Beta Bloker Tedavileri

Beta Bloker Tedavileri

Beta blokerler genellikle kalp ile ilgili sorunların tedavisinde olduğu gibi diğer bazı rahatsızlıklarda da kullanılan bir ilaçtır. Beta blokerler kalp atışını yavaşlatır ve kan basınıcını düşürürler. Bir sinir beta reseptörlere gelen adrenalin ve noradrenalin gibi hormonları düzenleyerek çalışır ve beta bloker bunların düzenlenmesine yardımcı olarak fazla üretimleri sonucu ortaya çıkan rahatsızlıkları tedavi etmede ya da belirtileri azaltmada kullanılır. Piyasada farklı ilaç firmalarının ürettiği birçok beta bloker bulabilirsiniz. Beta bloker kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler şunlardır;

Beta Bloker Kullanımı

Beta blokerler migren, yüksek tansiyon, kalp aritmi, hipertiroid, glokom, titreme ve sosyal korku hastalıklarının tedavilerinde kullanılabilir. Araştırmacılar kalp krizi sonrasında hastalara beta bloker verildiğinde, bunun hastanın yaşam kalitesinin yükselmesi için faydalı olduğunu söylemektedir. Beta blokerler genellikle yüksek kan basıncı için kullanılan ilk tedavi ilaçları arasında gösterilmemektedir. Doktorlar genellikle ilk olarak tansiyon ilaçlarını tercih ederler.

Tansiyon ilaçları işe yaramazsa beta blokerler ikinci bir seçenek olarak kullanılır. Bazen beta blokerler tek başına tedavi için yeterli olmayabilir. Doktorunuz kalsiyum kanal blokerleri gibi diğer ilaçlar ile birlikte beta blokerleri kullanmanızı isteyebilir. Bu tamamen sizin sağlık koşullarınıza ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.

Beta Bloker Türleri

Doktorunuz bir beta bloker seçmek için çok fazla alternatife sahiptir. Farklı beta blokerlerin etkileri de farklı olmaktadır. Örneğin, ticari adı Inderal olan ve çeşitli sistemleri etkileyen propranolol gibi non-selektif beta blokerler, solunum yollarının yanı sıra kalp ve damarlar içinde kullanılabilir.

Çoğu durumda beta blokerler günde bir yada iki kez alınır. Yine kullanmanız gereken beta bloker özellikleri hastalığınızın durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenmelidir.

Beta Blokerlerin Yan Etkileri

Beta blokerlerin baş dönmesi, yorgunluk, ishal, kusma, depresyon, halsizlik gibi çeşitli yan etkileri görülmüştür. Ayrıca beta blokerler bazı hastalarda cinsel isteği de azaltabilir. Beta blokerler astım ataklarını tetiklediği için astımlı kişilere verilmez. Bu ilaçların yan etkilerini önlemek için doktor tavsiyesinde ve dikkatli kullanılması gereklidir. Eğer diyet yapıyorsanız veya bitkisel tedaviler kullanıyorsanız, bu gibi durumlardan doktorunuza bahsetmelisiniz. Aksi takdirde başka sağlık sorunları ya da hastalığınızın daha da ilerlemesi gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın