Bacaklarda Sivilce

Bacaklarda Sivilce

Bacaklarda çıkan sivilceler ve kırmızı noktacıklar özellikle yaz aylarında kadınlar için sinir bozucu olabilir. İstediğiniz eteği giyemezsiniz, tatilde güneşe çıkmaktan imtina edersiniz. Geçti sandığınız kızarıklıklar ertesi gün yeniden belirmeye başlar… Esasında bacaklardaki sivilcelerin genellikle çok basit sebepleri ve bir o kadar da basit çözümleri vardır. İşte bacaklarda sivilce çıkmasının yaygın sebepleri ve onları geçirmenin yolları…

Bacaklarda Sivilce Çıkmasının Nedenleri

Cildimizi nemli ve pürüzsüz kılan şey, derinin kendi içindeki doğal yağlardır. Bu yağların dengesinin bozulması sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Ölü deri hücrelerinin düzenli olarak atılması da cilde pürüzsüz, canlı ve ışıltılı bir görünüm kazandırır. Dolayısıyla, ölü derinin gözenekleri tıkaması cildin hava alamamasına, bakterilerin çoğalmasına ve sivilce oluşumuna sebep olur. Sivilceler bacaklar dahil, vücutta yağ bezesi bulunan her noktada çıkabilir.

Bacakta sivilce çıkmasının en yaygın nedenleri ise şunlardır:

Terleme ve Dar Pantolon Giyme

Bacaklarda sivilce şikâyeti yaşayan kişilerin ilk şüphelenmesi gereken sorun, kıyafetlerinin rahatlığı olmalıdır. Terlemek, sivilce oluşumunun öncelikli sebeplerinden biridir. Terleme nedeniyle gözenekler hava alamaz ve bakteriler çoğalarak sivilceye yol açar. Bu nedenle, bacaklarınızın terliyken birbirine sürtünmemesine ve terleten kumaşlar giymemeye özen göstermelisiniz. Çok dar pantolonlar da aynı şekilde teninizin hava alamaması sonucunda özellikle üst bacaklardan kalçaya yayılan pütürlü ve sivilceli bir görünüme sebep olabilir.

Yanlış ve Hijyenik Olmayan Epilasyon Alışkanlığı

Kadınların birçoğunun bacaklarda sivilceden şikâyet etmesi, tıraş ve ağda sırasında yapılan hatalardan kaynaklanır. Temiz olmayan jilet kullanmak, bacakları ıslatmadan kuru tıraş etmek, eskimiş ağda kullanımı ve tüm bu yanlış uygulamalar sonucu oluşan batık kıllar bacaklarda rahatsız edici bir görüntüye yol açar. Özellikle hijyenik olmayan koşullarda jilet ve ağda yapmak, ilk etapta basit sivilcelere, biraz daha ileri vakalarda ise kıl kökü iltihabı noktasına varan sorunlara yol açar.

Hijyene Yeterince Özen Göstermemek

Sık duş almamak ve duştan sonra bacakları iyice kurulamadan giyinmek bakteri oluşumuna ve sivilcelere kapı aralar. Eğer bacaklarınızda sivilceden şikâyet ediyorsanız, özellikle yaz aylarında sık sık duş yapmaya, bacaklarınızın içlerine pudra uygulamaya ve cildinizi düzenli olarak nemlendirmeye özen göstermelisiniz.

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı)

Bacaklarda sivilcenin en yaygın sebeplerinden biridir. Kıl köklerinin genellikle bakteriyel veya fungal bir enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasından kaynaklanır. İltihap foliküllerde yangıya veya tıkanmaya yol açar, bunun sonucunda kızarıklıklar olarak ortaya çıkan sivilceli görünüm oluşur.

Folikülit Neden Olur?

Bacaklarda folikülit riski yaratan sebepler şöyledir:

  • Çok dar pantolonlar veya çoraplar giymek,
  • Terleme,
  • Tıraş ve ağda sırasında yeterli hijyen koşullarının sağlanmaması sonucu enfeksiyon kapma,
  • Başkalarının giysilerini giymek.

Kimler Folikülit Riski Altındadır?

Folikülit hemen herkesin başına gelebilir. Fakat bazı kişilerde risk daha fazladır. Aşırı kilolu kişiler, yüzme havuzu ve saunaya gidenler, egzama olanlar ve sık antibiyotik kullanımı nedeniyle enfeksiyonla savaşma direnci düşük olan kişilerde folikülit görülme oranı daha yüksektir.

Folikülit Nasıl Tedavi Edilir?

Bacaklarda folikülit kaynaklı çıkan sivilceler çoğu vakada kendi kendine iyileşecektir. Fakat bu sivilcelerin geçmemesi ve su toplaması halinde bir doktora başvurmanız gerekebilir. Folikülit genellikle antifungal ve antibakteriyel kremlerle tedavi edilir.

Yanlış Deterjan

Kullandığınız çamaşır deterjanının veya yumuşatıcının bacaklarınızı tahriş etmediğinden emin misiniz? Birçok kişinin cildi, giysilerde sadece kokusu bile kalan deterjan nedeniyle tahriş olabilir. Deterjanın çok fazla kullanılması, iyi durulanmaması veya cildinizde alerjik tepkiye yol açması, bacaklarınızda sivilce çıkmasına sebep olabilir.

Keratosis Pilaris: Küçük Kırmızı Pütürler

Genellikle kollarda ve üst bacaklarda pütürlü bir görünüme yol açan küçük, kırmızı noktacıklara tıpta keratosis pilaris ismi verilir. Bazı kişilerde çok hafiftir, bazı vakalarda ise cilt üzerinde dışarıdan belirgin biçimde anlaşılacak kadar yoğundur. Kaşıntı ve kuruluğa da yol açabilir. Bacakların genellikle üst kısımlarında ortaya çıkar.

Kimler Keratosis Pilaris Riski Altındadır?

Araştırmalara göre yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40’ı, ergenlik dönemindeki gençlerin ise yüzde 50 ila 80’inde keratosis pilaris görülür. Genellikle kuru cildi olan kişilerde, keratin proteinin gözenekleri tıkaması sonucu ortaya çıkar. Keratosis pilaris vücut için zararsızdır ancak özellikle yaz aylarında kişiyi rahatsız eden bir görünüme yol açar.

Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorlar çoğu keratosis pilaris vakasında öncelikle nemlendirici tedaviler uygular. Kaşıntı varsa, buna uygun merhemler de verilir. Birçok kişi, sağlıklı beslendiğinde, yeterli su içtiğinde ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğinde pütürlü görünümün azaldığını söyler.

Kurdeşen (Ürtiker)

Kurdeşen, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtileri olan bir hastalıktır. Histamin salınımı dolayısıyla ortaya çıkar; bacaklar dahil vücudun her yerinde görülebilir. Birçok kişi, bacaklarındaki ürtikeri sivilce ile karıştırır. Ancak kurdeşen sivilceden farklı olarak viral hepatit, otoimün hastalıklar, soğuk-sıcak gibi fiziksel değişimler, böcek ısırıkları, gıda alerjisi veya ilaç alerjisi gibi farklı sebeplerle ortaya çıkabilir.

Egzama

Vücudun birçok noktasında görülebilen egzama, sivilce görünümlü kızarıklıklara ve kaşıntıya yol açar. En sık görüldüğü yerlerden biri de bacaklardır. Cildin aşırı kurumasından kaynaklanabileceği gibi, bazen içi su dolu, sivilce ile karıştırılabilen kabarcıklar şeklinde ortaya çıkabilir. Egzama zaman zaman ortadan kaybolup, sonra aniden tetiklenebilir.

Bacaklarda egzamanın en yaygın sebepleri şunlardır:

  • Stres ve yorgunluk
  • Alerjik tepkiye yol açan kumaşlarla temas
  • Çok dar pantolonlar giymek
  • Deterjanlar
  • Ani ısı değişiklikleri

Egzama Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Egzamanın sebebi konusunda tıp dünyasında hâlâ kesin bir uzlaşı yoktur. Genetik olduğu gözlemlenmekle birlikte, havanın soğuk ve hava kirliliğin fazla olduğu yerlerde daha sık görülür. Kadınlar arasında egzama oranı erkeklere kıyasla daha yaygındır.

Sürekli tekrarlayan egzama vakalarında, doktorlarınız sizden gözlemlerinizi paylaşmanızı isteyecek ve egzamanızı neyin tetiklediğini saptamaya çalışacaktır. Bacaklarda egzama görülmesi halinde dar pantolon ve çoraplar giymekten kaçınmanız tavsiye edilir.

Güneş Alerjisi

Bacaklarınızdaki sivilceler etek giymeye başladığınız yaz aylarında veya tatillerde artıyorsa, güneş alerjiniz olabilir. Alerjilerin bazen yetişkinlik döneminde, sonradan ortaya çıktığını unutmayın; sivilceleriniz güneşe maruz kalma sürenizle doğru orantılı bir şekilde artıyorsa mutlaka yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanın.

Bacaklardaki sivilceler havuza girdikten sonra da artabilir. Klorun güneşle birleşerek cildinize zarar vermemesi için havuzdan çıkınca duş almadan güneşe maruz kalmayın.

Bacaklardaki Sivilceleri Geçirmenin Yolları

Eğer ileri derecede kıl kökü iltihabı veya doktor tedavisi gerektiren bir egzama sorununuz yoksa, bacaklarınızdaki sivilceleri bazı basit çözümlerle hızla geçirebilirsiniz. Şu yöntemler işe yarayacaktır:

  • Bacakları antibakteriyel içerikli duş jelleri veya sabunla yıkamak,
  • Banyodan sonra iyice kurulanmak,
  • Sıcak yaz günlerinde dar pantolon giymeden önce pudra kullanmak,
  • Gözenekleri açmak için hafifçe kese yapmak,
  • Keseden sonra hindistan cevizi veya aloe vera gibi antibakteriyel içerikli kremlerle bacakları nemlendirmek,
  • Sivilceleri kurutmak için çay ağacı yağı kullanmak,
  • Cildin yağ dengesini düzenlemek için bol su içmek,
  • Aşırı yağlı, şekerli ve gazlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak; doğal ve sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemek,
  • Çok dar giysiler giymemek,
  • Bacaklarınız terlediğinde mümkünse duş yapıp giysilerinizi değiştirmek,
  • Güneşe fazla maruz kalmamak,
  • A vitamini takviyesi yapmak,
  • Enfeksiyona yol açmamak için sivilceleri sıkmaktan kaçınmak,
  • Epilasyon uygulamalarında hijyene dikkat etmek.
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir koşulda teşhis, tedavi ve tıbbi tavsiye niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın