Buğday Tohumu Yağı Faydaları

Buğday Tohumu Yağı Faydaları

Buğday çekirdeklerinden elde edilen ve açık sarı rengi olan buğday tohumu yağı, son yıllarda özellikle “doğal cilt bakımı” yapanların en çok tercih ettiği yağlar arasında yer alıyor. Cilde hızla nüfuz eden buğday tohumu yağının en çok bilinen faydası, cildi serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruması ve kan dolaşımını arttırarak cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olması.

Buğday tohumu yağının faydaları sadece cilt ile sınırlı değil. İçinde bulunan bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekten sinir sisteminin korumasına kadar pek çok farklı faydaları bulunuyor.

Buğday Tohumu Yağı ve Kullanım Alanları

Yüksek miktarda A ve D vitamini içeren buğday tohumu yağı, aynı zamanda diğer tüm bitki yağlarından daha fazla E vitamini içermektedir. Yağ asidi, fosforik asit ve kolinden oluşan bir bileşik olan “lektin” bakımından da zengin olan buğday tohumu yağı bu özelliğiyle oldukça besleyicidir. Oldukça hassas bir yağ olan buğday tohumu yağı, doğru muhafaza edilmezse besleyici ve faydalı özelliklerini önemli oranda kaybeder. Yağın doğallığını ve besin değerini koruması için direk güneş ışığından uzak, koyu renkli cam bir şişede ve kuru ortamlarda saklanması gerekir.

Faydaları

Cilt: Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletmek için önerilen yağlar arasındadır. Kuru cildi hızla nemlendirir, kaşıntıyı alır ve iyileştirici özelliği vardır.

Kan Dolaşımı: Cilt üzerinde harici olarak kullanıldığı bölgedeki kan dolaşımını arttırır. Buğday yağının bu özelliği saç derisinde, saç dökülmesini yavaşlatmak için kullanılmasını sağlamaktadır.

Kalp: Buğday tohumu yağında bulunan octacosanol ve policosanol adlı bileşenler karaciğerin kolesterolü kontrol altında tutmasını destekleyerek kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede kalp ve özellikle damarlar için faydalı yağlar arasında yer almaktadır.

Antioksidan: Antioksidan vitaminler bakımından zengin olan buğday tohumu cildi yaşlanmanın etkilerine karşı koruyarak kırışıklık oluşumunu geciktirir.

Yağ Asitleri: Buğday tohumu yağı, vücut tarafından üretilmeyen ancak vücudumuz için gerekli olan linoleik asit, oleik asit, palmitik ve stearik yağ asitleri için çok iyi bir kaynaktır. bu yağ asitleri bağışıklık ve sinir sistemi fonksiyonlarının korunması için ve hücre yenilenmesi sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kullanımı

Buğday tohumu yağını farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Cilt bakımında kullanmak istiyorsanız banyodan sonra ve gece yatmadan önce, başta kırışıklıkların ve kuruluğun görüldüğü bölgeler olmak üzere cilt genelinde kullanabilirsiniz. Bir parça pamuğa 3-4 damla buğday tohumu yağı damlatmanız yeterli. Buğday tohumu yağı taşıyıcı yağ olduğu için diğer yağlarla inceltmenize gerek yok. Ayrıca cilt bakımında kullandığınız uçucu yağları cildinize sürmeden önce buğday tohumu yağıyla inceltebilirsiniz.

Yağın kolesterolü düşüren etkisinden yararlanmak içinse salatalarda ve haşlanmış sebzelerde aynı zeytinyağı gibi kullanabilirsiniz.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın