benjamin-cicegi

Benjamin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Eğer evinizde pastoral bir ortam oluşturmak ve doğal bir hava yaratmak istiyorsanız; hemen bir Benjamin çiçeği alın. Bakımı her ne kadar özen ve dikkat istese de, göreceksiniz; buna değecek!

Bitkinin Özellikleri

Kapalı ortamda yetişebilen Moracea (Dutgiller) familyasından olan Benjamin çiçeği, Ficus cinsinin bir türüdür. Eğer elverişli iklim ve toprağı bulmuşsa, Benjamin çiçeği 30 metreyi açan bir ağaç gibi büyüyüp serpilebilir. Bazı yerlerde bu yüzden Benjamin çiçeğine(Ficus)  ‘kauçuk ağacı’, ‘Benjamin kauçuğu’ da denmektedir. Hatta dünyanın çoğu yerinde de çiçek dükkânlarında kauçuk ağacı olarak satışı yapılmaktadır. Ancak işyerlerinde, topluma açık binalarda ve evlerde Benjamin çiçeği sadece 3 metreye kadar uzayabilir.

Benjamin çiçeğinin anavatanı; Avusturalya, Güney ve Güney Doğu Asya olarak bilinmektedir. Ayrıca, Benjamin çiçeği Bangkok’u temsil eden ağaç olarak da kayıtlara geçmiştir. Benjamin çiçeği Batı Hint Adaları, Florida ve Arizona’da da kendisine yaşam alanını oluşturmuş bir bitkidir. Ülkemizde ise en sık görüldüğü yer Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Antalya, Adana, Mersingibi şehirlerdir.

Benjamin çiçeği ülkemizde daha çok iç mekânlar için süs bitkisi olarak bilinen, dekorasyon malzemesi şeklinde değerlendirilen bir çiçektir. Ancak Benjamin çiçeği kışları çok sert olmayan, don yaşanmayan, ülkemizin kış mevsimine göre daha yumuşak iklimi olan yerlerde rahatlıkla bahçe bitkisi olarak yetiştirilebilir. Odunsu bir görünümü olan çiçeğin evlerde tercih edilme sebeplerinden en önemlisi bitkinin çalı formunda estetik ve gösterişli bir hali olmasıdır.

Benjamin çiçeği, ufak dalları ve 6 ile 13 santimetre uzunluğundaki ve oval şekilli yaprakları ile şık bir çiçektir, diyebiliriz. Yöresine göre Benjamin çiçeğinin tohumları farklı türlerdeki kuşlar (güvercin türleri) için bir ziyafet niteliğindedir. Aslında Benjamin çiçeği bir yerde incir bitkisidir. Ficusanlam olarak inciri tanımlamaktadır. Benjamin ağacı minik incirler verdiğinden, doğadaki kuşlar için besin kaynağıdır. Ağaç, bu minik incirlerden her zaman üretmese de kesin olan bilgi incirleri ürettiği zamanlarda ‘yenilebilir’ olduğudur. Herhangi bir zararlı durum söz konusu değildir.

Benjamin çiçeği,  hem sıcak ve kurak iklimlerde rahatlıkla yetişebilirken; yağışlı ve tropikal iklimlere de uyum sağlamaktadır. İklime ait aşırı yağışlar, uzun süre kuraklıklar ve yüksek sıcaklıklar olsa bile Benjamin çiçeği şartlara uyum sağlar.

Benjamin Çiçeğinin Türleri Nedir?

Çeşitli türleri bulunmaktadır.

Örneğin Benjamin çiçeğinin egzotika türü oldukça şık, canlı yeşil yaprakları aşağı doğru sarkan bir bitkidir. Yaşam alanlarına, bahçelere muhteşem bir dekor kazandırır.

Çiçeğin starlight türünde ise genelde beyaz olan benekler mevcuttur. Hatta bazen yaprağın kendisi beyaz, benekleri yeşil olabilmektedir. Starlight da oldukça gösterişli bir bitkidir.

Bir diğer Benjamin çiçeği türü ise ficuspumilasunnydiye ifade edilen bir çeşididir. Pumilasunny de evlerde sık tercih edilen havalı bir bitkidir.

Benjamin çiçeğinin kültivarları ise şöyledir; Hawaii, Nuda, Golden King, Natasha, Variegata, Daniella ve Starlight.

Benjamin Çiçeğinin Bakımı

Eğer bir Benjamin çiçeği yetiştirmek istiyorsanız ve daha önce hiç deneyiminiz olmadıysa, endişe etmeyin. Karmaşık bakım kuralları olmayan bu bitki oldukça mütevazı olmasıyla bilinir. Ancak doğrudan söylemeliyiz ki Benjamin çiçeğine bakmak özen ister ve her şeye rağmen oldukça da keyiflidir.

Sulama:Evinize bir ficus aldığınızda, düzenli olarak toprak nemini kontrol etmelisiniz. Çok sık aralıklarla sulamak, doğru değildir. Ufak ufak, uzun aralıklarla sulamalısınız. Genelde tavsiye edilen su çeşidi, oda sıcaklığında kireçsiz – yumuşak bir sudur. Musluktan aldığımız soğuk su ile sulama yapılmamalıdır.Bu arada çiçeğinizin yalnızca toprağını değil yapraklarını da önceden kaynatıp ılıttığınız temiz su ile ıslatmayı (sprey kullanabilirsiniz) ihmal etmemelisiniz. Bu sayede çok sıcak olan yaz günlerinde çiçeğinizin yaprak dökülmesi gibi bir sorunla karşılaşmasını da engelleyebilirsiniz. Kış mevsiminde ise yaz sıcaklarında olduğu kadar olmasa da belirli aralıklarla yaprakları serinletirseniz; Benjamin çiçeğinizin yaprakları daha bol ve parlak yeşil olacaktır.

Bir de ek olarak sulama yaparken, bitki toprağının eşit miktarda sudan faydalandığından emin olmalısınız. Suladığınız miktar ve zamanlama her seferinde eşit olmalıdır (Tavsiye edilen miktar büyük bir saksı için iki su bardağıdır) Benjamin çiçeğinin sulanmasında önemli olan faktör toprağın sürekli olarak nemli kalmasıdır ancak toprağın altında su birikintisi varsa, bunu almalısınız. Saksının tabağında biriken su olmamalıdır. Benjamin çiçeğinizin toprağı üst yüzeyden susuz göründüyse hemen sulamalısınız. Hatta eğer yaz esintilerine çok sık maruz kalıyor ve sık sık kuruyorsa; suluma temponuzu artırabilirsiniz. Rüzgârlı ortamlarla, suyundan da mahrum kalmayan ficus iyice güzelleşecek, sizi sevindirecektir. Her iki-üç sulamanızda bir kez de çiçeğinizin besinlerini vermelisiniz.

Ancak yine de unutulmamalıdır ki çiçeğiniz yoğun yaprak dökme süreçlerinde, toprağın nemli kalması değil kurumasına önem vermelisiniz. Toprak kurudukça sulamalısınız. Bu dönem çoğunlukla Kasım ayının sonundan Ocak başlarına kadar sürmektedir.

Bunun dışında çiçeğinizin yaprakları ve dalları da düzenli aralıklarla yıkanırsa, daha sağlıklı olacaktır.

Ek Bilgi: Benjamin çiçeğiniz, sizin kontrolünüzün dışında çok sulandıysa ve toprağı çamurlandıysa; saksıya kuru toprak alarak ve ortalama 2 hafta kadar hiç sulamadan topraktaki suyun buharlaşmasını sağlamalısınız. Böylece Benjamin çiçeğinizin kökleri çürüme tehlikesini atlatacak ve zarar görmekten kurtulacaktır.

Gübreleme:Yaz mevsimi, Benjamin çiçeği için yaşamsal faaliyetlerini artırdığı önemli bir mevsimdir. Bu yüzden ayda iki kez gübreleme işlemi yapmayı ihmal etmemelisiniz. Kış mevsiminde yalnızca 1 kez gübreleme yapmak yeterlidir. Benjamin bitkisinin özel bir gübreleme işlemi bulunmamaktadır. Karışımsız ve sade toprak onlar için yeterlidir. Humuslu toprak karışımına da çok ihtiyaç duymazlar. Kullanacağınız gübreler, kompoze gübrelerin kullanım talimatına uygun bir şekilde sulama sularına karıştırılmalıdır.

Yaz Öncesi Hazırlık: İlkbahar mevsiminde; Mart sonu Nisan başı gibi, kış mevsiminden kalan solmuş kurumuş dalları düzenli bir biçimde temizlemekte fayda vardır. Her sene aynı mevsimde Benjamin çiçeği bitkisini budamalısınız. Burada dikkat edilmesi gereken; eğer bitkinin boyu çok uzamışsa, biraz kısaltmak ve bitkinin sağlıklı büyümesini sağlamaktır. Kesilen dalların uçları da hava almamalıdır. Bu yüzden her uca mutlaka soğuk macun sürülmelidir.

Toprak ve Saksı: Her sene Benjamin çiçeğinizin sağlıklı gelişimi için saksısını değiştirmeniz gerekecektir ancak büyük saksılarda bu işlem oldukça zordur. Bu yüzden, saksıdaki toprağın üstünden 10 santimetrelik kadar olan bölümünü yeni toprakla değiştirmelisiniz. Böylece bitkinin besinleri daha verimli almasını sağlarsınız. İki üç senede bir yapılması gereken saksı değişimi ise oluşturacağı riskler bakımından profesyonellere bırakılmalıdır. Benjamin çiçeğinde, genel salon bitkilerinde olduğu gibi geçirgen, zararlı maddelerin bulunmadığı, fosfor – azot – potasyum ilavesi yapılmış toprak kullanmak gereklidir. Saksı ve toprak değişiminin yapılacağı dönem, Mayıs ayından Eylül ayına kadar olan süreçte olmalıdır.

Işık:Ficus güneş ışığını çok sevmekle beraber, güneş ışığını direk alması gelişimi açısından tehlikelidir. Güneşin dik ışığından uzakta, aydınlığı iyi alabildiği, duvar kenarlarında gölgede kalmadığı, daha ortalarda bir konumu olan yerleri sever. Pencere önünde muhafaza etmeyi düşünürseniz, güneş ışığını tül kullanarak engellemeniz mümkündür. Güneşi hiç alamadığı koşullarda floresan lamba ile günde en az 10 saat boyunca aydınlatılması da uygundur. Uygun olduğu ısı ortamıgenelde 15 ile 25 derece arasında değişir ve bu sıcaklıkların hızlı düşüşü, yaprak dökülmesi şeklinde kendini gösterir.

Yaprak dökülmesinin bir nedeni de çok şiddetli rüzgâra maruz kalması olabilir. Rüzgârı alış yönü kontrol edilerek, yaprak dökümü gözlenmelidir. Aynı şekilde hiç esinti almaması, hava alamaması da yaprak dökülmesine ve sararmasına neden olmaktadır. Her şeye rağmen yaprak dökülmesi devam ediyorsa, bunun sebebi saksının bitki kökleri için yeterince büyük olmamasından kaynaklanabilir.

Çoğaltma: Benjamin çiçeğinizin çoğaltılması için en uygun zaman havaların soğuk olduğu dönemlerdir. Henüz yaşını geçmemiş olan bir ficus’u 10 santimetre kadar dallarından ayırın.  En dipte kalan kısımlarını yapraklarına hiç dokunmadan, üstte kalacak şekilde kesin. Küçük bir bardağa, biraz su ekleyerek dalları içine yerleştirin. Hava akımının sağlıklı olduğu aydınlık bir ortamda suyunu 10 günde bir değiştirerek kök vermesini bekleyin. Bu şekilde köklenmesi 1 ayı bulacaktır. Kökler en az 5 santimetre uzayana kadar dokunmayın. Uygun zaman geldiğinde ıslak olmayan ancak yeterince nemli olan bir toprağa dikin. Daha sonra sulamadan, bir poşetle bağlayın ve hava almasını engelleyin. Bu şekilde köklerin toprakla tam bir bütünleşme yaşamasını sağlarsınız. 1 hafta bekledikten sonra poşeti kaldırın, bitkinizi sulayın ve ona gereken diğer iyi koşulları sağlayın.

Olası Sorunlar: Ficus genelde, iç mekânlarda bulunan örümcek bitlerinden zarar görmektedir. Bunun dışında çeşitli parazit türleri de çiçeğinize zarar verebilir. Bu durumda bitkinizi sık sık yıkamak faydalı olacaktır. Çünkü her ilaç her zaman bu tip zararlılara çare olmaz. Bu yüzden bu sorunu baştan engellemek için sık sık yıkamak doğru bir seçenektir. Eğer dallarında minik minik kahverengi kabartılar oluşuyorsa, bulaşık deterjanı karıştırılmış bir miktar su ile bitkinizin dallarını spreyleyiniz.

Benjamin Çiçeğinin Sağlıksız Olduğunu Nasıl Anlarız?

Eğer ficus’unuzun gelişimi durduysa, artık hiç yaprak açmıyorsa ya da yeni açan minik yapraklar hemen dökülüyorsa; yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Yukarıda belirttiğimiz bütün maddeleri doğru uyguladığınızdan emin olunuz. Sulama, ışık ihtiyacı, hava akımı, toprak ve saksı kontrolü gibi önemli başlıkları yeniden gözden geçiriniz. Mutlaka gözünüzden kaçan bir ayrıntı yakalayacaksınız.

Yaprakları, bir Benjamin çiçeğinin en önemli yerleridir. Herhangi bir sorun olduğunda, ilk olarak yapraklarından anlarız. Yapraklar, ficus’un sağlık durumu hakkında bilgi veren habercileridir,diyebiliriz.

Benjamin çiçeği yetiştirirken unutulmaması gereken, eğer her şeyi doğru yaparsanız bitkiniz hızla istediğiniz gibi büyüyecek, etrafına güzellik verecektir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın