biberon-temizligi

Biberon Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebekler dünyaya geldiklerinde, özellikle ilk bir sene boyunca onlara sağlıklı bir ortam sunmaya çalışıyoruz. Haliyle bebek beslenmesinin başkahramanı biberonlar, sık kullanıldıkları için düzenli olarak temizlemeye ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü biberon temizliğinin bebek sağlığı üzerindeki etkilerinin farkındayız. Peki, biberon temizliğini doğru uyguluyor muyuz?

Biberon temizliğinin etkili ve pratik yöntemlerini yazımızda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Biberon Temizliğinin Önemi

Biberon temizliğini her defasında detaylı bir şekilde yapmak –hele ki yeni anneler için- oldukça zor görünebilir. Fakat bebeklerin bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmediği için bu konuda hassasiyet göstermek gerekmektedir. Biberonlar, tıpkı diğer bebek malzemelerinde olduğu gibi yeterince temizlenmedikleri zaman bakteri üretimi meydana gelir. Bu bakteriler, bebek sağlığını tehdit edebilir. Ateşlenme, ishal, mide bozukluğu gibi sağlık sorunlarında tetikleyici olabilirler. Bu sebeple bebeğin beslenme saatinden önce, biberon temizliğinin tam anlamıyla yapılmış olması gerekir.

Önemli: Bebek beslenmesinde biberonun temizliğine önem verilmesi hastalıklara karşı alınan bir önlem gibi değerlendirilmemelidir. Biberonda temizlik, bebeğin genel sağlığı için bir gerekliliktir.

Bebeğinizin sağlığını korumak için biberon temizliğindeki en temel adımları öğrenmekte fayda var.

Biberonun İlk Kullanımı

Bebeğiniz için aldığınız yeni biberonu kullanmaya başlamadan önce de mutlaka temizliğini yapmalısınız. Geçmişten günümüze bilinen ‘kaynatarak temizlemek’ hala tercih edilen etkili bir yöntemdir. Biberonu sıcak suyla çalkaladıktan sonra, kaynayan suda en az 10 dakika boyunca bekleterek tüm malzemeleri steril hale getirebilirsiniz. Ancak, bu yöntem size zor geliyorsa, sterilize etmek için üretilmiş cihazlardan ya da malzemelerden kullanabilirsiniz.

Yazımızın devamında yöntemlerle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Not: Musluktan akan sıcak suyla biberon yıkamak bakterileri temizlemek için yeterli değildir. Mutlaka kaynar suyun içinde gereken süre boyunca bekletilmelidir.

Biberon Temizliğinin Aşamaları

Artıkları Temizlemek

Biberonu sterilize etmeden önce, herhangi bir gıda artığı kalmadığından emin olunuz. Biberon şişesinin dibinde, emzik içinde ya da kapakta kalan artıklar bakteri üremesine sebep olurlar. Bu sebeple öncelikle biberonunuzu bu artıklardan tamamen arındırınız. Artıkları arındırmak için biberon temizleme fırçası kullanabilirsiniz. Bu fırçalar yapı itibariyle ince ve uzun olduğu için biberon şişesinin her köşesinde olan artıkları rahatlıkla temizleyebilirsiniz. (Bazı biberonların yanında fırçası hediye edilir. Sizin fırçanız yoksa bebek ürünleri satan her yerden temizleme fırçası bulabilirsiniz)

Bebeğinizin beslenmesi bitince, vakit kaybetmeden şişede kalan süt ya da mamayı döküp, suyla çalkalayıp, fırçayla ovalayınız. Bu aşamada bir de kimyasal içermeyen güvendiğiniz bir deterjanla biberon ve parçalarını yıkayabilirsiniz. Ancak deterjanı her hâlükârda az miktarda kullanmakta fayda vardır. Deterjanın köpükler oluşturmasını beklemeden, hafif kullanarak biberonun tüm yüzeylerini fırçayla ovabilirsiniz.

İdeal bir bebek deterjanının içinde parfüm, paraben, klor, fosfat, sls ve boya gibi zararlı maddeler bulunmamalıdır.

Biberon Emziğini Temizlerken

Öncelikle biberondan emziği ayırdıktan sonra sıcak suyla güzelce durulayınız. Daha sonra deterjanlı karışımda emzik için üretilen minik fırçayı kullanarak, emziği siliniz. Özellikle iç kısmını etkili temizlemek oldukça önemlidir.

Geleneksel Yöntem

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, yaygın olarak bilinen yöntem ‘kaynatarak temizlemek’ sterilize etmek için aslında yeterlidir. Bu yöntemle ilgili dikkat edilmesi gerekenler bazı unsurlar vardır;

  • Kaynatma işlemi mümkünse daha önce yemek pişirmek için kullanılmamış bir tencerede yapılmalıdır. Emzik ve biberon temizliği yaparken hep aynı tencereyi kullanmaya özen gösteriniz.
  • Ayrıca tencerenin derin olması da işinizi kolaylaştıracaktır. Böylece biberonun tüm aparatları kolaylıkla içine sığar. Tenceredeki su kaynadıktan sonra biberonlarınızı yerleştirirken, tüm parçaların suyun içine girmesini sağlayın.
  • En az 10 dakika, en fazla 25 dakika biberonu kaynatmanız yeterli olacaktır.
  • Tencereden biberonu alırken elinizi yakmaması için maşa kullanınız.
  • Biberonu kaynatmadan önce mutlaka üzerindeki bilgileri inceleyiniz. Kaynatmaya uygun olup olmadığını kontrol ediniz.

Buharlı Sterilizasyon

Buharla temizlik, biberondaki tüm bakterileri yok ederek, bebeğiniz için gereken hijyen şartlarını sağlar. Elektrikli buhar sterilizatörleri yüksek ısıda buhar uygulayarak çalışır ve oldukça etkilidir. Buharlı sterilizatörler aynı zamanda emzik ve göğüs pompasını sterilize etmek için de kullanılabilir.

Kullandığınız ürünün nasıl çalıştığını dikkatli bir şekilde okuyun. Ne kadar su konulmalı, nasıl özellikte su konulmalı- doğru bir şekilde uygulayın. Sterilizatörünüzü çalıştırmadan önce kapağını kapatmayı unutmayın. Ve ayrıca kapağı kapalı şekilde soğumaya bırakın. Biberon ve diğer parçalar cihazın kapağı açılmadığı sürece tamamen steril kalacaklardır.

Düzenli aralıklarla sterilizatörünüzü temizlemeyi (cihazın talimatlarını takip ederek) ihmal etmeyiniz.

Not: Aynı şekilde mikrodalga buhar sterilizasyonu ile de etkili hijyen sağlayabilirsiniz. Elektrikli buhar ile hemen hemen benzer çalışma prensibine sahiptir. Mikrodalga fırının enerjisini kullanarak suyu buhara çeviren cihaz, biberon ve emzikleri steril hale getirir. Ancak yapısı itibariyle, içerisine fazla malzeme sığmaz.

Biberon Temizliğinde Önemli Bilgiler

  • Biberon temizliğine başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız.
  • Biberon temizliği yapacağınız malzemeleri de önceden temizleyiniz.
  • Biberonun yapıldığı malzeme bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Plastik malzemesi olan biberonlar hem sağlık hem temizlik açısından olumsuz etkiler taşır. Cam biberonlar kaynar su ya da buharlı temizlikte hiçbir zararlı dönüşüm yaşamazlar.
  • Sıvı bulaşık deterjanları ile yapılan temizlik, bebeğinizin sağlığı için uygun değildir. İçeriğinde çeşitli kimyasal maddeler vardır.
  • Bebeğiniz ilk 1 senesini doldurana kadar, biberon ve diğer parçalarını bulaşık makinesinde yıkamamalısınız.
  • Temizleme işleminin ardından bir sonraki kullanım için biberonu kapağını kapatarak saklayınız.
  • Biberonu her kullanımdan sonra temizlemelisiniz.

Biberon Temizliğinde Alternatif Bir Yöntem

Bebeğinizle seyahat halindeyseniz ya da içinde bulunduğunuz koşullar güvenli sterilize yapmaya uygun değilse, soğuk su ile sterilizasyon seçeneğini tercih edebilirsiniz. Henüz ülkemizde çok yaygın kullanılmayan bu yöntem, tabletler ya da bazı özel sıvılarla hazırlanıyor. Bu şekilde temizlenen malzemeler 24 saat boyunca steril kalabiliyor.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın