Brokoli Suyunun Faydaları

Brokoli Suyunun Faydaları

İçerisinde pek çok antioksidan, C vitamini, kalsiyum, folik asit, fosfor, potasyum, magnezyum, A, K, B6 ve E vitamini bulunan brokoli meme, rahim ağzı, prostat, kolon ve akciğer kanserlerini önlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, karaciğer fonksiyonlarını düzenlemek gibi birçok hastalığa karşı etkili bir silah olarak kullanılabilir.

Lahana ailesinin bir üyesi ve turpgillerden olan brokoli suyu sade olarak veya tat katmak içim elma, havuç ve diğer meyve suları ile birlikte tüketilebilir. İçeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin korunması adına çiğ brokolinin suyunu sıkmanız daha iyi olacaktır. Brokoli suyu aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri sindirim sistemini çok fazla çalıştırmadan almanızı sağladığı için sindirime bağlı organların dinlenmesine yardımcı olur.

Brokoli Suyunun Yararları

Kemikler: Kalsiyum yönünden zengin olan brokoli suyu kemiklerin güçlenmesini sağlar. Yağ içermediği için kalsiyum kaynağı olarak inek sütünden daha faydalıdır.

Doğum Kusurları: Antioksidan özelliği ile spermi korur ve genetik doğum kusuru riskini azaltır.

Meme Kanseri: Meme kanseri ile ilgili aşırı östrojen salgılanmasını dengeler.

Sindirim Sistemi: Pek çok sebze gibi kabızlığı engeller ve kolon kanseri riskini azaltır.

Göz Bozuklukları: Genel göz sağlığını korumaya yardımcıdır. Özellikle yaşla birlikte gelen makula dejenerasyonuna karşı kullanılabilir.

Bağışıklık Sistemi: Günde yarım bardak brokoli suyu günlük C vitamini ihtiyacını karşılayarak bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.

Prostat Kanseri: Brokoli suyu içindeki Indole-3-carbinol adlı bileşen sadece meme kanserine karşı değil prostat kanserine karşı da koruma sağlar.

Cilt: Özellikle güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalan ciltler için iyi bir tedavi seçeneğidir. Brokoli suyu karaciğeri çalıştırarak detoks etkisi yaratır ve cildin kendini yenileme sürecini hızlandırır.

Mide Rahatsızlıkları: Peptik ülsere neden olan Helicobacter pylori bakterisinin vücuttan atılmasını sağlar. Mide asidinin dengelenmesine, gastrite ve hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur.

Brokolinin Besin Değerleri

1 adet brokoli (yaklaşık 30 gram) için besin değerleri şu şekildedir;

  • Toplam 11 kalori içerir
  • Günlük C vitamini ihtiyacının %46’sını karşılar
  • Günlük A vitamini ihtiyacının %4’ünü karşılar
  • Günlük demir ihtiyacının %1’ini karşılar
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %1’ini karşılar
  • Günlük fosfor ihtiyacının %2’sini karşılar
  • Günlük potasyum ihtiyacının %3’ünü karşılar

Borkolide bulunan diğer vitamin ve mineralller: Manganez, selenyum, çinko, magnezyum, E vitamini, K vitamini.

Brokoli seçerken koyu yeşil (biraz maviye çalan) yapraklı olmasına dikkat edin. Sapları sıkı olmalı. Ağzı açık bir plastik torba içinde buzdolabında 3-5 gün tazeliğini korur. Katı meyve sıkacağı ile suyunu sıkabilirsiniz. Tadı hoşunuza gitmezse bir miktar elma ya da havuç suyu katabilirsiniz.

Kaynaklar

,

Brokoli Suyunun Faydaları İçin 7 Yorum Yapılmış

  1. Beyza Kisaoglu 26 Aralık 2015 #

    merhaba benim iki mememde de iyi huylu lezyonlarım var, 3 ay sonra kontrole gideceğim. Bu süre zarfında brokoli kürünü kaç gün yapmalıyım iyi sonuç alabilmem icin?

    • tugba 26 Ocak 2016 #

      21 gün boyunca, yarım kilo suyun içinde 200 gr yani 3-4 parça brokoliyi 5 dk kaynatın, sabahları yarısını öğlen de kalanını için. Ayrıca bu 3 haftalık periyotta kahve, çikolata, portakal, beyaz üzüm tüketmeyin.

  2. serkan 26 Mayıs 2016 #

    kaynamış brokolinin vitamini gider mi acaba?

    • Sinan Erkılıç 23 Şubat 2017 #

      Fibrokist meme kanseri ve prostat büyümesi için 5 dakika kaynaması gerekiyor.

  3. merve 22 Ağustos 2016 #

    Merhaba helicobacter pylori var bende, brokoliyi nasıl tüketmeliyim. Sade suyunu mu icmeliyim, günlük taze haşlanmış mı olmalı brokoli?

  4. Sinan Erkılıç 23 Şubat 2017 #

    21 gün(3 hafta), kaynamış 3 bardak suya 250 gr brokoli atılıp 5 dakika kaynayacak ılıdıktan sonra sabah-akşam kahvaltı ve yemekten yarım saat önce yarısını sabah yarısını akşam içeceksiniz. 1 hafta içip 3 gün ara vereceksiniz, tekrar 1 hafta içilecek tekrar 3 gün ara olmak üzere 21 gün aralar hariç içeceksiniz. Geçmiş olsun.

  5. ela öz 25 Aralık 2018 #

    hep günlük mü yapmak lazım suyunu?

Bir cevap yazın