Balıkta Hangi Vitaminler Var?

Balıkta Hangi Vitaminler Var?

Vücudun fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirmesi için gereken omega yağ asitleri yönünden zengin olan balık çeşitleri aynı zamanda iyi birer protein kaynağıdır. Farklı balık türlerinin içerdiği vitaminler ve mineraller değişiklik göstermekle birlikte genellikle B6 vitamini, B12 vitamini, E vitamini, niasin ve riboflavin içerirler.

  • Hamsi Balığında Bulunan Vitaminler: A vitamini, E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitamini.
  • Ton Balığında Bulunan Vitaminler: B6 vitamini, niasin, B12 vitamini, E vitamini, A vitamini, tiamin, riboflavin.
  • Uskumru Balığında Bulunan Vitaminler: C vitamini, A vitamini, tiamin, riboflavin, B12 vitamini, B6 vitamini, niasin, folat.

Balık Tüketmenin Yararları

Uzmanlar haftada en az 2 öğün haşlama balık tüketmenin daha iyi bir kalp ve damar sağlığı için gerekli olduğunu belirtmektedir. Çünkü balık kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, tansiyonu azaltarak kalp krizi gibi kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Çok iyi bir protein kaynağı olan balık vitamin ve mineral yönünden zengin olduğu için genel sağlığa katkıda bulunur.

Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olmasına karşın vücut tarafından üretilmez ve mutlaka besin yoluyla alınmalıdır. Omega 3 yönünden zengin balık türleri arasında somon, uskumru, sardalye ve ton balığını sayabiliriz. Ayrıca alabalık, morina balığı, levrek, istiridye, yengeç, karides gibi balıklar ve deniz canlıları iyi birer omega 3 kaynağıdır.

Yapılan çalışmalar hayatı boyunca hiç ya da çok az balık yiyen insanların düzenli olarak balık tüketenlere göre Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin %60 daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca balık kalsiyum, fosfor, demir, çinko, potasyum, iyot ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin olduğu için diyabet hastaları ve kilo vermeye çalışanlara sıklıkla tavsiye edilir. 2009 yılında diyabet tedavisinde yaşanan gelişmelere yönelik olarak yayın yapan “Diabetes Care” dergisinde açıklanan bir araştırmaya göre düzenli olarak beyaz etli ve yağlı balık tüketmenin tip 2 diyabete yakalanma riskini azalttığı diğer yandan fazla miktarda kabuklu deniz canlısı yemenin diyabet riskini arttırdığı belirtiliyor.

Kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan B12 vitamini yönünden zengin balık aynı zamanda sinir hücrelerinin korunması ve DNA üretimine de yardımcı oluyor. Vücut tarafından üretilmeyen ve çoğunlukla gıdalar yoluyla alınan B12 vitamini en çok sardalye, ringa balığı, uskumru, morina balığı, somon balığı ve alabalık gibi balık türlerinde bulunuyor.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın