Beyinde Kalsiyum Birikmesi

Beyinde Kalsiyum Birikmesi

Beyinde kalsiyum birikmesi sanıldığından daha sık görülen bir durumdur ve kalsiyum birikintileri herhangi bir belirtiye veya rahatsızlığa neden olmadan yıllarca beyinde durabilirler. Normalde kemiklerin ve dişlerin sert yapılarının oluşmasına yardımcı bir mineral olan kalsiyum çeşitli nedenlerden dolayı bazen beynin çeşitli bölgelerinde sert plaklara ve kistlere yol açabilmektedir. Aynı şekilde vücudun diğer yumuşak dokularında da bu plaklar görülebilir.

Genellikle, kalsiyum birikmesi sadece düzenli takip edilerek herhangi bir operasyona ihtiyaç duyulmazken, bazı durumlarda kalp krizi, beyin kanaması ve yumuşak dokunun hasar görmemesi için müdahale edilmesi gerekebilir.

Beyinde Kalsiyum Birikmesine Yol Açan Durumlar

Toksoplazmoz: Kedi dışkısında bulunan bir parazitin (Toxoplasma gondii) neden olduğu “Toksoplazmoz” oldukça ciddi bir enfeksiyondur ancak genellikle sağlıklı yetişkinlerde herhangi bir soruna neden olmaz. Hamilelik gibi bazı hassas dönemlerde ise vücudu etkisi altına alabilir ve beyinde kalsiyum birikmesine yol açabilir.

Meningioma: Meningiomlar beyin zarında (dış astarında) görülen tümörlerdir. Genellikle iyi huylu olan bu tümörlerin nadir olmakla birlikte kanserli olduğu durumlara rastlanmıştır. Bazen kalsiyum bu tümörler üzerinde birikebilir.

Anevrizma: Kan damarının zorlandığı ve zayıf noktasından çatladığı durumlarda meydana gelen “anevrizma” sonucu bölgede kalsiyum birikmesi görülebilir. Anevrizma sonucu meydana gelen kalsiyum birikmesi anevrizma hastalarının sadece %1’ini etkilemektedir ve durumu daha az veya daha çok tehlikeli hale getirmez.

Belirtileri

Yazının başında da belirttiğim gibi kalsiyum birikintileri vücudun herhangi bir bölgesindeki yumuşak dokuda görülebilir. Beyinde oluşan kalsiyum plakları çoğunlukla bir belirtiye yol açmaz ancak bazen beyin hücresi kaybı nedeniyle orta veya ileri düzeyde mental rahatsızlıklar görülebilir.

Bunlar akıl karışıklığından el ve ayaklarda istemsiz hareketlere ve bunamaya kadar varan çeşitli hastalıklardır. Kulakta enfeksiyon, görüşte bulanıklık, kas krampları gibi bazı diğer hastalıklar beyinde kalsiyum birikmesine işaret ediyor olabilir.

Tedavisi

Kalsiyum plaklarının tedavisi, altında yatan nedene bağlı olarak farklılıklar gösterir. Doktor, doğru teşhis için fiziksel ve nörolojik muayene yapabilir. Vücudun ve zihnin tepkileri, koordinasyon yeteneği, refleksler, acıya verilen tepkinin ölçüldüğü farklı testler kullanılabilir. CT ve MR gibi görüntüleme teknolojileri kullanılarak beyin incelenebilir. Büyük kalsiyum birikintileri için cerrahi operasyona başvurulabilir.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın