Bacak Yorgunluğuna Çözüm

Bacak Yorgunluğuna Çözüm

Gün boyu bizi taşıyan bacaklar, ara sıra yorgunluk nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyar. Eğer gün içinde, normal aktivitelerinizi yaparken bacak ağrısı çekiyorsanız bacaklarınızı dinlendirmenizin zamanı gelmiş demektir. Eğer bu ağrılar kas veya kemik hastalıkları nedeniyle ortaya çıkmıyorsa, evde yapabileceğiniz bazı kolay uygulamalarla günün yorgunluğunu atabilir ve bacak ağrılarını hafifletebilirsiniz.

Bacakları yukarda tutmak kan akışını tersine çevireceği için bacaklarda, ayaklarda oluşan şişliği alır ve bacakları rahatlatır. Bunun için iki seçeneğiniz var. Birincisi; sırt üstü uzanıp bacaklarınızın altına 2 yastık koymak, ikincisi; oturur pozisyondayken uzattığınız ayaklarınızın altına yastık koymak. Bu pozisyonlardan birini seçip, yarım saatle 1 saat arası bekleyerek ayak ve bacaklarınızdaki ağrıları hafifletebilirsiniz.

Toksinlerin vücuttan atılması, yorgunluğa bağlı kas ağrılarını azaltır. Bunun için antioksidan etkisi olan yeşil çay veya beyaz Çin çayı içebilirsiniz. Bir bardak ılık suyla karıştırdığınız birkaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı organik balda aynı etkiyi gösterecektir.

İşten eve döndüğünüzde bir leğene ılık su doldurun ve içine 2-3 çay kaşığı tuz atıp karıştırın. Ayaklarınızı bu suda yarım saat bekletin. Ilık su bacaklardaki yorgunluğu alırken tuz gün boyu ayakkabının içinde kalan ayaklarınızı rahatlatır.

Hareket etmek iyi gelebilir. Biliyorum, “zaten bacaklarım ağrıyor nasıl hareket edeyim” sorusunu soruyor olabilirsiniz ancak düzenli egzersizlerle bacaklarınızı güçlendirerek günlük aktiviteler sırasında daha az yorulmalarını sağlayabilirsiniz. Tempolu yürüyüşler herkesin yapabileceği ve etkili egzersizlerdir. Bir de evde TV karşısında otururken çok uzun süre aynı pozisyonda kalmayın ve hareket edin.

Bacak ağrısı sadece yorgunluk nedeniyle ortaya çıkmaz. Obezite, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve gebelik de dahil olmak üzere pek çok farklı sağlık koşulu bacak ağrısına yol açabilir. Eğer bacak yorgunluğu ve ağrılar aldığınız tedbirlere rağmen şiddetinden bir şey kaybetmiyorsa bir doktora giderek altında yatan nedeni öğrenmelisiniz.

Bacaklar Neden Yorulur?

Bacak yorgunluğu yaşıyorsanız, bu sizi çok zorlar. Bacak yorgunluğu sırasında kramp veya ağrılar yaşayabilirsiniz. Yürüdüğünüz zemin, koşu yaptığınız alan, sürekli ayakta durmak, çalışırken pozisyon değiştirememek, uzun süre araç kullanmak gibi sebepler bacak yorgunluğuna yol açabilir. Ayaklarınıza uygun olmayan bir ayakkabı kullanmak bile bacak yorgunluğunun sebebi olabilir.

Genetik rahatsızlıklar, romatizma, kas ağrıları ve damar sorunları gibi birçok durum bacak yorgunluğu ortaya çıkarabiliyor. Kandaki laktat seviyesi; vücudun enzim seviyeleri ve mitokondriyum kompozisyonu ile ilgilidir. Mitokondri seviyeleri yükseldiğinde solunum düzelir ve dayanıklılık seviyeleri yükselir. Vücudunuzun yüksek performanslı atletlerinki gibi genetik kompozisyonu yoksa bacak yorgunluğu hissedebilirsiniz. Aşırı kahve ve çay tüketmek vücuttaki demiri azaltır ve bacaklarda halsizliğe yol açar. Karbonhidratları fazla tüketmek vücutta ağırlık yapar, bacakların yorulmasını hızlandırır. Vücuttaki su eksikliği, genel olarak vücudun ve bacakların yorulmasına sebep olur. Sıcak suyla duş almak, uyku için gerekli olan hormonların salgılanmasına yol açarak bacaklarda halsizlik hissi verir. Çölyak hastalığı gibi besin alerjileri, bacaklarda halsizliğe yol açar. Asitli gıda ve içecekler bacaklarda halsizliği hızlandırır. Ağır spor ve uzun aktiviteler bacaklardaki yorgunluğun önemli bir sebebidir.

Bazı kronik rahatsızlıklar bacaklarda kas yorgunluğuna neden olabilir. Örneğin, 2011 yılında Leeds Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, egzersiz sırasında kalp yetmezliğinin bacak yorgunluğuyla ilişkili olduğu tespit edilmiştir. İltihaplı romatizma (romatoid artrit), bacak eklemlerinde meydana gelen iltihaplanmadır ve bu bacakların daha çabuk yorulmasına yol açar. Bacaklarda veya ayakta görülen toplardamar genişlemesi (varis), uzun süre ayakta durmaya ve çok hareketsiz olmaya bağlı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu da bacakların çabuk yorulmasına yol açan ciddi bir sorundur ve varis tedavisi görmek gerekir.

Bacak yorgunluğu ortaya çıkaran bazı durumlar ve hastalıklar da şunlardır; yanlış duruş, koşu teknikleri, kaygan ve ağır ayakkabılar, koşarken veya yürürken vücudun ağırlık merkezi dengesini sağlayamamak, aşırı ve ağır egzersizler, kalça ve uyluk kemiklerindeki zayıflık, omurilik sorunları, eklem sorunları, periyodik paralizi (bacaklardaki ani halsizlik), şeker hastalığı, kas atrofisi (erimesi), sinir hücresi dejenerasyonu, tiroit bezi sorunları, felç ve geçici istemik atak, Multipl Skleroz (MS), vitamin eksikleri, bel fıtığı, venöz reflü (bacak reflüsü)…

bacak-yorgunluguna-cozum

Bacak Yorgunluğu İçin Öneriler

Belki de organlarımız arasında pratik yöntemlerle en kolay dinlendirebileceğimiz organımız bacaklardır. Bacakları askıda veya yukarıda tutmak, soğuk su ile yıkamak, hafif bir masaj bacak yorgunluğunu alabilir. Dilerseniz biraz daha detaylı olarak bu konudaki önerileri ele alalım:

  • Bacaklarınızı yukarıda tutun: En pratik yorgunluk önleyici uygulama diyebiliriz. Bacakları yukarda tutmak kan akışını tersine çevirir. Bu da bacaklarda, ayaklarda oluşan şişliği alır ve bacakları rahatlatır. Bunun için farklı seçenekler var. Örneğin; sırt üstü uzanıp bacaklarınızın altına 2 yastık koyabilirsiniz; oturur pozisyondayken uzattığınız ayaklarınızın altına yastık koyabilirsiniz veya yere uzanıp bacaklarınızı duvara dayayabilirsiniz. Bu pozisyonlardan birini seçip yarım saatle 1 saat arası beklemeniz, ayak ve bacak yorgunluğunu hafifletecektir. Bacaklarınızı duvara dayadığınızda daha dik açıda durduğu için duvarda daha kısa süre tutabilirsiniz. Bacakları kalp seviyesinin üstünde tutmak kan sirkülasyonunu artırır, vücut atıklarını boşaltır ve bacaklar canlanır.
  • Toksinleri atın: Toksinlerin vücuttan atılması, yorgunluğa bağlı kas ağrılarını azaltır. Bunun için antioksidan etkisi olan yeşil çay veya beyaz Çin çayı gibi bitki çaylarını içebilirsiniz. Bir bardak ılık suyla karıştırdığınız birkaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı organik bal da aynı etkiyi gösterecektir.
  • Ilık su ve tuz: Eve döndüğünüzde bir leğene ılık su doldurun ve içine 2-3 çay kaşığı tuz atıp karıştırın. Ayaklarınızı bu suda yarım saat bekletin. Ilık su, bacaklardaki yorgunluğu alırken, tuz gün boyu ayakkabının içinde kalan ayaklarınızı rahatlatır.
  • Egzersiz: Düzenli egzersizlerle bacaklarınızı güçlendirerek günlük aktiviteler sırasında daha az yorulmalarını sağlayabilirsiniz. Tempolu yürüyüşler, herkesin yapabileceği ve etkili egzersizlerdir.
  • Pozisyon değiştirin: Televizyon karşısında otururken uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Sık sık pozisyon değiştirin, gerekirse bir süre bacak bacak üstüne atın. Yani bacaklarınızın konumunu değiştirin.
  • Sağlığınıza dikkat edin: Obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklar veya gebelik gibi farklı sağlık sorunları veya koşulları bacak yorgunluğuna yol açabilir. Bunun için uzman doktorlardan destek almanız gerekir.
  • Soğuk suyla yıkayın: Bacaklarınızdaki yorgunluğu almanın pratik bir çözümü de soğuk veya ılık suyla yıkamaktır. Duştan çıkarken bacaklarınızı tamamen soğuk suyla yıkamayı deneyin. Farklı bir rahatlık hissedeceksiniz!
  • Buz banyosu: Soğukluk, kılcal damarlardaki mikro gözenekleri rahatlatarak, yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Buz uygulamak veya buz banyosu, bacaklara canlılık verir. Bir küvete buz doldurup bacaklarınızın yorgun kaslarını yaklaşık 10 dakika buz içinde tutmanız yeterli. Bacaklarınızı buzla ovmanız da yeterli olacaktır.
  • Masaj: Yorgun bacaklar için etkili bir tedavi yöntemidir. Derin doku masajı, ağrılı kaslardaki kan akışını arttırır ve laktik asit gibi atıkları kaslardan uzaklaştırır. Masaj, kas dokularındaki gözenekleri açarak, skar dokusunu parçalayıp, birikmiş atıkların kaslardan çıkmasını sağlar. Su ve besin maddelerinin hücrelere girmesine izin verir ve yorgunluğun geçmesini hızlandırır. Masaj terapistine gidemiyorsanız kendinizin de uygulayabileceği küçük masaj aletlerini kullanabilirsiniz. Veya bir yakınınıza vücut yağları ile basit bir masaj yaptırabilirsiniz.
  • Yoga: Yogadaki baş-diz pozisyonu da bacak yorgunluğuna iyi gelebilir. Oturun ve sol bacağınızı önünüze uzatın. Sağ dizinizi bükün ve sağ ayağınızı altını sol üst baldırınıza doğru yerleştirin. Sağ bacağınızın dış kısmı yerde olsun. Sol ayağınızı esnetin ve ellerinizi sol ayağınıza doğru uzatın. Sol ayağınızın ayak parmaklarını kavrayamıyorsanız, sol bacağınızın alt kısmını tutun. Bir dakika kadar bu konumda kalın ve sonra bacakları değiştirin. Hepsi bu kadar…
  • Beslenmenize dikkat edin: Kötü beslenme, bazen yorulmaya neden olabilir. Bu nedenle sebze ağırlıklı beslenin, meyve tüketin, bol miktarda su için!
  • Doktora gidin: Eğer bacak yorgunluğu ve ağrılar aldığınız tedbirlere rağmen şiddetinden bir şey kaybetmiyorsa bir doktora giderek nedenini öğrenmelisiniz.

, ,

Bacak Yorgunluğuna Çözüm İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. muzaffer kaya 26 Ağustos 2013 #

    Benim ayaklarım hiç terlemiyor ve sürekli ağrı çekiyorum ayrıca ayaklarım sürekli soğuk hiç ısınmıyor ne yapmalıyım?

    • Ebru 18 Eylül 2015 #

      Vicks krem sür ve çorabını giy ya da kantaron yağı sür.

Bir cevap yazın