balik-kokusu-elden-nasil-cikar

Balık Kokusu Elden Nasıl Çıkar?

Yemek yapmanın püf noktaları önemli olabilir; ancak yemek hazırlığından sonraki temizlik de neredeyse aynı oranda önemlidir. Nefis bir balık ziyafeti çektikten sonra, ellerimizde kalan balık kokusu tadımızı kaçırır. Yazımızda balık kokusunun elinizden nasıl çıkabileceğine dair detaylı ipuçları bulabilirsiniz.

Elbette balık denilince akla gelen birinci özelliği, çok sağlıklı olması; ikinci özelliği ise kokusunun oldukça baskın olmasıdır. Hazırlaması ve yemesinin keyifli olması bir yana, elinize sinen kokusu rahatsız edicidir. Belki bu gibi durumlarda elinizi defalarca sabunla ovarak temizlemeyi denediniz. Ellerinizin tertemiz olduğundan eminsiniz, peki ya kokusu? Hala burnunuza çarpıyor değil mi?

Özellikle balık kokusunun elimize sinmesi ve zor çıkmasının en büyük nedeni, balığın atıklarıdır. Derimize yerleşen bu atıklar, verimli şekilde temizlenmezlerse, kokuya sebep olmaktadırlar.

Elimize sinen balık kokusundan tamamen kurtulmak için neler yapmak lazım? İşte püf noktalarıyla, balık kokusunu elden çıkarma yöntemleri…

Eldeki Balık Kokusunu Gidermek İçin Yöntemler

Limonla Etkili Temizlik

Taze bir limonu alarak, ince dilimlere ayırınız. Balıkla ilgili tüm işleriniz bittikten sonra bu limonları, avcunuzun içine doldurun ve ovuşturunuz. Bu şekilde limonun suyu da çıkacak. Mümkünse o suyu bir kaba akıtmaya bakın; çünkü elinizi bu suyun içinde bekleterek, balık kokusundan tam anlamıyla kurtulmanız mümkün. Limonlu suyun içinde elinizi beklettikten sonra, elinizi suyun altında iyice durulayın. Soğuk su olması daha faydalıdır.Ardından sabunla da son kez temizleyin. Artık elleriniz mis gibi kokacak.

Hala bir miktar koku kaldığını düşünüyorsanız, limonla beraber tuzla da ellerinizi ovalamanızı tavsiye ederiz.

Eğer elinizde yara varsa, limonun içeriğindeki asit nedeniyle elinizde ovuşturmanız yanma hissine neden olabilir. Bu yöntem sizin için doğru seçenek olmayabilir.

Diş Macunu ile Arınma

Dişlerinizi fırçalarken kullandığınız diş macununuzdan elinize bir miktar sıkın. Daha sonra kremi yayar gibi, macunu tüm avuç içinize güzelce yayın. Parmak aralarınızı da macunla ovalamayı unutmayın. Ardından ellerinizi durulayarak bir de sabunlu suyla temizleyin. Balık kokusunun elinizden hızlıca çıktığını göreceksiniz.

Metalin Kokuları Çekmesi

Elinizden bir türlü çıkmayan balık kokusundan kurtulmanın bir ilginç yöntemi de metal yemek kaşıklarıdır. Avcunuzun içine yemek kaşığını yerleştirin, bir süre bu şekilde bekleyin. Etkisini göreceksiniz. Hatta metal kaşıkla avcunuzun içerisinde kazıma işlemi yaparsanız, elinizde koku oluşumuna neden olan minik atıklar da arınacaktır. Elden zor çıkan kokuları gidermesi için, piyasada satılan metal sabunlardan satın alabilirsiniz.

Metal sabun, suyla birleştiğinde kötü kokuları nötralize etme gibi bir özelliğe sahiptir. Bu tip koku gidericilerin kullanımı, ellerinizi sabunlu suyla yıkadıktan sonra kokuyu giderme amaçlı uygulanıyor. Metal sabunla ellerinizi tekrar yıkayarak, kokulardan arınabiliyorsunuz. Sadece balık kokusu değil; soğan, sarımsak gibi kokularda da metal sabun oldukça etkilidir.

El Dezenfektanı Püskürtmek

Koku gidermede hızlı çözümlerden biri de elinize dezenfektan sıkmak ve iyice ovuşturmaktır. Bu şekilde elinize yerleşmiş olan balık kokusu çözülmeye başlar.

Kahve Telvesi ile Zor Kokular

Kahve telvesinin kötü kokuları çıkarmada etkili olduğu bilinir. Balık kokusunda da faydası oldukça büyüktür. Kahve telvesinden bir miktar alarak, avuç içinize ve parmak aralarına güzelce yediriniz. Daha sonra yine bol suyla durulayarak, sabunla temizleyiniz.

Motorinli Bezle Ovmak

Eğer motorin kokusundan rahatsız olmazsanız, motorinli bezle elleri ovalamak da gayet etkili bir seçenektir. Ellerinizi motorinli bezle iyice sildikten sonra, sabunla ovarak temizleyebilirsiniz.

Ancak motorin kokusunu sevmiyorsanız, bu yöntemi denememekte fayda var.

Limon Kolonyası ile Kolay Çözüm

Bir diğer pratik çözüm ise; limon kolonyası kullanmaktır. Balıkla ilgili işleriniz bittikten sonra, ellerinizi limon kolonyası ile ovalayıp, bir süre o şekilde bekleyin. Ardından su ve sabunla iyice yıkayın. Limon kolonyasının içeriğindeki limon ve amonyak birleşimi sayesinde elinizdeki balık kokusundan eser kalmayacak.

Sirkenin Gücü

Temizliğin doğal yöntemleri denildiğinde hemen hemen her alanda karşımıza çıkan sirke, koku giderme söz konusu olduğunda da gerçek bir mucizedir. Balık kokusunu, elinizden çıkarmanın en garanti yollarından biridir. Bir miktar sirkeyi avucunuzun içine dökerek, ellerinizi ovuşturun. Biraz bekledikten sonra sabunla temizleyebilirsiniz.

Karbonatla Kokulara Son

Karbonat da sirke gibi doğal temizleme yöntemleri arasında çok tercih edilen bir malzemedir. Karbonat, benzer şekilde elimize yerleşen balık kokularını gidermede de gayet etkilidir.Bir kabın içerisinde 3 ya da 4 yemek kaşığı karbonatı dökünüz. Üzerine çeyrek çay bardağı su ilave ederek, ellerinizi bu suyu içerisinde bekletiniz. Ardından ellerinizi durulayınız.

Sıcak Çayın Koku Giderici Etkisi

Sıcak çayın içerisinde ellerinizi bekletmek koku gidermeye yardımcı olmaktadır. Bir süre ellerinizi bekletmenin yanı sıra, ellerinizi çayla ovuşturmak da balık kokusu gidermede etkisini gösterecektir. Yalnızca çayın kendisi değil, aynı zamanda bitirdiğiniz çayın dem kısmından da yararlanabilirsiniz. Demi avcunuzun içinde ovuşturmanız kokuyu ortadan kaldırmada yardımcıdır.

Sıvı Sabunlar

Özellikle mutfakta kullanılmak üzere üretilmiş olan, yağlar ve kirler üzerinde etkili sıvı sabunlar, koku gidermede kullanılmaktadır. Ellerinizi bu tip sıvı sabunlarla temizlerseniz, balık kokusundan büyük ölçüde kurtulabilirsiniz. Ayrıca bulaşık yıkama sıvı deterjanının da işe yaradığını söylemek mümkündür.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Koku gidermedeki ilginç bir başka yöntem ise yeşil yapraklı sebzelerdir. Yeşil sebzeler içeriğindeki klorofil sayesinde, kokuları derinlemesine yok eder. Marul, ıspanak ya da pazı yapraklarıyla elinizi iyice silmek de balık kokusundan kurtulmanızı sağlayacaktır.

Uyarı

Eğer elinizde herhangi bir yara, çatlak ya da farklı bir rahatsızlık varsa, elinize sinen kokuları gidermede tavsiye ettiğimiz yöntemler konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın