Basur Bitkisel Tedavisi

Basur Bitkisel Tedavisi

Kanama, hareket kabiliyetinin kısıtlanması ve ağrılara yol açan basur ülkemizde sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte uzun süre oturmanın, hareketsiz bir yaşam tarzının, düzensiz ve hazır gıdalarla beslenmenin, kronik kabızlığın ve hamileliğin basur riskini arttırdığı bilinmektedir. Basur tedavisi için kullanılan yöntemlerde bölgede meydana gelen damar şişliğini, damarlar üzerindeki basıncı arttıran kabızlığı ve kanamayı önlemek ilk amaçtır. Basur bitkisel tedavisi ise bu belirtileri hafifleten ya da ortadan kaldırdığı bilinen çeşitli bitkilerle yapılmaktadır.

Ancak aşırı büyüyen ve gündelik hayatı etkileten basur için bitkisel tedavi yerine bir uzman görüşü alarak profesyonel tedavi yöntemlerine başvurmak daha doğru olacaktır. Küçük ve ara sıra rahatsızlık veren basur için atkestanesi, kantaron otu ve çeşitli bitkilerle hazırlanmış kremleri, merhemleri ve doğal yağ karışımlarını kullanabilirsiniz.

Basur Tedavisi İçin Bitkiler

Basur tedavisinde kullanılan bitkiler arasında kaşıntıyı alan ve büyüyen basurun daha fazla tahriş olmasını önleyen kantaron ön plana çıkmaktadır. Doğal kantaron yağı ve kantaron özü içeren kremler basur üzerine uygulandığında basurun neden olduğu rahatsızlıkları hafifletir. Basur şişliğinin inmesiyle birlikte yol açtığı ağrılar da hafifler.

Basur şişliğini alan bir diğer bitki ise güvercin ağacıdır. Güvencin ağacının bitkisi ve kabuğundan elde edilen doğal yağ direk olarak basur memelerinin üzerine uygulanabilir. Yurtdışında basur hastaları için özel olarak üretilen ve güvencin ağacı yağı içeren ıslak mendiller bulunmaktadır. Gün içinde basurun neden olduğu rahatsızlığı azaltmak için temiz bir bez parçasına güvercin ağacı yağı sıkıp rahatsızlık veren bölgeye koyabilirsiniz.

Atkestanesi özütü içeren kapsüller basur tedavisinde kullanılan doğal çözümler arasındadır. Tablet ve kapsül şeklinde bulabileceğiniz atkestanesi özü iltihabı önleyici özelliği ile şişliği alır.

Şakayık kökü merhemi basur tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ancak ülkemizde bu ürünü aktarlarda bulmak biraz zor olabilir. Şakayık kökünü atkestanesi özü, güvercin ağacı özü, basurotu (Scrophularia) ve civanperçemi ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

Doğal aloe vera kremi tahriş olmuş basuru sakinleştirir ve kaşıntıyı alır. Bölgeye düzenli olarak aloe vera kremi veya yağı sürerek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Basur Tedavisi İçin Diğer Bitkiler

Basur tedavisinde kullanılan bitkiler basurlu bölgeye direk olarak uygulanan bitkiler ve basur ağrılarını şiddetlendiren kabızlığı önleyen bitkiler olarak ikiye ayrılabilir. Yukarıda saydığımız bitkiler basur memeleri üzerine yağı, merhemi veya özütü sürülen bitkilerdir. Kabızlığa iyi gelen bitkileri ise çay veya bitkinin suyu olarak tüketebilirsiniz. Aynı şekilde kronik ishalinde basuru tetiklediği bilindiği için ishal olduğunuzda bazı bitkilerden yararlanabilirsiniz.

Basur tedavisinde kullanılan bitkiler toplumdan topluma ve ülkelerin bitki yapısına göre değişmektedir. Örneğin bazı toplumlarda kaşıntıyı hafifletmek için papaya suyu ya da limon suyu kullanılmaktadır. Sığırkuyruğu basurun neden olduğu kaşıntıyı ve tahrişi azaltmak için kullanılan bitkiler arasındadır. Ginkgo biloba, sarı kantaron, nergis, kaygan karaağaç, ısırgan, mürver, sarımsak, karakafes, beyaz yulaf kabuğu ve civanperçemi kombinasyonları basur bitkisel tedavisi için verilen bitkisel reçetelerde sık sık kullanılmaktadır. Bu bitkileri kurutulmuş olarak alıp, havanda toz haline getirdikten sonra %100 doğal kakao yağı ile karıştırılarak buzdolabında donmasını bekleyip basurlu bölgeye uygulayabilirsiniz.

Kabızlığı Önlemek İçin Bitki Çayları

Kabız olduğunuz da aşağıdaki çayları günde 2-3 kez tüketerek dışkının yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bu çayların gebelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir. Ayrıca kolit, reflü gibi sindirim sistemini ilgilendiren bir rahatsızlığınız varsa düzenli olarak bitkisel çay içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Kekik Çayı: Oldukça etkili bir kabızlık gidericidir. Kabızlığı kısa sürede ortadan kaldırır. Aynı zamanda yemeklerden sonra yaşanan şişliğe, gaza ve hazımsızlığa iyi gelir. Kekik çayının diğer özellikleri şu şekildedir; sakinleştirici etkisi vardır, uyku bozukluğu tedavisinde yardımcı olur, idrar söktürücüdür.

Nane Çayı: Genel olarak sindirime yardımcı olan nane çayı kabızlık, aşırı gaz ve şişkinlik gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Dışkıyı yumuşatarak tuvalete çıkmayı kolaylaştıran nane çayı aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

Rezene Çayı: Ağrı bir yemek sonrası yaşanan mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen rezene çayı kabızlığa iyi gelir. Aynı zamanda gaz ve şişkinlik için birebirdir.

Sinirli ot: Bazı bitki uzmanları sinirli ot çayının dışkıyı yumuşatarak basurun tedavisine yardımcı bitkilerden biri olduğunu belirtmektedir. Aynı zamanda sinirli otun ağrı kesici etkisi basur ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir.

Son olarak kullanılmış papatya çayı poşetini basur bölgesine koyarak şişliğin ve ağrıların azalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca papatya yağı ya da papatya özü içeren kremlerin basur belirtilerini hafiflettiği bilinmektedir.

Basur Tedavisi İçin Diğer Öneriler

Basur için bitkisel tedavi yöntemlerini kullanmanız, doktora gitmeniz, reçeteli ve reçetesiz merhemler, ilaçlar kullanmanız beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmediğiniz sürece sadece geçici çözümler sunacaktır. Hatta basur ameliyatı olsanız bile kötü beslenmeye devam ederseniz basurun tekrarlama riski bulunmaktadır. Bu nedenle tedavi süresince ve basur tamamen ortadan kalktıktan sonra bile beslenmenize özen göstermelisiniz.

Beslenme listenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken nokta kabızlığa neden olabilecek ağır yağlı, aşırı baharatlı ve et ağırlıklı gıdaları mümkün olduğunca az tüketmektir. Vücuttaki suyu azaltan çay kahve gibi kafeinli içecekleri daha az içmelisiniz. Dışkının yumuşak olması için besin lifi bakımından zengin sebze ve meyveleri daha sık tüketmelisiniz. Ayrıca uzmanlar sadece basuru olanlara değil, basuru olmayan sağlıklı kişilere de önerisi günde en az 8 su bardağı su içilmesidir. Vücut susuz kaldığında bağırsaklarda dışkıyı yumuşatan ve vücuttan kolay atılmasını sağlayan su da azalmaktadır.

Sonuç olarak bazı bitkilerin basura iyi geldiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır ve dünya genelinde tedaviye yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır. Ancak bazı bitkilerin etkileri hakkında kesin bir bilgi yoktur ve bu bitkileri içeren reçeteler nesilden nesile aktarılan bilgilerle oluşturulmaktadır. Basur için bitkisel reçeteleri deneyip denemek size kalmış. Ancak aşırı büyük, sık kanayan ve şiddetli ağrılara yol açan basur için öncelikle bir doktora görünmeniz daha güvenli bir yol olacaktır.

Kaynaklar

, , , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın