bu fikirde baskı yapmalı.

Bir cevap yazın