Astım Bronşite Ne İyi Gelir

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı, tekrar eden enfeksiyonlar ve öksürük kronik astım bronşitin en sık görülen belirtilerdir. İltihaplanan bronşlar ve daralan hava kanalları bu belirtilerin başlıca nedenidir. Astım bronşit halihazırda astımı olan kişilerde bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Sigara kullanımı ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler astım bronşit riskini yükselten nedenler arasındadır.

Astım Bronşit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Astım bronşit tedavisinde kullanılan yöntemler tek başına astım veya tek başına bronşit tedavisinde kullanılan yöntemlerle benzerlik göstermektedir.

Bronşları rahatlatarak solunum yollarını açan ve nefes alıp vermeyi kolaylaştıran bronkodilatörler astım bronşit hastalarında nefes almanın zorlaştığı dönemlerde geçici rahatlama sağlamak için kullanılır.

Bronşlardaki iltihabı azaltarak astım bronşitin olumsuz etkisini hafifletmeye yönelik bir diğer ilaç ise solunan kortikosteroidlerdir. Astım ve bronşit hastalarında yaygın olarak kullanılan kortikosteroidler nefes alıp vermeyi etkileyen alerjilerin tedavisinde de kullanılmaktadır.

Eğer solunum yollarını tıkayan enfeksiyon bakteri nedeniyle oluştuysa doktorunuz bakterinin türüne göre antibiyotik tedavisi önerebilir.

Astım Bronşit Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Astım bronşitiniz varsa ve sigara kullanıyorsanız bu hastalıktan kurtulmanız, belirtilerini hafifleterek nefes alıp vermenizi rahatlatmanız pek mümkün değil. Aksine yıllar içinde durumunuz çok daha ciddi bir hal alacaktır. Bu nedenle sigarayı kesinlikle bırakmalısınız.

Astım bronşit hastaları astım tetikleyicisi olarak bilinen toz, duman, hava kirliliği gibi durumlardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Evinizde halı varsa düzenli olarak elektrik süpürgesiyle tozunu alın. Yatak çarşaflarını, yastık kılıflarını ve battaniyeleri anti alerjen bir deterjanla sıcak suda yıkayın. Klima alacaksanız anti alerjen filtresi olan modellerden birini seçin.

Evcil hayvanınız varsa en azından yatak odanıza girmesini önleyin. Sigara dumanı bulunan ortamlara girmeyin.

Astım bronşit nedeniyle artan öksürük canınızı sıkabilir ancak enfeksiyonun ve balgamın vücuttan atılması için öksürmek iyidir. Fakat fazla öksürmek boğazınızı tahriş edebileceğinden oturduğunuz ve uyuduğunuz odanın havasını nemli tutmalısınız. Bunun için hava nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz. Evin içindeki hava çok kuruysa ve nemlendirici cihazınız yoksa günde 2-3 kez bol buharlı duş alabilirsiniz.

Solunum yollarını açmak için çaydanlıkta su kaynatın ve suyu geniş ağızlı bir kaseye alın. İçine balgamı sökmek için 2-3 damla okaliptüs yağı (veya nane yağı) ve öksürüğü hafifletmek için 2-3 damla papatya yağı damlattıktan 15-20 dakika kadar buharını soluyun.

Sıcak sıvılar öksürük nedeniyle tahriş olan boğazınızı yatıştırır ve balgamın daha kolay atılmasına yardımcı olun. Nane, ıhlamur, papatya çayı başta olmak üzere bitkisel çaylar içebilirsiniz. Ancak bazı çayların idrar söktürücü etkisi olduğu için aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü iltihabın geçmesi için vücudunuzun bol miktarda suya ihtiyacı olacak.

Boğazda oluşan iltihabı yumuşatmak için tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. Gargara için 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırmanız yeterli. Daha fazla tuz boğazınızı yakar daha azı ise gargaranın etkisiz olmasına yol açabilir. Gün içinde ihtiyaç duydukça tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz.

Gargara suyu hazırlamak için hem bakteriyi temizleyen hem de balgamın atılmasını kolaylaştıran limon kabuğunu da kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğunu 1 demlik kaynamış suya atın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Kabukları süzdükten sonra bu suyu gargara suyu olarak kullanabilir veya sıcakken çay gibi içebilirsiniz.

Kendi kendinize antibiyotik kullanmayın. Son yıllarda yapılan araştırmalar eskiden pek çok hastalık için kullanılan antibiyotiklerin yavaş yavaş etkisini kaybettiğini ortaya koymaktadır. Günümüzde doktorlar bakteriye göre antibiyotik yazmaktadır. Bu nedenle ilaç dolabında bulunan herhangi bir antibiyotik işinize yaramayacaktır. Ayrıca kabızlık, şişkinlik gibi bilinen antibiyotik yan etkileriyle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Antibiyotik kullanmak istiyorsanız öncelikle bir doktora gidin.

Soğan ve balla hazırlanan karışımla öksürüğü azaltabilirsiniz. Bunun için 1 adet soğanı halka şeklinde doğrayın, üzerini balla kapladıktan sonra 1 gece bekletin. Ertesi gün soğanları çıkarın ve baldan gün boyu ihtiyaç hissettikçe 1 çay kaşığı yiyin.

Kekik, vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artıran, balgamın atılmasına yardımcı olan ve akciğerleri güçlendiren şifalı bitkilerden biridir. Astım bronşit belirtilerini hafifletmek için kekik çayı içebilirsiniz. Güçlü bir tadı ve kokusu olduğundan 1 büyük bardak çay hazırlamak için yarım çay kaşığı kurutulmuş kekik yeterli olacaktır.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, , ,

Astım Bronşite Ne İyi Gelir? İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. hasan 22 Mart 2015 #

    Bal haricinde bronşite ne iyi gelir?

Bir cevap yazın