Bitkisel Gaz Gidericiler

Bitkisel Gaz Gidericiler

Şişkin bir mide birikmiş gazın en belirgin ve gözle görülen belirtisidir. Midede biriken gaz genellikle ağız yoluyla ve gaz çıkarma olarak vücut dışına atılmaktadır. Bazı durumlarda ise gaz vücuttan atılamaz ve rahatsızlık verir. Gaz atılamadığı zaman mide çevresinde bulunan organlara baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Yazımızın devamında bitkisel gaz gidericiler ve doğal ürünlerle gaz giderme hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Bitkisel Gaz Gidericiler

Zencefil ve Misket Limonu: 2-3 santim boyunda zencefilin dış kabuğunu soyarak küçük küçük doğrayın. Yarım misket limonu (lime) suyu ile karıştırarak yiyin.

Nane Çayı: Bitkisel gaz gidericiler arasında en etkili olanlarından biride nane çayıdır. Nane çayı sindirim sisteminin hızlanmasını sağlayarak biriken gazın atılmasını kolaylaştırır. Nane çayının mide gazı giderici özelliği yanı sıra gazı önleme etkisi de oldukça kuvvetlidir. Bu yüzden yemeklerden önce bir bardak nane çayı içerek gaz oluşumunu azaltabilirsiniz.

Papatya Çayı: Mide rahatsızlıkları için sıklıkla kullanılan papatya çayı böbreklere yardımcı, sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlayan ve mide sindirim asitlerini tetikleyen özelliğe sahiptir. Papatya çayı aynı zamanda mide bulantısı ve stres yüzünden oluşan mide şişkinliklerine de iyi gelmektedir. Papatya çayının adet dönemi ağrılarına ve ülsere iyi geldiği bilinmektedir. Papatya çayını sallama çay poşetlerinde ya da aktarda paket halinde bulabilirsiniz.

Rezene: Rezene bitkisel gaz giderici olarak oldukça etkili bir bitkidir. Bitkisel gaz giderici olarak bir iki tatlı kaşığı rezeneyi bir kaç bardak suda kaynatıp içerek kullanabilirsiniz. Kaynamış suyu içmeden önce ateşten alıp 15-20 dakika bekletin. Böylece rezene iyice demlenerek etkisini daha iyi gösterecektir.

Maydanoz: Eğer ağır bir yemek yediyseniz ve mideniz rahatsızlık verecek kadar şiştiyse bir kaç yaprak maydanozu iyice çiğneyerek yemeniz gazın azalmasına ve sindirime yardımcı olacaktır.

Aşırı Gaz Oluşumu Nasıl Engellenir?

Bitkisel gaz gidericileri listeledikten sonra şişkinlik sorunu yaşayanlara midede daha az gaz birikmesi için neler yapabilecekleri konusunda bir çak tavsiye verelim.

Yavaş Yemek Yiyin: Aldığınız gıdaları iyice çiğnemek sindirim zincirinde midenin yapacağı görevi azaltacağı için gaz oluşumu aşırı olmayacaktır. İyi çiğnemek aynı zamanda tüketilen gıdalarla birlikte alının havayı azaltacaktır. Ayrıca içecekleri pipetle içmemeniz ekstra hava yutmamanız açısından tavsiye olunur.

İçeceklere Dikkat Edin: Karbonatlı içecekler ve bira midede karbon dioksit gazı saldıkları için gaz sorunu olanların tüketmemesi gerekir.

Sakız ve Şeker: Sakız çiğnemek ve sert şeker yemek ağız yoluyla yutulan havayı artıracağı ve midede fazla gaz oluşumuna sebep olacağı için yemeyin, çiğnemeyin.

Dişlerinizi Kontrol Ettirin: Dişler arasındaki boşluklar ve düşen dolgular yemek sırasında daha çok hava yutmanıza neden olabilir.

Süt Ürünleri: Süt ve süt ürünlerinin gaza neden olduğu bilinmektedir. Bu gibi ürünleri sınırlandırmanız gaz oluşumunu azaltacaktır. Süt ve süt ürünleri alımından sonra gaz oluşumu aşırı miktarda oluyorsa laktoza karşı duyarlığınız olabilir. Hidrolize olduğu zaman iki monosakkarid molekülüne ayrılan şeker olan laktoz içeren bu ürünlere hassasiyetiniz varsa vücudunuz ince bağırsakta laktozu sindirmek için ihtiyaç duyulan laktaz enzimini salgılamıyor demektir.

Süt ürünleri yerine prebiyotik ürünler tüketerek vücudunuz için gerekli mineralleri bu yolla alabilirsiniz. Pirebiyoik ürünler aynı zamanda sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Yukarıda saydıklarımız yemekler dışında hava yutmak suretiyle gaza neden olabilecek durumlar. Bunlar haricinde sürekli gaz sorunu yaşıyorsanız fasulye, brüksel lahanası, lahana, brokoli, karnıbahar, kıvırcık salata ve gaz yaptığı bilinen diğer gıdalardan uzak durmalısınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın