Biberiye nelere iyi gelir

Biberiye Nelere İyi Gelir?

Akdeniz bölgesine özgü bir bitki olan biberiye (Rosmarinus officinalis) tarih boyunca sadece yemeklere lezzet vermek için değil sağlığa pek çok faydasıyla şifalı bir bitki olarak kullanılmış. Ayrıca güzel kokusu sayesinde geçmişten günümüze kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan bitkiler arasında yer alıyor. Biberiyenin başlıca faydası, vücudumuzda pek çok fonksiyonu bulunan önemli vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir bitki olmasıdır. Biberiye yağı kas ağrılarına, biberiye çayı ise sindirim sorunlarına karşı önerilir.

Biberiyenin Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 3 gram) biberiye günlük kalsiyum ihtiyacının %4’ünü karşılar. Bu özelliği ile kemik ve diş sağlığının korunmasından adet dönemi öncesi sendromu belirtilerinin hafifletilmesine kadar geniş bir yelpazede fayda sağlar.

Demir: Demir eksikliğinin en sık görülen belirtileri kaslarda güçsüzlük, halsizlik, huzursuzluk, sürekli uyku hali ve unutkanlıktır. Kronik demir eksikliği için doktorunuzun önereceği besin takviyelerini kullanmanız gerekebilir ancak akut demir eksikliği için daha çok biberiye yiyebilirsiniz. 1 yemek kaşığı kurutulmuş biberiye günlük olarak alınması gereken demir miktarının %5’ini içerir.

Antioksidan Etkisi: Antioksidanlar bakımından zengin olan biberiye bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.

Sindirim: Biberiye çayı özellikle Avrupa ülkelerinde gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına karşı yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hafıza: Yapılan araştırmalar düzenli olarak biberiye çayı içmenin kısa dönem hafızayı güçlendirdiğini ve kişinin bilişsel yeteneğini geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca biberiyeye özgü bir bileşen olan “karsonik asit” serbest radikallerin beyin hücrelerinde yarattığı tahribatı önlemektedir.

Kas Ağrıları: Biberiye yağı harici olarak kullanıldığında kas ağrılarına iyi gelir ve artrite bağlı olarak gelişen kas ve eklem ağrılarına karşı önerilmektedir. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır.

Saç Dökülmesi: Biberiye yağı ve biberiye özü çok eskilerden beri saç dökülmesini durdurmak ve dökülen bölgelerde yeniden saç çıkarmak için kullanılmaktadır. Bu konuda yapılmış araştırma sayısı oldukça az. Ancak bir araştırmaya göre 7 ay boyunca saç derisine biberiye yağı, lavanta yağı ve kekik yağıyla masaj yapanların alopesi areata (bölgesel, yamalar halinde görülen saç dökülmesi) nedeniyle saçın döküldüğü bölgelerinde tekrar saç çıkmaya başladığı gözlemlenmiş.

Konsantrasyon: Önemli bir sınav veya dikkat gerektiren bir iş öncesi biberiye çayı içmek konsantrasyonunuzu artırır. Biberiyenin bu etkisi kortizol hormonu seviyesini düşürmesi ve buna bağlı olarak kaygıyı azaltmasından ileri gelmektedir.

B6 Vitamini: B6 vitamini damar tıkanıklığına yol açan bazı (homosistein) amino asitlerin üretimini baskılayarak kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlayan önemli vitaminler arasında yer almaktadır. B6 vitamini eksikliğinde merkezi sinir sistemi sorunları, dolaşım sorunları, cilt problemleri ve böbrek hastalıkları daha sık görülür. Biberiye yüksek oranda B6 vitamini içermesi nedeniyle bu hastalıklardan korunmak için tüketilebilir.

Biberiyenin Yan Etkisi Var mıdır?

Biberiye de diğer bitkiler gibi kontrollü olarak tüketilmelidir çünkü bitkiler aynı ilaçlar gibi bazı yan etkilere yol açabilir. Günde 1-2 bardak biberiye çayı içmek veya eklem ağrısı için arada bir biberiye yağıyla masaj yapmanın bir zararı yoktur. Ancak biberiyeyi aşırı tüketmeye başlarsanız mide spazmları, kusma ve ciğerlerde sıvı birikmesi gibi yan etkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ayrıca kan inceltici ilaç kullananlar, idrar söktürücü kullananlar ve lityum ve diyabet ilacı kullananlara düzenli olarak biberiye tüketmeleri önerilmemektedir. Gebelik ve emzirme döneminde biberiye kullanımı konusunda herhangi bir bilgi bulunmadığı için güvenli tarafta olmak adına bu gibi hassas dönemlerde biberiye ve diğer bitkisel ürünleri kullanmamalısınız.

Kaynaklar

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın