Boyun Kireçlenme Tedavisi

Boyun Kireçlenme Tedavisi

Boyun sorunlarının en önemlilerinden kireçlenme, belirtileri ortaya çıktıktan sonra boyutuna göre cerrahi müdahaleye kadar varan yöntemlerle tedavi edilir.

Boyun kireçlenmesi, boyun bölgesindeki kemikler ve disklerde olumsuz etkileri olan ağrılı ve kronik bir rahatsızlıktır. Boyundaki kireçlenme vakaları ileri düzeye ulaştığında bölgedeki diskler ve kemiklerde dejenerasyona (yıpranma) yol açar. Makalemizde, birçok insanın muzdarip olduğu boyun kireçlenmesi ve tedavisi hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz.

Boyundaki Kireçlenme Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun kireçlenmesi tedavilerinde, boyun bölgesindeki şikâyetlerin veya ağrıların şiddetine göre bir yol haritası belirlenir. Teşhis ve tanı konulması için öncelikle röntgen uygulamaları kullanılır. Fizik tedavi uzmanlarının gerekli müdahale ve muayenesi sonrası ağrıların ve şişliklerin sebebi belirlenir. Uzman doktor, boyun bölgesi için bazı hareketlerin uygulanmasını sağlar. Bu hareketlerle kaslar geliştirilerek, boyun kemikleri üzerindeki ağırlıklar hafifletilir.

Boyun kireçlenmesi, ortaya çıktığı bölgede tahribata yol açar. Ağrı kesici ilaçların dışında ilaç tedavisi olmayan bir sağlık sorunudur. Belirtileri ortaya çıktıktan sonra müdahale edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Her şeyden önce hasta, boynunu hareket ettiremez hale gelebilir.

Boyun kireçlenmesi tedavisinde asıl amaç zamanla eklemlerde ortaya çıkabilecek hasarları önlemektir.

Rahatsızlığın şiddetine göre uygulanan bazı tedavi yöntemleri şunlardır;

  • Ağrıların yoğun olduğu dönemlerde medikal boyunluk takılması sağlanır. Boyunluk kullanımı, boyun hareketlerini sınırlamayı amaçlar. Ancak uzun süre kullanılan boyunluklar, boyun kaslarını zayıflatabilmektedir.
  • Sıcak ve buzlu kompresler, günlük boyun egzersizleri ve masaj gibi yöntemlerin uygulanması sağlanır.
  • Gerek görüldüğünde elektriksel tedavi veya fizik tedavi uygulamasına başlanır.
  • Fizik tedavisi uygulamaları sırasında uzman doktor, boyun ve omurga bölgesindeki disklerin durumunu belirlemek için bazı testler uygular.
  • Bu testlerin sonucuna göre boyunda ağrılara sebep olan sinir sıkışmaları belirlenir.
  • Sinir sıkışmaları varsa bazı hareketler ve kasları uyarıcı yöntemlerle sorun ortadan kaldırılmaya çalışılır.
  • Kemiklerde kireçlenmeye bağlı çıkıntıları ve disklerin durumunu belirlemek için röntgen çekilir.
  • Vakalarda iltihap sökücü bazı ilaçlar tavsiye edilebilmektedir. Bu ilaçlar ağrıyı ve şişmeyi engelleme amacı ile kullanılır.
  • Eklemlerdeki iltihabı azaltmak veya yok etmek için ayrıca sıcak ve soğuk terapi uygulamaları da önerilir.
  • Boyun kireçlenmesine bağlı bölgesel sertleşmelerde fiziksel terapi ve egzersizler uygulanır.
  • Sorunun boyutuna göre boyun bölgesine “steroit enjeksiyon” adı verilen ağrı tedavisi uygulanabilir.
  • “Kiropraktik manipülasyon” adı verilen boyun eklemlerinin esnetilmesi veya çekilmesi uygulaması da boyundaki omurların dizilimini ve esnekliğini düzeltebilir. Ancak bu işlemi uzman kişilerin yapması gerekir.
  • Uygulanan yöntemlerden olumlu sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Boyun kireçlenmesi için yapılan cerrahi müdahalede kemik çıkıntıları ve bel fıtığı kaynaklı omurilikteki baskı tedavi edilir.
  • Ameliyatlarda ayrıca bazı eklemlerin değiştirilmesi, tendonların onarılması ve iltihaplı dokunun alınması gibi işlemler uygulanabilmektedir.

Boyun Kireçlenmesi İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Boyun kireçlenmesi vakalarında tıbbi müdahale elbette çok önemli; ancak bazı hastalar doğal veya alternatif tedavi yöntemleri ile de şifa bulabilmektedir. Bu yöntemlerle hastalığın belirtilerinin ve olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlanır.

Boyun kireçlenmesini önleyici veya etkilerini azaltıcı bazı doğal yöntemler şunlardır;

  • Egzersiz, spor, yüzme: Birçok hastalık için tavsiye edilen egzersizler, boyun bölgesi için çok ideal bir tedavi yöntemidir. Boyun egzersizleri, genel boyun sağlığı için de önerilmektedir. Özellikle rahatsızlığın belirtileri aktif olmadığı durumlarda boyun eklemlerini çalıştırmak, olası kireçlenmelerin de önüne geçebilir. Ancak aşırı egzersizler, anormal hareketler eklemlere hasar verebilmektedir. Günlük sportif aktiviteler ve yüzmek de boyun kireçlenmeleri için önlem olabilir. Mümkünse her gün yürümek, yüzmek, gerdirme hareketleri, boyun hareketleri yaparak sorunu azaltabilirsiniz.
  • Buz terapisi: Boyun bölgesindeki ağrı ve sertleşme sorunlarında bölgeye buz torbası konulabilir. Geçici de olsa etkili bir seçenektir.
  • Sıcak su terapisi: Boyun bölgesine 15 dakika kadar sıcak su uygulamak eklem ağrılarını hafifletir, kasları gevşetir. Günlük boyun işlevleri için faydalı bir uygulamadır. Ayrıca yatmadan önce uygulandığında rahat uyumayı da sağlar.
  • Masaj terapileri: Boyun masajları, kireçlenmenin yol açtığı ağrı ve sertleşmeleri geçici de olsa giderebilir. Masaj terapilerini profesyonel kişilere yaptırmak gerekir.
  • Yoga: Yoga egzersizlerinin boyun kireçlenmesi belirtilerini azalttığı belirtiliyor. Ayrıca sırt gerginliğini de azaltıcı etkisi vardır.
  • Vücut pozisyonları: Uzun süre bilgisayar başında çalışıyorsanız boynunuzu ve sırtınızı desteklemeye özen gösterin. Mümkünse bilgisayar monitörünü göz hizasında tutun. Boynu sürekli aşağıda veya yukarıda tutmak sorunu tetikleyebilir. 1-2 saat aralıklarla dinlemek, boyun hareketleri yapmak da sürekli bilgisayar başında çalışmak zorunda olanlar için olumlu etkisi olan bir çözümdür.
  • Uyku destekleri: Uyurken boynun pozisyonu, kireçlenme sorunlarını tetikleyebilir. Boyun ağrılarına karşı uygun bir yastık kullanılmalıdır. Sert yastıklar, özellikle boyu ve sırt kasları için idealdir.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun kireçlenmesi, boyun bölgesinde sertliğe yol açar. Devam eden süreçte kesintisiz şiddetli ağrılar ve boyun hareketlerinin kısıtlanması başlar. Başın ağırlığı boyuna biner. Boyunun yükü arttığı için ayakta durmak bile ağrılara sebep olabilir. Boyunda şiddetli ağrılar ve boyun eklemlerinde sertleşme, en önemli belirtileridir.

Boyun kireçlenmesinin diğer belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Uykuda kaslar gevşediği için boyun kemikleri desteksiz kalır. Bu sebeple boyun kireçlenmelerinde uyurken ve sabah kalkar kalkmaz şiddetli boyun ağrıları görülebilmektedir.
  • Boyun bölgesinde uyuşukluk, karıncalanma ve hissizlik gibi sorunlar yaşanabilmektedir.
  • Boyun bölgesi ağrıları omuzlarda, kollarda ve ellerde de hissedilebilmektedir.
  • Baş dönmeleri ve ayaktayken denge kaybı gibi durumlar boyun kireçlenmeleri belirtilerindendir.
  • Baş ağrıları da, boyun kireçlenmesinin en çok sebep olduğu sorunlardandır.
  • Boyun bölgesi hareket ettirildiğinde gıcırtı, tıkırtı ve çatlama sesleri geliyorsa kireçlenme belirtisi akla gelmelidir.
  • Boyun bölgesi kas spazmları, sersemlik, yorgunluk ve sinirlilik hali de boyun kireçlenmelerinin belirtileri arasındadır.
  • Uyku bozuklukları, eklem şişlikleri, boyun bölgesindeki duyarlılık artışı boyun kireçlenmesi belirtileridir.

Boyun Kireçlenmesinin Sebepleri

Boyun kireçlenmesinin bilimsel adları ile “boyun osteoartriti”, “servikal spondiloz” ve “boyun romatoit artriti” gibi çeşitleri vardır. Genetik veya yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Omurgadaki kemikler, eklemler ve disklerin zamanla aşınması ve yıpranması ile bölgede tahribat başlar ve kireçlenme oluşabilir. Boyun yaralanmaları ve ameliyatları, servikal disk fıtığı veya artrit hastalıklarında boyun kireçlenmeleri görülebilir.

Boyun kireçlenmesinin en yaygın sebepleri şunlardır;

  • Romatizmayla bağlantılı kireçlenmeler: Romatizmaya bağlı boyun kireçlenmeleri, eklem bölgelerinde iltihaplanma sonucu eklemlerin zarar görmesine ve aşınmasına yol açar.
  • Boyun kemikleri ve eklemleri iltihabına bağlı kireçlenmeler: Kireçlenme (osteoartrit) ve kemik veya eklem iltihapları eklemi zayıflatarak, boyun hareket ettirildiğinde şiddetli ağrıya sebep olur.
  • Enfeksiyon hastalıkları: Bazı iltihaplı hastalıklar boyun bölgesinde kireçlenmeye yol açabilmektedir. Beyin iltihabı (ansefalit), menenjit ve bir tür bakteri hastalığı olan lyme hastalığı gibi sağlık sorunları boyun bölgesinde kireçlenmeye sebep olabilmektedir.
  • Kemik ve omurga sorunları: Kemik veya omurga rahatsızlıkları, boyun kireçlenmesini tetikleyebilmektedir. Ancak yaygın olarak boyun kireçlenmesi sebebi olarak görülmez, nadiren görülen bir sebeptir.
  • Duruş pozisyonu bozuklukları: Uzun süre boyun ve baş bölgesini aynı pozisyonda tutmak boyun sertleşmesine ve kireçlenmesine yol açabilmektedir.
  • Boyun eklemlerini aşırı kullanma: Boyun çevresindeki bazı eklemler uzun süre kullanıldığında kireçlenme riski ortaya çıkar. Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak, sakız çiğnemek ve dişleri gıcırdatmak gibi eylemler boyun eklemlerinin aşırı kullanılmasına sebep olur.
  • Travma sonrası kireçlenmeler: Bir kaza, ters bir hareket, şiddetli bir darbe, düşme ve sakatlanma sonucunda meydana gelen travmalar, kireçlenme veya eklem ağrılarına sebep olabilir. Bu durum boyun disklerinde ve kemiklerde hasara yol açar.

Boyun Kireçlenmesi Nedir?

Kireçlenme veya tıp bilindeki adı ile “osteoartrit”, vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilir. Yaygın olarak dizler, eklemler ve boyun bölgelerinde görülür. Kireçlenme, genellikle genetik özelliklerin tetiklediği bir sağlık sorunudur. Boyundaki eklemlerin ve üst omurga kemiklerinin yıpranması veya aşınması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Boyun bölgesinde 7 adet küçük omur kemiği bulunur. Bu kemikleri disk, eklem ve eklem bağları birleştirir. Yıpranma (dejenerasyon), ilk olarak disklerde kendini gösterir. Disk yaşlandıkça parçalanır, suyunu kaybeder ve çökme oluşur. Zamanla diskin normal yapısı bozularak dışa doğru kabarıklaşır. Bu durum, bölgedeki kemik ve kıkırdak yapılarda da değişikliğe yol açar. İlerleyen süreçte sinirler ve omuriliğin geçtiği kanallarda daralma başlar. İleri düzeyde hastalarda bir takım boyun ve sırt rahatsızlıkları baş gösterir.

Boyun Kireçlenmesi Hakkında Kısa Bilgiler

  • Boyun kireçlenmesi vakaları, vücuttaki fizyolojik değişimlerin yaşandığı, kendi kendini iyileştirme özelliğini yavaş yavaş kaybetmeye başladığı 40 yaş sonrası dönemlerde daha sık görülmektedir. 60 yaş üzeri kişilerde yaygındır.
  • Kadınlarda boyun kireçlenmesi vakaları menopoz dönemi sonrası artış göstermektedir.
  • Boyun kireçlenmeleri sadece boyun bölgesini değil sırtın üst kısmında, göğüste, kollarda ve başta ağrılara sebep olabilir.
  • Boyun kireçlenmeleri ihmal edildiğinde yaşam kalitesini düşürür, bir süre sonra kişiyi hareket edemeyecek hale getirebilir.
  • Aşırı kilolu kişiler, spor yapmayanlar, ağır yük kaldıranlar, sık eğilmek zorunda kalanlarda boyun kireçlenmesi riski daha fazladır.
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir koşulda teşhis, tedavi ve tıbbi tavsiye niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın