Bronkoskopi Nasıl Yapılır?

Bronkoskopi Nasıl Yapılır?

Bronkoskop ince boru biçiminde, esnek veya esnek olmayan (metalik) video kamera sabitlenmiş bir alettir. Esnek bronkoskop esnek olmayana göre daha yaygındır ve anestezi yapmaya da gerek yoktur. Genel olarak biyopsi için parça alımında ya da yabancı objeleri tanımlamada kullanılır.

Bronkoskopi yapılmasının çeşitli sebepleri vardır. Bunlara örnek olarak nefes almada zorluk çekme, kronik öksürük, öksürünce ağızdan kan gelmesi ve göğüs röntgeninde anormallikle olması verilebilir. Zatüre, tüberküloz bronşit ve akciğer kanseri gibi akciğer hastalıklarını teşhis etmede oldukça iyi bir yöntemdir. Genellikle ağızdan veya burundan içeri sokulur. Ancak bu işlem soluk borusunun açılmasıyla mümkündür. Bu boğazda açılan bir kesikle suni bir hava yolu oluşturularak yapılan bir cerrahi müdahaledir.

Bronkoskopi yapmandan önce birtakım önlemlerin alınmış olması gerekir. Doktor hastanın hastalıkları, alerjileri ve kullandığı ilaçlar hakkında bilgi toplar. Pıhtı önleyici ilaçlar ve aspirin gibi bazı hapların uygulamadan önce kullanımının bırakılmış olması gerekir. Bunlar kanı sulandıran ilaçlardır ve müdahale sırasında kullanılmış olmaları çok sakıncalıdır.

Doktor gerekli bilgileri aldıktan sonra hastanın bronkoskopi işlemi için onay ister. Hastanın işlem öncesinde her hangi bir şey yiyip içmesi yasaktır. Bunun için belirlenen süre 8 saattir. Aksi halde kusma veya mide bulantısına sebep olabilir. Uygulamadan 2 saat önce az bir miktar su içilmesinde pek sakınca yoktur.

Tüm bu işlemlerin ardından asıl uygulamaya geçilir. Öncelikle hastaya ağızdan ve burundan lokal anestezi uygulanır. Uygulama boyunca kan basıncı, kalp atışları ve oksijen seviyesi sürekli olarak kontrol edilir. Gerekirse dışarıdan oksijen takviye edilir. Yukarıda anlattığımız soluk borusunun açılması işlemi yapılır ve bronkoskop içeri gönderilir. Bu sırada konuşmamak iyi olacaktır. Doktor baktığı yerleri analiz eder ve ona göre atacağı adımları belirler. Ardından da bronkoskop geri çıkarılır ve işlem tamamlanmış olur.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın