Boyunda çıkan sivilceler

Boyunda Çıkan Sivilceler

İster boyunda, ister yüzde ister sırt bölgesinde çıksın sivilcenin başlıca nedeni vücudun normalde olduğundan daha fazla yağ salgılaması ve bu yağın tıkanan gözeneklerden çıkamayıp bakterilerin birikmesine neden olmasıdır. Cilt yüzeyinde bulunan ve terin, yağın vücuttan atılmasında kullanılan gözenekler cilt bakımı düzenli olarak yapılmadığında yağ kalıntısı, kir, ölü cilt hücrelerinin birikmesi nedeniyle tıkanır. Vücudun fazla yağ üretmesi ise genetik özelliklere bağlı olabileceği gibi şeker bakımından zengin bir beslenme nedeniyle de görülebilir.

Boyunda Çıkan Sivilcelerin Nedenleri

Boyunda çıkan sivilceler vücudun fazla yağ üretmesi ve gözeneklerin tıkalı olması dışında aynı zamanda deterjan alerjisine işaret ediyor olabilir. Sizde alerjiye neden olan bir deterjan kullandıysanız bunun sonucu olarak boyun bölgesinde sivilceler çıkabilir, göğüs bölgesi kızarabilir veya kumaşın yoğun temas ettiği bölgeler kaşınabilir. Eğer hassas bir cildiniz varsa hipoalerjenik deterjanlardan kullanmanızı öneririm. Alerjiye bağlı sivilceler sadece deterjan yüzünden çıkmaz, kullandığınız parfüm, nemlendirici krem, güneş kremi, saç kremi ve saç şampuanı, çamaşır yumuşatıcıları gibi bu bölgeyle direkt veya dolaylı yoldan temas eden diğer ürünlerde sivilcelere neden olabilir. Ayrıca özellikle daha çok terlenen yaz aylarında terledikten sonra duş almamak sivilce riskini yükselten bir diğer faktördür.

Kadınlarda oluşan sivilcelerin erkeklere göre farklı bir nedeni daha var; adet döneminde yaşanan hormon dengesizlikleri. Adet dönemi yaklaştıkça ve adet dönemi sırasında artan hormon düzeyleri sivilce oluşumunu tetikler ve bu dönemde yüz bölgesi başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde sivilceler çıkabilir. Bu sivilcelere karşı yapabileceğiniz fazla bir şey yok ancak bu dönemde cilt temizliğine özel olarak önem gösterirseniz en azından sivilcelerin yayılmasını engelleyebilirsiniz.

Boyunda Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?

Boyunda veya vücudun bir diğer bölgesinde olsun cildinizi temiz tutarak sivilcenin doğal olarak geçmesini beklemekten başka bir çare bulunmuyor. Belki eczanelerde satılan kurutucu merhemleri veya doğal malzemelerle hazırlanan maskeleri uygulayarak iyileşme süresini azaltabilirsiniz ancak bu yöntemlerin etkisini göstermesi en az 1-2 günü bulacaktır. Bu dönemde sabırlı olmayıp sivilceyi sıkarsanız sivilcenin iyileştikten sonra iz bırakma riski artar. Onun için sivilce çıktıktan sonra nasıl geçireceğiniz yerine sivilcenin çıkmasını önleyecek yöntemler daha sağlıklı ve kalıcı bir çözüm sunar.

Boynunuzda sivilce çıkmasını engellemek için;

Boyun bölgesini sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yıkayın. Bu bölgede kullandığınız temizleme ürünlerinin çok kokulu ve renkli olmamasına özen gösterin.

Halihazırda sivilceler varsa eczaneden alabileceğiniz sivilce merhemini kullanabilirsiniz.

Sivilceleri kesinlikle sıkmayın. Sivilceyi sıkmak bölgedeki tahrişin daha uzun sürmesinden başka bir işe yaramaz.

Yeterince su için. Vücudun ve cildin susuz kalması sivilce oluşumu tetikler.

Saçlarınız uzunsa sivilcelere temas etmemesini sağlayın çünkü saçta doğal olarak yağ bulunur ve fazla yağ sivilce nedenleri arasındadır. Aynı şey elleriniz içinde geçerli.

Kullandığınız şampuan, saç kremi ve diğer saç ürünleri cildinizde kalıntı bırakıyorsa bunları değiştirmeyi deneyin. Parfümlü saç bakım ürünleri cildi daha çok tahriş ettiğinden doğal, organik saç ürünleri alın.

Giydiğiniz tişörtlerin yakasının çok sıkı olmamasına özen gösterin. Ayrıca sentetik kumaşlar yerine nefes alan ve doğal pamuklu kumaşları tercih edin.

Sizde cilt tahrişine, kaşıntıya veya sivilceye neden oluyorsa deterjanınızı, çamaşır yumuşatıcınızı değiştirin.

Çok kuvvetli kokuları olan sabun, bakım kremi gibi ürünleri kullanmayın.

Terledikten sonra veya egzersiz sonrası mutlaka duş alın.

Sivilceler özellikle çene bölgesine yakınsa hormon testi yaptırın. Bu bölgede çıkan sivilceler genellikle hormon dengesizliklerinden kaynaklanır.

,

Boyunda Çıkan Sivilceler İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Melek 22 Ocak 2016 #

    Merhaba benim bir yılı aşkın süredir ağrılı sivilceler çıkmakta boyun bölgemde, tam geçti derken yine tekrar ediyor. Kabakulak ağrısını andıran bir ağrının ardından sivilceler baş gösteriyor. Tam olarak ne yapmalıyım, hangi uzmanik alanını kapsar sorunum bilemedim. Yardımcı olursanız, sevinirim.

Bir cevap yazın