Beyazlayan Saçlara Çözüm

Beyazlayan Saçlara Çözüm

Saçlarımız genellikle yaşlanmayla birlikte beyazlanmaya başlar. Erken saç beyazlaması ise soyaçekim, tiroit bezi sorunları ve yetersiz beslenme gibi faktörler sebebiyle ortaya çıkabilir. Bazı bitkisel reçeteler erken beyazlamayı önlemede yardımcı olabilir. Bu makalemizde erken beyazlamaya karşı etkili çözümler bulabilirsiniz.

Bir saç teline rengini veren melanin denilen boya pigmentleridir. Melanin pigmenti yapmakla görevli hücrelere melanosit denir. Melanositler saç köklerimizde mevcuttur ve temel olarak iki tür melanin üretirler: ömelanin ve feomelanin. Koyu kahve ya da siyah rengi veren pigmentler ömelanindir. Sarı ya da kızıl kahve tonlarını sağlayansa feomelanindir. Saç köklerinde ne kadar çok melanin bulunursa, saç rengi de o kadar koyu olur. Saç beyazlaması melanin üretiminin azalıp durmasıyla birlikte başlar. Bu durumun farklı sebepleri olabilir. Beyazlamanın çözümlerine geçmeden önce, bu sebeplere bir göz atalım:

Saç Beyazlamasının Sebepleri

Melanosit aktivitesi ya da melanin üretimi genellikle belli bir süre sonunda yavaş yavaş azalır ve sonunda hepten durur. Bu aynı zamanda saçlarda beyazlanmaya neden olan yaşlanmanın doğal sürecidir.

Bir kişinin saçlarının, hangi yaşta beyazlamaya başlayacağını genellikle kalıtsal faktörler belirler. Eğer ebeveynin her ikisinde de ya da birinde erken beyazlanma varsa, bir kişi genç yaşında da saç beyazlanmasıyla karşı karşıya kalabilir demektir. Buna karşın soyaçekim dışında erken beyazlanmaya yol açan başka faktörler de vardır. Aşırı stres, anksiyete, B12 vitamini eksikliği, iyot ya da demir gibi minerallerin eksikliği, bazı uzun süreli hastalıklar, sigara içmek, pernisyöz anemi, vitiligo, aşırı kahve, çay ya da alkol tüketimi, tiroit problemleri, aşırı yağlı ya da kızartma, baharatlı ve asitli yiyeceklerin tüketimi erken saç beyazlanmasına yol açan faktörler arasında sayılabilir.

Beyazlayan Saçlara Çözüm

Erken saç beyazlanmasını önlemek için ilk olarak beyazlanmaya neyin sebep olduğunu tespit etmek gerekir. Bu sırada beyazlanma sürecini yavaşlatacak bazı reçeteleri siz de evde hazırlayabilirsiniz. Bazı kişiler aynada ilk beyaz teli fark eder etmez, saçlarını boyamaya başlarlar. Boya ancak geçici bir çözümdür. Üstelik kimi saç boyalarındaki güçlü kimyasallar saçları kurutur ve kolay kırılmasına sebep olur. Bu da saçların beyazlanma sürecini daha da hızlandırabilir. Erken saç beyazlanmasına karşı en bilinen ve yaygın olarak başvurulan bitkisel çareler şöyledir:

Genellikle amla adıyla bilinen, Hint Bektaşiüzümü saçınızı besleyerek pigmentasyonu artırır ve böylelikle erken beyazlanmanın önüne geçilebilir. Almayı küçük parçalar halinde kurutmalı ve hindistancevizi yağıyla kaynatmalısınız. Daha sonra hazırladığınız bu amla yağıyla saçınıza ve kafa derinize masaj yapabilirsiniz.

Amla gibi köri yaprakları da saç beyazlanmasına karşı etkilidir. Köriyi beslenme alışkanlıklarınızın arasına katabilir ya da hindistancevizi yağıyla kaynatıp saç derinize masaj yapabilirisiniz.

Hindistancevizi yağını limon suyuyla karıştırın ve bu karışımla saçınıza günlük masaj yapın. Durulamadan önce, karışımı saçınızda 15 – 20 dakika bekletin.

Kına tozu hem harika bir saç yumuşatıcısıdır hem de erken beyazlanmayı önlemek için kullanılabilir. Üstelik saçınıza hafif miktarda hoş bir kızıllık katar. Kına tozunu çemen otu tohumu tozuyla ve yoğurtla karıştırıp saçınıza uygulayın. Suyla durulamadan önce 2 ile 3 saat boyunca karışımı saçınızda bekletin.

Saçınızı şampuanlamak için shikakai ya da ritha bitkisini kullanın. Bir gece öncesinden suya koyduğunuz bu bitkileri ertesi gün kaynatın. Saçınızı bu şampuanla yıkayın.

Kına tozunu hintyağı ile karıştırın ve biraz da limon suyu katarak macun kıvamına getirin. Saç derinize bu macunu uygulayın ve durulamadan önce bir saat kadar saçınızda bekletin.

Yeşil kabak da yine saç ağarmasına etkili bir çözüm olabilir. Kabakları doğrayın ve güneşte kurutun. Kurutulmuş parçaları hindistancevizi yağına batırın ve 3 – 4 gün kadar bekletin. Daha sonra posası siyaha dönene dek karışımı kaynatın. Elde ettiğiniz yağ ve posayla kafa derinize masaj yapın.

Bu doğal reçetelere ek olarak, en önemlisi de beslenmenize dikkat edin. Bol bol taze sebze ve meyve tüketin. Protein bakımından zengin yiyeceklere ağırlık verin. Ayrıca A vitaminine, B12, demir, iyot, bakır, çinko ve omega- 3 yağ asitlerine bolca yer verin.

Saçlarınızın niçin ağardığını sorgularken mutlaka doktorunuza danışın. Saç beyazlaması tiroit bezi sorunları, anemi, vitamin ya da mineral eksikliği gibi sorunların belirtisi olabilir. Kahve, sigara, alkol, kızartma tüketmekten kaçının. Stres yönetimiyle ilgili bilgi alın ve aşırı stres ve anksiyeteden kaçının.

Öneriler

  • Sigara içmek saçlarınıza ve vücudunuza stres yükler ve bu da erken yaşlanmaya neden olur. Sigara içmeyi bırakmak dolaşımı iyileştirir. Bu da saçlardaki beyazların azalmasına yardımcı olabilir.
  • Kafein ve alkol tüketimini azaltırken, su tüketimini arttırmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca kızarmış, aşırı baharatlı ve asitli yiyecekleri daha az tüketmenizde de fayda vardır. Çünkü bu tür yiyecekler vücudunuzu susuz bırakabilir ve nemi azaltabilir. Vücuttaki nemin ve suyun azalması ise besleyici öğelerin saç foliküllerine ulaşmasına engel olur. Bu da saçların beyazlamasına yol açabilir.
  • Bazı saç uzmanlarına göre ceviz tüketmek de beyazlarla savaşmakta etkilidir. Cevizin içerisinde az miktarda bakır bulunur ve bu da melanin (saça renk veren pigment) üretimini arttırabilir.
  • İyi bir uyku dinlenmenize, yenilenmenize ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olur.
  • B12 Vitamininin eksikliği saçlarda erken beyazlamaya neden olabilir. Yumurta, peynir, muz, balık, sığır eti ve kuzu eti gibi B12 bakımından zengin besinleri tüketebilirsiniz.
  • Dolaşım ve kan akışı beyazların önlenmesinde önemlidir. Gerekli vitamin ve mineralleri tüketirsiniz, ama bunlar saçınıza ve saç derinize ulaşamadığı sürece beyazları önlemede pek etkileri olamaz. Dolaşımınızı iyileştirmek için ise düzenli egzersiz yapmanız önerilmektedir. Ayrıca her gün parmak uçlarınızla saç derinize yapacağınız masaj da dolaşımın iyileşmesine yardımcı olabilir.

,

Beyazlayan Saçlara Çözüm İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. hilal polatlılı 14 Şubat 2014 #

    Merhaba ben hilal 18 yaşındayım saçlarım beyazlıyor birde melanin pigementi var ne yapabilirim?

Bir cevap yazın