Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi

Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi

Cilt yüzeyinde kızarıklıklar ve kaşıntılar ile kendini gösteren atopik dermatit kronik bir hastalıktır. Bir tür egzama olan atopik dermatit çeşitli yemekler, alerjik maddeler ve tahriş edici dış etkenler neticesinde ortaya çıkabilir. Genellikle ergenlik çağı öncesinde başlayan atopik dermatit yaş ilerledikçe belirtilerinde azalma görülebilir. Zaman içinde ciltte atopik dermatit sonucunda oluşan kızarıklıklar ve kaşıntılar bazen 1-2 yıl görülmeyebilir.

Atopik Dermatit Nedenleri ve Belirtileri

Atopik dermatit’in oluşma nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genellikle ailede astım, alerji sorunları yaşayanlarda daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerinde atopik dermatit oluşumu üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.

Aşırı terleme, kuru cilt tipi, hassas ciltlerde deterjan gibi alerjik etkiye yol açan maddeler, hava değişimi, yumurta, karides gibi belirli gıdalar, düşük nemli hava, toz ve duman atopik dermatit oluşumunu tetiklemektedir.

Atopik dermatit vücudun her bölümünde oluşabilir. Fakat el ve ayaklar, diz kapağının arka bölümü, ayak bilekleri, yüz ve boyun bölgesi, göğsün üst kısımları en sık görüldüğü bölgelerdir.

Ayrıca göz kapakları ve gözün çevresinde bulunan ince deride de sıklıkla kızarıklıklarla kendini gösterebilmektedir.

Belirtiler sedef hastalığı belirtileri ile pek çok benzerlik gösterdiği için bu iki hastalık genellikle birbiriyle karıştırılmaktadır.

Çocuklarda ve ergenlerde en sık görülen atopik dermatit belirtileri;

  • Deri üzerinde kırmızı ve kahverengine yakın tahrişler
  • Sürekli kaşıntı
  • Küçük su toplamış, kırmızı noktalar
  • Ciltte kabuklanma ve bu kabukların pul pul dökülmesi
  • Deri renginde açılma veya kızarma

Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Atopik dermatit tedavisi ilaçla ya da doğal yollardan yapılsın ana amaç bölgedeki kaşıntıları ve kızarıklıkları hafifletme yönündedir. Bu nedenle doğal reçeteler ile kaşıntı azaltan atopik dermatit bitkisel tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz. Tedavi sırasında ve sonrasında kızarıklıkların ve kaşıntının artmasına neden olabilecek çevresel faktörlerden, gıdalardan ve alerjik maddelerden uzak durmanız tavsiye edilir. Cilt doktorları ileri derecede kaşıntı yapan ve geniş bölgelere yayılmış atopik dermatit tedavisi için ağız yoluyla alınabilecek ilaçlarda vermektedir. Ayrıca bu alanda kullanılan ışık tedavisi de alternatif tedavi imkanı sağlamaktadır. Aşağıda atopik dermatit bitkisel tedavi uygulamaları sırasında kullanabileceğiniz reçeteleri bulabilirsiniz.

Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi Reçetesi – 1: 3 bardak içme suyuna 2 çorba kaşığı nişasta koyun ve eriyinceye kadar karıştırın. Bir tülbent veya pamuklu bir havluyu bu karşımla ıslatın ve kaşıntının olduğu bölgeyi sarın. Bez kurudukça yenileyin.

Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi Reçetesi – 2: 3 bardak içme suyu ve 1 çay bardağı hatmi çiçeğini 15 dakika boyunca kaynatın. Ilımasını bekledikten sonra bir bezi suya batırıp kaşınan bölgeyi sarın. Bu kaşıntının hafiflemesini ve kızarıkların azalmasını sağlayacaktır.

Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi Reçetesi – 3: 5 adet lahana yaprağını yıkadıktan sonra 3 bardak suya koyup kaynatın. Daha sonra lahana yapraklarını ezerek yaranın üzerine uygulayın. 5-6 saatlik aralıklarla bu uygulamayı yenileyebilirsiniz.

Bu doğal reçeteler iltihaplanmanın ve kaşıntının azaltılmasına yardımcı olacaktır. Eğer atopik dermatit hızla yayılıyorsa ve iltihaplanma fazlaysa daha etkili bir tedavi için bir cilt doktoruna gitmelisiniz. İlaç takviyesi ile daha kısa sürede iyileşme sağlanabilir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın