aspir-yagi

Aspir Yağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz aspir yağı, yaz ortasında çiçek açan ve sarı rengi nedeniyle yalancı safran olarak da bilinen aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağdır. Zayıflatıcı etkisi nedeniyle ünlenmiş olsa da, aspir yağının aslında diğer birçok sağlık problemine karşı da etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Ayçiçek yağı ve zeytinyağına alternatif olarak yemeklerde dahi kullanılabilen aspir yağının faydaları her geçen gün daha fazla bilindikçe, Güney Asya menşeili bu bitki, ülkemizde de birçok şehirde üretilmeye başlanmıştır. En çok Eskişehir’de yetiştirilen aspir bitkisi, Burdur, Isparta, Konya ve Tekirdağ’da da üretilmektedir.

Aspir Yağının İçeriği

Omega 3 ve Omega 6 bakımından oldukça zengin olan aspir yağının içeriğinde ayrıca, kalsiyum, fosfor, demir, lif ve B1, B2, B3, B12, C ve E vitaminleri de bol miktarda bulunur. İçeriğindeki linoleik asit de aspir yağının zayıflatıcı etki göstermesinin nedenidir.

Aspir Yağının Faydaları Nelerdir?

Aspir yağı tamamen doğal bir yağ olup, anti-oksidan bir etkiye sahiptir ve sayısız sağlık problemine karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

  • Romatizma ağrılarının hafifletilmesinde yardımcıdır.
  • Sindirim problemlerinin ortadan kaldırılmasında fayda sağlar.
  • Kan şekerini ve kolesterolü düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Vücuttaki fazla yağın enerjiye dönüşmesini sağlayarak kilo vermeyi hızlandırır.
  • Özellikle göğüs kanseri ve prostat kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
  • Yaşlanma belirtilerini azaltır.
  • Vücudun kas sistemini korur.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Damar sertliğine karşı koruyucudur.
  • Cildin nem dengesini düzenler ve cilt kuruluğunu önler.
  • Doğum sonrası oluşabilen çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcıdır.
  • Adet kanamalarının düzene girmesini sağlar ve bu dönemde görülebilen ağrıları azaltır.
  • Vücuda enerji ve zindelik verir.
  • Cinsel isteği arttırır.
  • Bağırsaklarda oluşan kurtların dökülmesini sağlar.
  • Bronzlaştırıcı yağ olarak etki sağlar.
  • Mideyi korur ve güçlendirir.

Aspir Yağı Nerede Bulunur?

Faydaları saymakla bitmeyen aspir yağını kapsül olarak veya şişelenmiş olarak eczanelerde, aktarlarda veya doğal ürünler satan mağazalarda bulabilirsiniz. Ancak saf aspir yağı, diğer yağlara oranla oldukça pahalı olduğundan, birçok ürün diğer yağlarla seyreltilmiş olarak satılır. Satın alırken, aldığınız ürünün saf aspir yağı olmasına özen gösterirseniz, aspir yağından elde edeceğiniz fayda daha çok olacaktır.

Aspir Yağının Yan Etkisi Var mıdır?

Tamamen doğal ve yüksek ısıya maruz bırakılmadan, soğuk sızma olarak üretilen aspir yağının bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak alerjik bünyeli kişilerin yine de dikkatli kullanması önerilir.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?

Aspir yağı hem dahili hem harici olarak kullanılabildiği gibi, yemeklere eklenerek de tüketilebilir.

Aspir Yağıyla Zayıflamak İçin

Aspir yağıyla göbek eritmek ve kilo vermek istiyorsanız, aşağıdaki tarifleri deneyebilirsiniz. Ancak bir yemek kaşığı aspir yağında 120 kalori olduğunu unutmayın ve tüketirken aşırıya kaçmayın.

  • Bir kase yoğurdun içine biraz keten tohumu (keten tohumu yüksek lif içerdiği için kilo vermenize yardımcı olacaktır), bir miktar çilek ya da böğürtlen, ve 2 tatlı kaşığı kadar aspir yağı ekleyin. Kahvaltılarınızda tüketin.
  • Salata sosu olarak 2 yemek kaşığı aspir yağına, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek karıştırın. Her gün bir kase salataya bu sosu dökerek tüketin.
  • Her öğün öncesi, yemek yemeden yaklaşık yarım saat önce, 1 tatlı kaşığı kadar aspir yağı içebilirsiniz. Bir ay boyunca her gün, günde 3 tatlı kaşığı aspir yağı tüketirseniz, ay sonunda kilo vermenizin hızlandığını göreceksiniz.
  • Eğer yağı tek başına tüketmek size ağır geliyorsa, bir bardak ılık suyun içine bir tatlı kaşığı aspir yağı karıştırarak içmeniz de aynı etkiyi gösterecektir. Etkisini hızlandırmak için suyun içerisine elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.

Aspir Yağıyla Bölgesel Yağlarınızdan Kurtulmak İçin

Göbek yağlarını eritmek veya selülitlerinizden kurtulmak için de aspir yağını harici olarak da kullanabilirsiniz. Eğer kür uygulamak isterseniz, 3 ay boyunca sabah ve akşam olmak üzere, günde 2 kez sorunlu bölgelerinize aspir yağıyla masaj yapın.

Masaj süreleri 10 dakikayı geçmemeli ve masaj son derece yumuşak hareketlerle, aşağıdan yukarıya doğru yapılmalıdır. Eğer karnınıza aspir yağıyla masaj yapmak isterseniz, dairesel hareketlerle masaj yapmalısınız. Yağ yakımını hızlandırmak için masaj sonrası spor veya hızlı yürüyüşler yapmanız daha etkili bir sonuç almanızı sağlar.

Aspir Yağıyla Romatizma Ağrılarından Kurtulmak İçin

Aspir yağıyla, romatizma ağrılarınızı azaltmak için, ağrıyan bölgelerinize günde en fazla 2 kez, 5-6 dakikalık masajlar yapabilirsiniz.

Aspir Yağıyla Bronzlaşmak İçin

Aspir bitkisinin çiçekleri, renklendirme amacıyla kullanılmaktadır. Hatta doğuda aspir bitkisi safran gibi kullanılarak pilavlara renk vermesi sağlanır. Bu özelliği sayesinde aspir bitkisini sağlıklı ve doğal şekilde bronzlaşmak için de kullanabilirsiniz. Güneşe çıkmadan önce, aynı bronzlaştırıcı krem kullanır gibi tüm vücudunuza uygulayabilirsiniz.

Aspir Yağıyla Saçları Canlandırmak İçin

Eğer saç dökülmesi yaşıyorsanız, saçlarınız kuru veya matsa, aspir yağıyla saçlarınıza canlılık katabilirsiniz.

Aspir yağıyla saç bakımı için, saçlarınızın boyuna göre, yeterli miktarda aspir yağını saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Daha sonra saçlarınızın geri kalanına da yağı uygulayın ve başınıza bir havlu sararak en az 30 dakika saçınızda bekletin. Daha sonra saçınızı normal şekilde yıkayın. Haftada bir kez bu bakımı uygulayarak 2-3 ay sonunda olumlu sonuçları görebilirsiniz.

Aspir Yağıyla Kırışıklıklardan Kurtulmak İçin

Cilt için sayısız faydası olan aspir yağını kırışıklıklarınızdan kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Aspir yağını direkt olarak ince çizgilerin olduğu bölgelere sürmek yerine, aşağıdaki tarifi uygularsanız, daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz.

  • 1 yemek kaşığı parafin (bal mumu)
  • 5 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 6 damla aspir yağı

Öncelikle su ve aspir yağını bir kaba ekleyerek orta ateşte kaynatın. Daha sonra içerisine parafini ve balı ekleyin. Hazırladığınız karışımı cildinizde kırışıklık olan bölgelere masaj yaparak yedirin. Yaklaşık 15 dakika kadar karışımın yüzünüzde kurumasını bekleyin. Daha sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayın. Bu maskeyi hava almayan cam bir kavanozda muhafaza ederek haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.

Aspir Yağını Yemeklerde Kullanmak İçin

Aspir yağını, aynı zeytinyağını kullandığınız şekilde, tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Her ne kadar aspir yağını ısıtmamak gerektiği, ısıtıldığında besin değerinin düştüğü konusunda bir inanış olsa da, aslında bu doğru bir bilgi değil. Aspir yağının içindeki yağ asitleri ısıtıldığında dahi bozulmadığı için, kızartma yaparken bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Aspir yağı, zeytinyağıyla birlikte rafine edilmeden de kullanılabilen 2 yağdan biridir ve bu nedenle çok sağlıklıdır. Aynı zamanda lezzetli de olduğu için zeytinyağına alternatif olarak rahatlıkla kullanılabilir.

Aspir Yağını Nasıl Saklamalı?

Aspir yağını eğer şişede satın aldıysanız, kapağını açtıktan sonra güneş görmeyen, serin bir yerde saklamalı ve en fazla 40 gün içinde tüketmelisiniz.

Aspir Yağı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Aspir yağı, diğer yağlara kıyasla daha az bulunan ve daha pahalı bir yağdır. Bu nedenle üreticiler, fiyatı düşürmek için aspir yağını diğer yağlarla seyreltebilmektedir. Aspir yağı satın alırken, ısıl işlem görmeden soğuk pres yöntemiyle üretilmiş olmasına ve %100 aspir yağı olmasına dikkat edin.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın