Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Böbrek taşlarının farklı çeşitleri bulunmasına karşın en çok görülen böbrek taşları beslenmeye bağlı olarak oluşan kalsiyum oksalat taşları ve ürik asit taşlarıdır. Bu taş formları kalsiyum fazlalığı ve idrardaki fazla ürik asit nedeniyle görülür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek böbrek taşlarının oluşumunu engellemek için en etkili yöntemdir. Ayrıca bazı yiyeceklerden kaçınarak böbreklerde taşa yol açan birikimleri engelleyebilirsiniz. Bunun için tuzu azaltmalı, et ve alkolü az tüketmeli, oksalat içeren gıdalardan uzak durmalısınız.

Böbrek Taşı Olanların Tüketmemesi Gereken Gıdalar

Sodyum: Sağlıklı bireyler için tavsiye edilen günlük sodyum oranı 2,4 mg’dır. Bu değerin üstünde sodyum tüketimi kalsiyum oksalat nedeniyle oluşan böbrek taşı riskini arttırır. Böbrek taşı olanlar yüksek sodyum içeren konserve gıdalar ve hazır gıdalar tüketmemelidir. Bunlar arasında; patates cipsi, hamburger, dondurulmuş hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, tuzlu peynirler, hazır çorbalar, şarküteri ürünleri, tuzlu yemişler sayılabilir.

Oksalat: Çilek, ıspanak, çikolata, yemişler, çay, kahve, çikolatalı içecekler, koyu renkli biralar, soya içecekleri gibi oksalat bakımından zengin gıdalar ve içecekler böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Böbrek taşı olanlar bu gıdalar dışında karabiber, marmelat, soya sosu, patates, maydanoz, turunçgiller, kivi, zeytin gibi oksalat içeren besinleri kontrollü olarak tüketmelidir.

Alkol ve Et Ürünleri: Et gibi yüksek oranda protein içeren besinler idrardaki kalsiyum ve oksalat miktarını arttırır. Ürik asit seviyesi yüksek olan kişilere protein bakımından zengin gıda tüketimini sınırlandırmaları önerilir. Az miktarda alkol tüketimi böbrek taşı oluşumuna yol açmaz ancak yüksek miktarlarda tüketildiğinde ürik aside dönüşen “pürin” içerdiğinden börek taşına neden olabilir.

Diğer Gıdalar: Aşırı şekerli içecekler, rafine şeker, kızılcık suyu, greyfurt suyu böbrek taşı olanlara önerilmez. Sonuç olarak böbrek taşı oluşumunu engellemek için dengeli bir beslenme şarttır. Sizin koşullarınıza ve böbrek taşı oluşumunun nedenlerine bağlı olarak en uygun beslenme programı hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın