balkon-temizligi

Balkon Temizliğinin Püf Noktaları

Evimizde yaz kış demeden sıklıkla kullandığımız balkonların en büyük sorunu hızlı kirlenmeleridir. Çünkü dış ortamın tüm pisliği çabucak üzerine bulaşır ve kir haline gelir. Peki, balkon temizliği nasıl yapılmalıdır?

Tüm avantajlı yanlarının yanı sıra, balkonların en büyük dezavantajı dış etkenlerden kolay etkileniyor olmalarıdır. Hatta evin en sık kirlenen alanı balkonlardır, denilebilir.

Hemen hemen çoğumuzun yaşamı apartmanlarda kuruludur. Ve elbette apartmanlı ev yaşamının olmazsa olmazı da balkonlardır. Hepimiz taze havayı solumak, sevdiklerimizle keyif yapmak ya da manzara seyrederek kafamızı dinlemek için birkaç adımlık özgürlüğe ihtiyaç duyarız. Bu açıdan balkonlar evimizin en keyifli köşelerinden biridir.

Balkonlar, olumsuz hava şartlarından; rüzgâr, toz, yağmur ya da kar gibi etkenlerden dolayı kirlenebilir. Bunun dışında balkonda yetiştirilen bitkilerin yaprakları ve döküntüleri, lekeye dönüşen kuş pislikleri, balkonda bulunan eşyalarda biriken tozlar da başlı başına kirlenme sebebidir.

Özellikle sıcak havalarda, balkon kullanımı çok sık olduğu için, yaz mevsiminde balkon temizliğine daha çok önem verilir. Çünkü yaz mevsiminde yemekler genelde balkonda yenir, çocuklar balkonda oyun oynar; hatta balkonda uyumayı tercih edenler bile vardır. Bu sebeple, yaz mevsiminde balkon temizliği her gün düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Aynı şeyi olumsuz hava şartlarının başladığı mevsimler için söylemek zor. Hâlbuki havalar soğusa da ‘çamaşır asmak’ gibi işlerde balkonu kullanmak mümkün. Bu da temizliği yapılmayan bir balkon için, dışarıdaki kiri, evin içine taşıma tehlikesi demek oluyor. Ayrıca kuruması amacıyla balkona asılan çamaşırların temiz bir ortamda kalması oldukça önemlidir. Kısacası, balkon temizliğinin yaz kış demeden düzenli olarak yapılması sağlık açısından önem taşıyor.
Balkon temizliğinin aşamalarını ve kolay yollarını sizler için yazdık.

Balkon Temizliği

Balkon temizliği sandığımız kadar zor ve uğraştırıcı değildir. Sadece size ve balkon tipinize uygun olan yöntemi bulmak gerekiyor.
Evinizdeki balkon, sizin için müthiş keyif verici bir ortam olabildiği kadar; kirler ve lekeler için de ideal bir yer olabilir. Uzun süre kullanılmayan ve düzenli olarak temizlenmeyen balkonlar maalesef hızla kirlenmektedir. Bu yüzden balkon temizliğinde öncelikli kural; düzenli temizliktir.

Temizliğe Başlamadan Önce…

Balkon temizliğine başlamadan önce mutlaka balkon giderinin tıkalı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Dış etkenlere maruz kalan balkonlar, sıklıkla giderlerine kaçan maddeler yüzünden tıkanabilirler. Özellikle rüzgârlı havalarda uçuşan tozlar ya da yapraklar, balkon giderlerinin içine yerleşebilir. Bu da maalesef tıkanmayla sonuçlanabilir. Bu tür bir problemle sık olarak karşılaşıyorsanız, balkon giderinizin üzerinde mutlaka ızgara bulundurmalısınız. Bu noktada giderin temizliği de büyük önem taşımaktadır.

Eğer tıkanıklık tesisatla ilgili bir problemden kaynaklanmıyorsa; tamamen kirlenmeler yüzünden oluşan bir sorun buna sebep oluyorsa, hemen işe koyulun. Çünkü balkon giderini açmadan, iyi bir balkon temizliğinden söz edemeyiz.

Balkon giderini açmak için marketlerde satılan kimyasal ürünleri tercih edebilirsiniz. Ancak kimyasal kullanmaya karşıysanız, çevre dostu bir seçeneğe yönelmek istiyorsanız onun da bir çözümü var.

Balkon Giderini Açmak İçin Doğal Çözüm: Tıkanıklık sorunu olan balkon giderini açmak için kullanacağınız en doğal çözüm, birçok ev işinde mucize etkileri olan karbonat ve sirke ile sağlanabilir. Balkon giderine öncelikle, bir çay bardağı sirkeyi dökünüz. Ardından yarım çay bardağı karbonatı arkasından boca ediniz. Karbonat ve sirkeyi döktükten sonra bir süre beklemeniz gerekiyor. Yaklaşık 20 dakika kadar beklemeniz yeterli olacaktır. Sürenin sonunda, kaynar suyu balkon giderine dökünüz ve beş dakika daha bekleyiniz. Tüm işlemler bitince, balkon giderinizin işlevini yerine getirip getirmediğini deneyebilirsiniz. Eğer, sorun yoksa temizliğe başlayabilirsiniz. Ancak hala tıkanıklık devam ediyorsa, aynı işlemi biraz ara vererek yeniden uygulayınız.

Buna ek olarak, bazı durumlarda giderdeki tıkanıklığı ince bir alet (şiş, çubuk) yardımıyla açmayı deneyebilirsiniz. Giderinize çeşitli kimyasal veya doğal açıcılar döktükten sonra, gider borunuzdan arındıramadığınız kalıntıların dışarı çıkmasını fiziksel yolla sağlayabilirsiniz.

Balkon giderindeki tıkanıklığı önlemek için ızgara kullanmanız gerektiğinden yukarıda bahsetmiştik. Bunun dışında, tıkanıklığı önlemek için dikkat edilmesi gereken diğer maddeler ise şöyle;

  1. Balkon temizlerken, irili ufaklı kalıntıları gidere doğru süpürmeyiniz.
  2. Balkonunuzda bulunan saç topaklarını mutlaka toparlayınız.
  3. Balkon temizliğini düzenli olarak yapınız.

Tüm bu yöntemlere ve önlemlere rağmen balkon gideriyle ilgili sorun çözülemiyorsa, mutlaka profesyonel yardım almalısınız.

Temizliğe Başlarken…

Balkon temizliğine başlarken balkonunuzdaki bütün eşyaları (çamaşırlık, saksılar, masa, sandalyeler, terlikler) çıkarmanız gerekiyor. Eğer eşyalar onları çıkaramayacağınız bir konumdaysa; katlayabilir, üst üste koyabilir ya da kenara çekebilirsiniz.

Yaz mevsiminde balkonlar sık kullanıldığı için, genelde masa ve sandalye gibi günlük kullanım eşyaları yer alır. Ancak bazı evlerde kış mevsiminde, balkonlar bir çeşit depo gibi değerlendirilir ve fazladan eşya yerleştirilir. Tüm bunlar da balkon temizliğini zorlaştıran unsurlardır.

Balkon Temizliğinin Önemli Malzemeleri…

Balkon temizliği daha çok zemin ve yüzey temizliğini kapsadığı için, olmazsa olmaz malzemeler; hortum, kova ve süpürgedir. Balkonlarda biriken toz, yaprak, çamur, kuş pisliği gibi kirleri arındırmak için bu malzemelere ihtiyaç vardır.

Balkon Temizliğinin İlk Adımı; Süpürmek

Tüm eşyaları düzenli bir şekilde kaldırıp, balkonda temizlenecek alanı açtıysanız, süpürge ile önce yüzeyde biriken kalıntıları giderebilirsiniz. Tüm kalıntıları süpürgeyle bir köşeye toplayarak, yüzeyi su ile temizliğe hazır hale getiriniz. Çalı süpürgesi ya da uzun temizlik fırçaları işinizi görecektir. Bu şekilde toparladığınız tüm kalıntıları, bir poşete doldurup çöpe atınız.

İkinci Adım; Yıkamak

Giderinizin açık olduğundan eminseniz, balkon yüzeyini su ile yıkama aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada en kolayı, eğer balkonunuz mutfak veya banyoya yakınsa, hortumla balkonu yıkamaktır. Bu yöntem hem pratik hem de etkilidir.

Musluk uzaksa, kovayla su taşımak gerekiyor. Suyu döktükten sonra kalıntıların olduğu yerlerde süpürgeyi kullanabilirsiniz. Saksıların altından dökülen toprakları almayı unutmayınız. Kuş pisliklerini temizlerken kullandığınız malzemeleri diğer yüzeyler için kullanmayınız. Tüm yüzeyi iyice yıkadıktan sonra fazla suyu gidere doğru akıtmalısınız. Bu aşamada evinizde eğer bulunuyorsa, çekçek kullanmanız daha pratik olabilir.

Suyla balkonu yıkarken, alt katlarda yer alan dairelerin balkonunu ıslatıp ıslatmadığınıza dikkat etmekte fayda var. Çünkü dışarıda bulunan gider boruları, zamanla dış etkenlerden yıpranarak, yerinden çıkabilir ve sızıntı yapabilir.

Demirler ve Diğer Yüzeyler

Balkonun zemini bittikten sonra temiz – nemli bir bezle balkonun demirlerini ve varsa diğer yüzeyleri siliniz. Balkon demirlerinin hem iç hem dış kısımlarını silmeye özen gösteriniz. Balkon demirlerinden sonra çamaşır iplerini de temizlemeyi ihmal etmeyiniz. Çamaşır askıları balkonda en çok toz toplayan ve dikkatli bakılmadıkça fark edilmeyen yerlerdir. Böylece astığınız temiz çamaşırlarınız kururken, içiniz rahat edebilir.

Balkonunuz ahşap malzemeden yapıldıysa, silme işleminden sonra kurulamayı kesinlikle ihmal etmeyiniz. Ayrıca ahşap balkonun düzenli olarak cilalanması gerektiğini unutmayınız.

Gideri Olmayan Balkonlarda…

Eğer balkonda su gideriniz yoksa yüzeyin kirli kalıntılarını süpürgeyle toparlayarak, bir poşete doldurabilirsiniz. Daha sonra yüzey temizleyici ve temiz bir bezle balkonunuzun zeminini silebilirsiniz. Bu şekilde düzenli olarak sildiğiniz takdirde balkonunuzda temizlik yapmak sizi uğraştırmayacaktır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın