Beyaz Cilt Lekeleri

Beyaz Cilt Lekeleri

Beyaz cilt lekeleri cildin rengini kaybetmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Beyaz cilt lekeleri pek çok dış etkene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi genetik özelliklerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Bu yazıda beyaz cilt lekeleri oluşma nedenleri ve tedavi yöntemleri ile bilgiler bulabilirsiniz.

Beyaz Cilt Lekesi Neden Oluşur?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi ciltte beyaz leke oluşumu pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Aşağıda ciltte beyaz leke oluşumuna yol açan bazı durumlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Vitiligo: Cilt pigmentlerinin azalması sonucunda cildin bazı bölgelerinde beyaz lekeler oluşmasına neden olan bir deri hastalığıdır. Cilde rengini veren melanin azalması sonucu vücudun herhangi bir bölgesinde parça veya bütün olarak beyaz lekeler görülebilir. Vitiligo’nun neden oluştuğu konusunda henüz kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte stres ve irsi özelliklerin etkili olduğu düşünülmektedir. Vitiligo bulaşıcı olmamakla birlikte görünümde yarattığı sıkıntılar dışında başka bir etkisi yoktur. Ancak daha geniş bir alana yayılmasının önüne geçmek için en kısa sürede bir cilt doktoruna görünmeniz tavsiye edilir.

Tinea Versicolor: Tinea Versicolor bir tür mantar enfeksiyonudur. Mantara bağlı beyaz cilt lekeleri küçük olarak görülmektedir. Yaz aylarında veya nemin yüksek olduğu bölgelerde mantara bağlı beyaz cilt lekeleri daha belirgin hale gelir ve daha çok bölgeyi etkiler. Mantar lekeleri vücudun her kısmında görülebilir ancak en çok yüzde, kol ve sırtta ortaya çıkmaktadır. Tropikal bölgelerde oldukça yaygın olan ve beyaz cilt lekeleri oluşturan mantar yağlı cilde sahip olanlarda daha sık görülmektedir. Mantar tedavisi için cilt doktorunuz özel sabun, şampuan ve krem kullanmanızı tavsiye edebilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Cildinizde mantar enfeksiyonu bulunuyorsa kişisel hijyeninize özen göstermeli, terli kalmamaya çalışmalı ve sıcak bir bölgedeyseniz ince ve pamuklu kıyafetleri tercih etmelisiniz.

Genetik Özellikler: Genetik özellikler beyaz cilt lekeleri oluşmasına neden olabilmektedir. Idiopathic Guttate Hypomelanosis adı verilen cilt hastalığı cildin renklenme sürecinde düzensizliğe ve beyaz lekelerin oluşmasına yol açar. Bunun sonucu olarak ciltte ve dudaklarda küçük beyaz lekeler oluşabilir. Açık tenli insanlarda bu tip beyaz lekeler koyu tenlilere göre daha çok görülmektedir. Bu tip beyaz cilt lekeleri için belirli bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte cilt doktorunuz steroid içerikli kremler tavsiye edebilir. Beyaz lekelerin daha belirgin hale gelmemesi için güneşe çıktığınızda yüksek faktörlü güneş koruma kremi kullanabilirsiniz.

Pitiryazis Alba: Çocuklarda yaygın olarak görülen pitiryazis alba yüzde beyaz lekelere neden olan bir cilt hastalığıdır. Yüzde oluşan bu beyaz lekeler kurudur ve bu bölgelerde cilt pullanır. Bu rahatsızlık melanositlerin fazla çalışmasından ortaya çıkar. Diğer nedenleri arasında nem ve aşırı sıcak hava gösterilmektedir. Doktorunuzun tavsiye edeceği nemlendirici kremler tedavi amaçlı kullanılabilir. Yaygın ve inatçı beyaz lekeler içinse lazer tedavisi kullanılabilir.

Beyaz cilt lekeleri bulaşıcı olmamalarına karşın geniş alanlara yayılmasını engellemek ve doğru teşhisin koyulabilmesi için kısa sürede doktora gidilmesi tavsiye edilir. Zamanında başlanan tedavi ile beyaz lekelerin görünümleri azaltılabilir ve sadece belli bir bölgede kalmaları sağlanabilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın