Böbrek Taşı Nasıl Düşer

Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Böbrek taşı, İdrarda normalden yüksek oranda kalsiyum, oksalat veya fosfor bulunduğunda bu bileşenlerin zaman içerisinde kristalize olarak böbreklerde birikmeye başlaması sonucu meydana gelir. Bazen bu parçacıklar çok küçük boyutlardadır ve fazla soruna neden olmadan vücuttan atılırlar. Ancak bazı durumlarda böbrekte bulunan parçalar birleşir ve daha büyük böbrek taşları oluşturabilir. Büyüyen taşların hem vücuttan atılması zorlaşır hem de çok şiddetli ağrılara yol açabilirler. Bu nedenle her börek taşı aynı değildir ve oluşturduğu sorunlar birbirinden farklıdır. Örneğin idrar yolunu tıkayan böbrek taşları kanamaya neden olabilir.

Büyük taşların idrar kanalına sığabilecek boyuta gelebilmesi için uzman tarafından uygulanan şok dalga tedavisi gibi bazı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerden sonuç alınamıyorsa ameliyat seçeneği düşünülebilir. Böbrek taşınız olduğuna dair şüpheniz varsa en doğru tedavi yöntemlerinin neler olduğu konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Böbrek Taşını Düşürmek İçin Beslenmenin Önemi

Böbrek taşlarının oluşumu beslenmeyle yakından ilgilidir. Yeterli oranda su tüketmiyorsanız, yemeklerde çok tuz kullanıyorsanız, hayvansal gıdaları çok tüketiyorsanız, ihtiyacınız olandan fazla kalsiyum alıyorsanız böbrek taşı oluşması riskini artırıyorsunuz demektir.

Aşağıda hem böbrek taşının daha rahat atılması hem de böbrek taşı oluşumunu önlemek için bazı öneriler bulabilirsiniz.

Su İçin: Taşın düşmesi için mutlaka yeterli miktarda sıvı tüketmelidir. İçtiğiniz suyun yeterli olup olmadığını idrar renginden anlayabilirsiniz. İdrarınız koyu sarı renkteyse az su içtiğiniz, açık sarı renkteyse veya berraksa yeterli miktarda su içtiğiniz anlamına gelir.

Sirke: Sirke, böbrek taşı düşürmek için kullanılan geleneksel yöntemler arasında yer alıyor. Sirkenin böbrek taşını düşürmeye yardımcı olduğu konusunda bazı araştırma sonuçları da mevcut. Kanın ve idrarın alkalize olmasına yardımcı olan sirke böbrek taşlarının daha kolay kırılmasını sağlıyor. Tabi bu herkes için aynı etkiyi yaratacağı ve çok büyük taşların parçalanmasını sağlayacağı anlamına gelmiyor.

Sirkeyi 2 farklı şekilde tüketebilirsiniz. İlki 1 ölçü sirkeyi 2 ölçü balla iyice karıştırarak tüketmek. Eğer karışım çok yoğun gelirse suyla inceltebilirsiniz. İkinci yöntem içinse zeytinyağı ve limona ihtiyacınız var. Yarım limon suyunu, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı çay kaşığı sirkeyle karıştırın. Bu karışımdan sonra 1 büyük su bardağı oda sıcaklığında su için.

Karahindiba: Karahindiba kökü böbrekleri güçlendiren etkili bir bitkidir. Safra üretimini artırarak sindirime yardımcı olur. Böbrek taşının düşmesine yardımcı olmak için karahindiba kökü çayı içebilirsiniz. Karahindibayı kapsül şeklinde kullanmak içinse öncelikle doktorunuza danışmalısınız çünkü karahindiba özütünden üretilen kapsüllerin bazı olumsuz yan etkileri olabilir.

Böbrek Taşı Riskini Azaltmak İçin

Su: Vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda su içmek sadece böbrek taşını düşürmek için değil böbrek taşı oluşumunu engellemek içinde önemlidir. Gereken sıvıyı kahve, çay veya kola gibi yarardan çok zararı dokunacak içecekler yerine su içerek alın.

Oksalat Tüketimi: Bazı gıdalar, fazlası böbrek taşı oluşumuna sebebiyet verebilen oksalattan yüksek miktarda içerir. Örneğin böğürtlen, yaban mersini, ahududu, çilek, kuş üzümü, kivi, mor üzüm, incir, mandalina ve erik diğer meyvelere oranla daha fazla oksalat içermektedir. Daha önce böbrek taşı sorunu yaşadıysanız bu meyveleri kontrollü olarak tüketin.

C Vitamini: Günlük ihtiyaç duyduğunuz C vitamini miktarından çok daha fazla C vitamini almak ve bunu uzun süre devam ettirmek böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Çünkü vücudumuz fazla C vitaminini vücuttan atmadan önce bir miktarını oksalata dönüştürür.

Et ve Balık: Protein kaynağı olarak hayvansal gıdaları tercih edenlerde ürik asit taşları daha sık görülür. Bünyeniz böbrek taşı oluşturmaya yatkınsa protein kaynağı olarak daha az hayvansal gıda daha çok bitkisel gıda tüketmeye çalışın.

İlaçlar: Bazı ilaçlar, örneğin mide asidi düzenleyici ilaçlar kalsiyum içerebilir. Eğer böbrek taşı nedeniyle aldığınız kalsiyumu kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız kullandığınız ilaçların kalsiyum içerip içermediğine dikkat edin.

Böbrek taşı tekrar eden bir sağlık sorunudur. Bu konuda yapılmış araştırmalar böbrek taşı düşürmüş birinin 20 yıl içinde tekrar böbrek taşı düşürmesi oranını %70 , 10 yıl içinde %35, 5 yıl içinde ise %20 olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle böbrek taşı sorunu yaşadıysanız tekrar etme riskini düşürmek için beslenmenize mutlaka özen göstermelisiniz.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın