beyaz-camasir-temizligi

Beyaz Çamaşırlar Nasıl Yıkanmalı?

Çamaşır yıkamak deyip geçmeyin. Söz konusu beyazlar olunca, herkesin bir noktada hayal kırıklığı oluyor. Yanlış yıkamaktan solan ve yıpranan beyaz giysilerimizi temizlemenin formülünü sizler için yazdık.

Beyaz çamaşırlar ayrı bir özen ister. Yıkama sırasında yapılan hatalar, beyazları grileştirir ya da sarartabilir. Elbette, bu durumda giysilerimiz kullanılamaz hale gelecektir. Ancak bembeyaz çamaşırlara sahip olmak imkânsız değil. Doğru teknikleri bildiğiniz sürece, beyazlarınızı daha uzun süre kullanabilirsiniz.

Beyaz giysiler en ufak bir lekeyi bile çok rahatsız edici şekilde gösterirler. Bu yüzden beyaz çamaşırlarımızı sık yıkamaktan hiç çekinmeyiz. En çok çamaşır makinesine attığımız giysilerimiz, beyaz olanlardır. Bu oldukça fazla yapılan bir yanlıştır. Çünkü beyazlar yıkandıkça rengini kaybeder; sararır, solar, sönükleşir. Renkler söndükçe, yeniden ve yeniden yıkayarak aslında giysilerimizi daha çok yıpratmaktayız.

Beyaz Giymekten Kaçınmak Doğru mu?

Fazla leke göstermesi ve zor yıkanması gibi sebeplerden beyaz giymekten kaçınan insanlar vardır. Beyaz giysileri temiz tutmak ve bunu kalıcı halde sağlamak zordur, diye düşünülebilir. Özellikle iş yemeği toplantılarında, üzerinin lekelenmesinden endişe duyanlar beyaz giymekten kaçınırlar. Anneler de çocuklarının beyaz giymesini genelde tercih etmezler. Her an yiyecek / içecek lekesi olabilir veya oyun oynarken kirlenebilir. Evet, bu doğru ancak beyaz çamaşırların orijinal renginde kalması sanıldığı kadar zor değildir. Kısacası beyaz giyinmekten kaçınmak bir önlem ya da çözüm değildir.

Beyaz çamaşır temizlemede etkili ve doğru yöntemleri öğrenmek için yazımızın devamını okuyunuz.

Beyaz Çamaşır Temizliğinde Temel Kurallar

Rengine Göre Ayırmak

Çamaşır yıkamanın en temel kuralı, çamaşırları toptan yıkamaktan kaçınmak; hepsini özelliklerine ve rengine göre ayırmaktır. Renkli kumaşların içeriğindeki boya, çamaşır yıkama suyunun içine karışır ve beyaz çamaşırların rengini soldurur. Renkli çamaşırlar ve beyaz çamaşırlar bir arada yıkanmamalıdır. Hatta kullandığınız deterjanların bile ‘renkli çamaşırlar’ ve ‘beyaz çamaşırlar’ için ayrı olması gerekmektedir. Hatta krem ve kremin tonları, grinin tonları, çok açık tonlarda olan diğer tüm renkler, beyazlardan ayrı yıkanmalıdır.

Çok Yoğun Kirler

Beyazları bir arada yıkamanız çamaşırlarınızın rengini korumak için yeterli değil. Üstelik çok yoğun kiri olan beyazlarla beraber yıkamanın da çamaşırlarınızın rengini solduracağını bilmelisiniz. Çamur gibi yoğun kirleri olan çamaşırları, diğerlerinden ayrı yıkamalısınız.

Yüksek Sıcaklıkta Yıkamak

Beyaz çamaşırlar ve özellikle iç çamaşırlar dezenfekte edilmek amacıyla, 90 derece gibi yüksek sıcaklıklarda yıkanırlar. Bu, çamaşırların zaman içerisinde sararmasına sebep olmaktadır. Etkili bir çamaşır deterjanıyla yıkayacağınız giysileriniz, 40 ya da 60 derece arasında tertemiz olacaktır.

Yıkama Zamanı

Leke temizliğinde unutulmaması gereken en önemli şey zamanlamadır. Çamaşır sepetine attığınız giysilerinizi fazla bekletmemelisiniz. En kısa sürede yıkamalısınız. Lekeler, bekledikçe kumaşa daha çok yerleşecektir.

Etiket Kontrolü

Beyaz çamaşırlarınızı yıkamadan önce mutlaka talimatlarına bakınız. Tüm çamaşırların kendine has kumaşı ve yıkama özellikleri vardır. Bazen sadece etiketin özelliğine bile bakmanız gerekebilir. Çünkü etiketler koyu renkli olduğunda, çamaşır yıkama suyuna renk verebiliyor. Etiketin renk verip vermediğini anlamak için basit bir test uygulayabilirsiniz. Etiketin üzerine kaynar su dökün ve daha sonra beyaz bir kumaşın üzerine bastırın. Eğer boya bıraktıysa, etiketi kesebilirsiniz.

Günlük Kullanımlarda

Bazı durumlarda beyaz çamaşırlar sık yıkanmalıdır. Örneğin çok terlemekten ya da vücut yağlarından lekelenen çamaşırları, günlük yıkamanızı tavsiye ederiz. Ter lekesinin uzun süre kumaşta kalması, lekeyi kalıcı hale getirebilir. Özetle çamaşırlarınızın iyice kirlenmiş olmasını beklemeyin. Birkaç defa kullandıktan sonra, yıkayabilirsiniz. Eğer varsa, makinenizin kısa programında yıkayabilirsiniz. Yoksa elde yıkanabilir.

Yeterli Miktarda Deterjan

Deterjanı bol kullanmak, daha derinlikli bir temizleme sağlamaz. Bu yüzden deterjan gözüne olması gerektiği kadar ölçüde deterjan koyunuz. Fazladan koyulan deterjanlar, çamaşırlarınız güneş ışığında kururken leke olarak kalmaktadır. Buna ek olarak yoğun kullanılan yumuşatıcılar da beyazlarda renk solmasına sebep olurlar.

Temizlik Malzemeleri

Beyaz çamaşırlarınızı temizlerken hangi yöntemi uygularsanız, mutlaka kullandığınız ürünün kullanma talimatını inceleyin. Çamaşırınızın üzerinde, gözle görülmeyen bir yerde ürünün leke bırakıp bırakmadığını test edin.

Çamaşır Makinesini Doğru Kullanmak

Her ne kadar makinenizin iç haznesi büyük olursa olsun, giysileriniz yıkanma esnasında ıslanırken, ağırlığı 3 katına çıkacaktır. Bu yüzden makinenin içerisini beyaz giysilerinizle doldurmamalısınız. Böylece giysilerin program süresince içeride hareket ederken daha etkili temizlenmesine olanak sağlayabilirsiniz.

Beyaz çamaşırlarınızı temizledikten sonra mutlaka güneşte kurutunuz.

Beyaz Çamaşırları Yıkamada Etkili Yöntemler

Çamaşır Suyu: Beyaz çamaşır yıkarken kullanılan en yaygın yöntem; çamaşır suyudur. Çamaşır suyu, beyazlarda kaybolan canlı rengi korumanıza yardım eder. Eskiden çamaşırları yıpratıcı özelliği olan çamaşır suları, şimdi giysilere göre yeniden düzenlenmiştir. Çamaşır suyu ile beyaz çamaşırlarınızı yıkamadan önce mutlaka kullanım talimatlarına bakmalısınız. Çamaşır suyunun beyazlarınızı etkili temizleyebilmesi için en az 10 ya da 15 dakika beklemelisiniz.

Uyarı: Çamaşır suyunun sağlığa olumsuz etkileri oldukça fazladır. Kullanım esnasında dikkatli olmalı, çamaşır suyunu asla solumamalısınız. Temizlik sonrasında, çamaşırlarınızı duru suyla iyice arındırmalısınız.

Sirke: Sirke, beyaz çamaşır temizliğinde hem etkili hem de çevreci bir üründür. Sıcak suya damlattığınız bir miktar sirke ile iyi bir dezenfekte karışımı elde edersiniz. Çamaşırlarınızı bu karışımda en az 2 saat bekletin. Dilerseniz sirkeyi çamaşır makinesinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca sirke yerleşmiş lekeleri çıkarmada da etkilidir.

Karbonat: Temizlik mucizesi karbonat, beyaz çamaşırların ilacıdır. Deterjan gözüne ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı karbonatla temizlenmeyecek beyaz çamaşır lekesi yoktur. Daha etkili olan bir başka karbonatlı yöntem ise; çamaşırları karbonatlı suda gece boyunca bekletmektir.

Limon: Eğer beyazlarınız zor bir leke yüzünden sizi zorluyorsa, limon kullanın. Eğer yıkadığınız halde lekeler çıkmıyorsa, lekeli kısma limon sıkın ve hatta biraz da karbonat ekleyip bekleyin. Sonuçtan memnun kalacaksınız.

Sıcak Su: Küçük bebeğiniz varsa ve beyaz giysilere kaka lekesi bulaştıysa, sıcak su ve sabunla yıkamayı deneyin.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygularsanız, beyazlarınızın parlak ve tertemiz olmaması için hiçbir neden yok.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın