Bacaklarda Güçsüzlük Nedenleri

Bacaklarda Güçsüzlük Nedenleri

Bacaklarda güçsüzlük hissi uzun süreler boyu oturarak veya ayakta çalışmaktan dolayı ya da ağır bir egzersizden sonra yaşanabilir ve bir süre dinlendikten sonra eski haline dönebilir. Bacaklarda güçsüzlüğe neden olan daha ciddi sorunlar ise kasları ve sinir sistemini ilgilendiren hastalıklardır. Bacaklarınızda düzenli olarak güçsüzlük yaşıyorsanız, dinlenmenize rağmen bu güçsüzlük hafiflemiyorsa doğru teşhis için bir doktora görünmelisiniz.

Bacaklarda Güçsüzlüğe Yol Açan Faktörler

Bacaklarda güç kaybı ya da bacakların tutmaması, vücutta ortaya çıkan bir sorunun belirtisi olabilir. Tek başına bir sorun olarak da karşılaşılabilecek bir durumdur. Genel olarak bacak kaslarında kütle kaybı, güçsüzlük olarak kendini gösterir.

Kas fonksiyonunun gerçek bir kaybı olmayan bu durum, ani kas güçsüzlüğünün bir sonucudur.  Bel, sırt ve boyun fıtığı sorunu yaşayan hastalarda yaygın olarak görülen bir şikâyettir. Bel ve bacak ağrısı, bu sorunlara bağlı belirtilerdendir.

Bacalarda güçsüzlüğe yol açan, tetikleyen veya belirtisi olarak görülen sorunlar şunlardır;

Şeker hastalığı: Şeker hastalığının komplikasyonlarından biri de bacak güçsüzlüğüdür. Şeker hastalarında ortaya çıkan ve tıp dilinde “proksimal nöropati” olarak bilinen sinir hasarının sonucu olarak bacaklarda güçsüzlük görülebilir. Şeker hastalarının yaklaşık yarısı bu sorunla karşılaşmaktadır.

Siyatik: Omur kemikleri arasındaki sinirlerin baskılanması durumudur. Bacak kaslarında ciddi oranda kuvvet kaybına yol açar. “Spinal kord” olarak da bilinen bu sorun, bir çeşit sinirin sıkışmasıdır. Tek veya iki bacakta güçsüzlükle sonuçlanan belirtiler gösterir. Vücudun bir tarafındaki kol ya da bacaklarda karıncalanma ve ağrı ortaya çıkarabilir.

İnme: Kas fonksiyonlarında kayıplara yol açan inme, beyne yeterli miktarda oksijen gitmemesi sonucu oluşur. Hayati tehlike doğuran bir sorundur. Bacak güçsüzlüğü sebepleri arasındadır.

Periyodik paralizi: Genetik bir hastalık olan “periyodik paralizi”, bacaklarda aniden güçsüzlüğe yol açabilir. Bir süre sonra güçsüzlük hissi ortadan kalkar. Kandaki potasyum miktarıyla bağlantılı bir hastalıktır.

Osteomalazi: “Kemik yumuşaması” olarak bilinen hastalık; bacak, kalça, kaburga ve boyun bölgelerinde kemik ağrısına sebep olur. Özellikle kalçada kas güçsüzlüğüne yol açarak, merdiven çıkmayı ve ayağa kalkmayı zorlaştırır. Bu tür sorunlarla ilişkili olarak bacak güçsüzlüğü karakteristik bir belirtidir.

Sinir hücresi dejenerasyonu: İstemli hareketleri kontrol eden hücrelerin dejenerasyonu sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. “Motor nöron” hastalığı olarak da bilinir. Tıpta “primer lateral skleroz” anılan hastalık; bacakları, kalça bölgesini ve vücudun üst kısmını hareket ettirmeye yarayan sinir hücrelerinin hasar görmesi durumudur. Progresif bir hastalık olan bu sorunun nedeni bilinmiyor.

Kas atrofisi: Bacaklardaki güçsüzlüğün önemli bir nedeni “kas erimesi” yani “kas atrofisi” hastalığıdır.

Kontrakür deformitesi: Bacaklarda tendon bağı sıkışması durumudur. Bacaklarda güç kaybına yol açtığında cerrahi müdahale gerekebilir.

Çiğlik veya hamlık: Halk arasında kullanılan tabirlerdir. Uzun süre hareketsiz kalma veya çalışmama sonrası aniden ağır aktivitelerde bulunulduğunda ortaya çıkar. Örneğin; uzun bir aradan sonra aniden ve ısınmadan spora başlamak veya ağır hareketler yapmak kaslarda laktik asit birikimine yol açar. Bu durum, bacaklarda güçsüzlüğe ve ağrıya sebep olur.

Çeşitli hastalıklar: Periferik sinir hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve polinöropatiler gibi sorunlar da bacaklarda güçsüzlük gibi belirtiler gösterebilmektedir. “Myastenia Gravis” (MG) adı verilen kas-sinir sistemi zayıflığı veya otoimmün nöromüsküler bozukluklar; “Multipl Skleroz” (MS) adı verilen beyin ve omuriliği etkileyen halsizlik, uyum ve denge bozukluklarına sebep olan hastalık gibi kas ve sinirleri etkileyen hastalıklar bacaklardaki kaslarda zayıflığa sebep olarak güç kaybına yol açabilir. “Botulinum” toksini ve bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar da, bacak kaslarında güçsüzlüğe sebep olur.

Bacaklarda güçsüzlüğe yol açan diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS),
  • Serebral palsi (Beyin fonksiyonu bozukluğu),
  • Fibromiyalji (Ağrı, sertlik ve hassasiyete neden olan kronik bir durum),
  • Guillain-Barre sendromu (otoimmün sinir bozukluğu),
  • Kas bozulmaları (rabdomiyoliz),
  • Müsküler distrofi (Kas dokusu hastalığı),
  • Polimiyozit (İnflamasyon ve kasların zayıflığı),
  • Omurgaları etkileyen artrit türleri,
  • Spinal kordlarda apse veya tümörler,
  • Dejeneratif disk hastalığı (spondiloz),
  • Bel fıtığı,
  • Kemik kırıkları,
  • Kemik, kas ve eklem yaralanmaları,
  • Burkulma ve incinmeler,
  • Statin ve kortikosteroidler (düşük kolesterol ilaçları),
  • Organofosfat zehirlenmesi.

Önemli not: Bacak güçsüzlüğünün yanında farklı faktörlere bağlı olarak yanma ve iğneleme hissi, spazmlar, uyuşma, felç, batma, kızarıklık, sıcaklık, şişlik, kas seğirmesi görülebilir. Bunun dışında; genel vücut yorgunluğu, sırt ve vücut ağrıları, el, kol ve parmak ağrıları, baş ağrısı, koordinasyon ve denge kaybı, kas uyumu dengesizlikleri, yürüme dengesizlikleri, karıncalanma, görme sorunları, depresyon, ellerde veya ayaklarda olağandışı hisler şeklinde farklı belirtiler de bacak güçsüzlüğüne yol açan faktörlerin semptomları olabilir.

Bacak Güçsüzlüğü Nedir?

Bacaklarda güçsüzlük, birçok insan tarafından göz ardı edilen ciddi bir semptomdur. Bacak güçsüzlüğü genellikle sadece insan algılarına dayanır. Bu yüzden pek çok kişi bacak güçsüzlüğünü fark edemez. Bununla birlikte, örneğin sırtta sinir sıkışması nedeniyle oluşabilecek felcin ilk belirtisi olabilir. Bu bakımından üzerinde durulması gereken bir durumdur. Bacaklarda güçsüzlüğe eşlik eden his kaybı ve ağrılar, endişe verici bir sinyal olarak düşünülmelidir. Özellikle bel zayıflığına sebep olan bel sorunlarının üzerinde durulmalıdır.

Bacak güçsüzlüğü, yorgunluk veya uzun bir iş gününden sonra ortaya çıkan ağrılarla karıştırılmamalıdır. Bacak kaslarının zayıflaması veya kuvvetinin azalması, ayak veya bacaklarla belirli hareketleri yapamamak şeklinde tezahür eder. Aynı zamanda, ayak veya bacağı hareket ettirmekte güçlüğe yol açan kas krampları ya da artrit ile de karıştırılabilmektedir. Bacak güçsüzlüğü, ayak kaslarını da etkileyebilir ve yürüme zorluğu ortaya çıkarır. Bu tür vakalarda kişi ayağını yukarı kaldıramaz ve buna “ayak düşmesi” adı verilir.

Sinir hasarları kalıcıdır; çünkü sinir dokusu kolayca gelişmez. Hasarlı sinir onarılamaz. Sinirlerin kalıcı olarak hasar görmesi, birkaç gün süren bacak güçsüzlüğü belirtileri şeklinde kendini gösterebilir. Bu süre zarfında bacak güçsüzlüğü tedavi edilirse, sinirlerde kalıcı hasarlar önlenebilir ve bacak hareketleri normale dönebilir. Bu nedenle, belirtilerin görüldüğü dönemde tedaviyi tamamlamak önemlidir.

Bacaklarda Güçsüzlüğe Karşı Alınacak Önlemler

Uygulanabilecek bazı yöntemler bacaklarda güçsüzlüğe karşı önlem olabilir. Lokal sinir hastalıklarından kaynaklanan güçsüzlük için problemin durumuna göre tedavi prosedürü uygulanır. Bu hastalıkların çoğu ilaçlarla tedavi edilir ve ameliyat gerektirmez. Bununla birlikte, ilaç kullanımının aylarca veya bazen birkaç yıl sürdürülmesi gerekebilir.

  • Omurilik ya da sinir sıkışmasının neden olduğu bacak güçsüzlüğü, cerrahi müdahale gerektirebilir.
  • Siyatik gibi hastalıklar genellikle 6 haftalık yatak istirahatı ve ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Bunu kademeli olarak egzersizler ve kasları güçlendiren fizik tedavi yöntemleri takip eder.
  • Omurga tümörü veya intervertebral disk protrüzyonu için cerrahi yöntemler, sadece bacak güçsüzlüğü veya his kaybı olduğu zaman uygulanır. Bu müdahale sonrası kemik ve kas güçlerini tekrar kazanmak için 6 ila 8 ay ortez (sırtı destekleyen kemer) kullanılır.
  • Şeker hastalığına bağlı bacak güçsüzlüğüne karşı insülin seviyelerini dengede tutmaya çalışın. Yediklerinize daha fazla dikkat etmeye çalışın.
  • “Periyodik paralizi” hastalığına bağlı bacak güçsüzlüğüne karşı potasyum bakımından zengin yiyecekler tüketmeye çalışın. Kandaki potasyum miktarının ideal değerde olmasına dikkat edin. Gerekirse potasyum takviyeleri alın.
  • “Sinir hücresi dejenerasyonu” sorununa bağlı bacak güçsüzlüğüne karşı alınabilecek fazla bir önlem bulunmuyor. Sinir hücrelerinin yenilenmesi tıbben imkânsızdır. Sadece hastalığın seyrini yavaşlatmak bazı ilaçlar kullanılabiliyor. Bu hastalığa bağlı bacak güçsüzlüğü, fizyoterapi uygulamaları ile hafifletebiliyor.
  • “Kas atrofisi” de tam olarak tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Kas erimesi durumunda; spor, egzersiz, fizik tedavi ve diyet değişiklikleri bacak güçsüzlüğüne iyi gelebilmektedir.
  • Bacak güçsüzlüğü ileri düzeydeyse su egzersizleri önerilebilmektedir.
  • Ultrason terapisi; bacaklara güç kazandırmak için ses dalgalarını kullanan zararsız bir tedavi yöntemidir.
  • Metabolizmaya uygun bir diyet listesi, genel halsizlik ve bacaklarda güçsüzlük sorununa çözüm olabilir.

Uyarı: Bacaklarda güç kaybı, hassasiyetle üzerinde durulması gereken vakalardır. İhmal edilmesi durumunda kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Müdahalede gecikilen bacak güçsüzlüğü, tedaviyi zorlaştırabilir. Tedavinin geciktiğinde beyin hasarı, kalıcı ve kronik ağrılar, uyuşukluk ve karıncalanma ve felç gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.

Bacaklarda Güçsüzlük Hakkında Faydalı Bilgiler

  • Bacaklarda güçsüzlük, çeşitli faktörlere bağlı olarak bazı semptomlar gösterebilir. Belirtiler, vücudun farklı bölgelerinde farklı şekillerde görülebileceği gibi sadece bacaklarda da oraya çıkabilir.
  • Gün boyunca ayakta çalışan kişilerde bacak güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlar normal karşılanmalıdır.
  • Bacak güçsüzlüğü bir hastalığın belirtisi ise önemli bir sorun olabilir.
  • Uzun süren bacaklarda güçsüzlük problemine karşı önlem alınmalıdır.
  • Bacaklarda güçsüzlüğün nedeni tıbbi testlerle çıkarılabilir.
  • Sinir hasarına yol açan hastalıklar, bacaklardaki güçsüzlüğün en önemli nedenidir.
  • Sinir hastalıkları, kasları sertleştirerek veya zayıflatarak günlük aktiviteleri engeller.
  • Kas sorunlarına bağlı genel vücut zayıflığı bazı durumlarda sadece bacaklarda hissedilir.
  • Birçok reçeteli ve reçetesiz ilaç bacak güçsüzlüğüne neden olabilir.
  • Alkol, uyuşturucu ve aşırı kafein kullanımı bacak güçsüzlüğünü tetikleyebilmektedir.
  • İki haftadan daha uzun süren bacak güçsüzlüğü, tıbbi prosedürler gerektirebilir.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın