canta-cicegi

Çanta Çiçeğinin Bakımı ve İhtiyaçları

Bakımı konusunda hassas olunması gereken çanta çiçeği, oldukça narin bir bitkidir. Bulunduğu yere harika görsellik katan bu ilginç çiçeğe dair tüm bakım ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz.

İsminden de anlaşılacağı gibi minik bir çantaya benzeyen; sarı ya da kırmızı noktalı deseni olan süs bitkisidir. Bilinen diğer isimleri ‘pantufla çiçeği’ ve ‘terlik çiçeği’ olan çanta çiçeğinin bilimsel adı ise Calceolaria’dır.

Çanta çiçeği bir yıllık yarı dayanıklı otsu bir bitki olmasıyla bilinir. Daha çok iç mekân süs bitkisi olarak değerlendirilirler. Evlerde, işyerleri ve ofislerde bulundukları ortama estetik bir görünüm kazandırırlar. Sapsız, uzun ve oval biçimde olan çanta çiçeğinin açık yeşil yaprakları, gövdesinde karşılıklı sıralıdır. Çiçekleri sağlıklı koşullar sağlandığı sürece 3-4 hafta boyunca canlılığını koruyan bitkinin boyu en fazla 30 ya da 40 santimetreye kadar uzayabilir. Genel yayılımında 400 kadar türü olduğu düşünülen çiçeğin anavatanı Şili ve Peru olarak belirtilmektedir.

Türlerinden az bir kısmı, kültüre alınıp saksıda değerlendirilmektedir. Bunlar; otsu karakterli, Calceoiaria Grandiflora ve Calceoiaria Hybrida’dır. Hybrida’nın çiçekleri çok sık, küçük ve orta boyludur. Ancak Grandiflora’nın çiçekleri oldukça iri ve az miktardadır.

Çanta Çiçeğinin İhtiyaçları

Direkt olarak güneş ışığının iyi gelmediği çanta çiçeği, dolaylı şekillerde güneş ışığından yararlanmalıdır. Aydınlık olan ancak yarı gölgeden de yararlandığı ortamlar, çiçeğin gelişimi için faydalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterdikleri için ışık almayan diğer tarafının yönünü değiştirmek gerekmektedir. Bu sayede çiçeğin tek bir yöne doğru eğilim göstermesini önleyebilirsiniz. Çiçeğinizin bulunduğu konum doğal ışıktan mahrum kalıyorsa, bitkinizi üstten aydınlatıcılarla destekleyebilirsiniz. Karanlıkta kalan çanta çiçeği, maalesef yapraklarını döker ve solar.

Çanta çiçeğinizin gelişimi için unutulmaması gereken bir diğer ipucu ise, daha az ışık alan bitkilerin daha az su ihtiyacı olduğudur.

Genelde çok sert örnekleri olmadıkça soğuk ve sıcak mevsimlerde sağlıklı bir şekilde yetişir. Ancak çok yüksek yaz sıcaklıkları ya da çok soğuk kış günlerinde önlem alınmazsa; bitkinin yaprakları, çiçekleri, meyveleri ve kökleri zarar görecektir. En ideal gelişim gösterdiği sıcaklık aralığı 10 ve 12 derece arasıdır. Özellikle sert kış günlerinde belirli bir sıcaklık aralığında çanta çiçeğini korumak gerekir. Genel olarak hava akımlarından olumsuz etkilenen çanta çiçeği, bu tür hava şartlarında mutlaka korunmalıdır. Örneğin, pencere kenarı ya da kapı önü gibi yerlerde çanta çiçeğini muhafaza etmemekte fayda var. Rüzgâr akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Rüzgârlı ortamlarda toprak kökünde hava akımı oluştuğu gibi, çiçeğin sapında oynamalar olur. Bu da çiçeği yıpratır, yaşam kalitesini düşürür, yaprakları sarartır ve çiçeklerin solmasına sebep olur.

Çanta çiçeğinin saksı değişimini yaparken, tavsiye edilen dönem her şey yolundaysa, ilkbahar sonu yaz başı olan günlerdir. Saksı değişimi yaparken en fazla bir numara büyük saksı kullanmak gerektiği unutulmamalıdır. Yaz ortasında çiçeklenmeye başlar. Temmuz ve Ağustos ayları çiçeğinin en güzel olduğu dönemlerdir. Bu çiçeklenme dönemi sonbaharın ilk günlerine kadar sürer. Çanta çiçeği, çiçeklenme döneminde mutlaka neme ihtiyaç duyar. Fakat çok nemlendiğinde bit hastalığına yakalanma riski artacaktır. Açık sarı, krem, turuncu, kırmızı, mor, beyaz, kayısı rengi ve yeşil renklerde açan çiçekler yapı olarak katmerli ya da yalınkattır.

Toprak Seçimi

Organik maddesi bol olan verimli topraklar çanta çiçeği için idealdir. İhtiyaç duyulduğunda sıvı gübre verilebilir. Kumlu tınlı toprak, yaprak çürüntüsü, dişli kum ve yanmış ahır gübresinden elde edilen karışım kullanılabilir. Bunun dışında turba, tınlı toprak, yaprak çürüntüsü ve kum birleştirilerek başka bir karışım hazırlanabilir. Toprak değişimi için en ideal zaman, ilkbaharda havaların ısınmaya başladığı, Nisan ya da Mayıs aylarıdır.

Çanta çiçeği büyüyüp gelişirken, toprağındaki mineraller ve vitaminlerle beslendiği için, yıl içinde minimum bir kez takviye yapılmalıdır. Ancak çiçeğinizin gelişimi iyi gidiyorsa, yaprakları ve çiçekleri canlıysa, daha fazla vitamin takviyesine ihtiyacı yoktur.

Sulama

Saksıda yetiştirdiğiniz çanta çiçeği, yaz aylarında haftada minimum iki kez, kış aylarında ise yalnızca bir kez yukarıdan olacak şekilde sulanmalıdır. Mutlaka suyun eşit seviyede bütün toprağa ulaşmasını sağlamalısınız. Sulamanın yapıldığı günler, haftanın hep aynı günlerinde / saatlerinde yapılmalıdır. Ayrıca sulama yaparken kullandığınız ölçü değişmemelidir, her sulamada aynı kap kullanılmalıdır. Çiçeğe dökülen su saksının dibinde birikmemelidir. Saksı tabağında biriken su bir müddet bekledikten sonra dökülmelidir. Tabakta biriken su ihmal edilirse, saksıda koku oluşabilir ya da haşereler oluşabilir.

Çiçeğinizi sularken unutulmaması gereken en temel kural, sulamanın toprak kudurukça yapılması gerekliliğidir. Toprağın su ihtiyacı olup olmadığını anlamak için parmağınızı toprağa batırarak sulu ya da kuru olduğunu test edebilirsiniz. Henüz ıslak olan toprağın, su ihtiyacında olmadığını anlayabiliriz.

Bir diğer önemli kural ise, bitkinin gelişme döneminde sulamasının asla ihmal edilmemesidir. Ancak çok sık sulama yapmak bitkinin köklerini çürütecektir.

Budama

Çiçeğin, solan yaprakları daha kaliteli gelişebilsin diye kesilmelidir. Ancak, çiçeğin kesilen yerlerinin hava akımından etkilenmemesi için engellenmeli ve üzeri soğuk silikon, mum gibi zararlı olmayacak malzemelerle kapatılmalıdır.

Çiçeğin Çoğaltılması

Saksıdaki çanta çiçeğiniz, köklerinden ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Bitki, köklerinden ayrıldıktan sonra başka bir saksıya alınıp genel rutin bakımlarına başlanabilir. Kökten ayrılan yeni bitki hızla büyüyüp, gelişim gösterecektir. Çoğaltma için en doğru zaman ilkbaharın ortalarıdır.

Çanta Çiçeğinin Gelişimini Olumsuz Etkileyenler:

  • Hastalanmış bir bitkinin, diğer sağlıklı bitkilere yakın olması doğru değildir.
  • Kalitesiz toprak kullanılması, ihtiyacı olduğu halde takviye almaması da gelişimi kötü etkiler.
  • Sulamada yapılan hatalar, çiçekler ve yapraklardaki cansızlaşmayla kendini belli edecektir.
  • Hastalıklar, virüs, kök çürüklüğü, yaprak bitleri, toprak kurtları, mantarlar ve haşereler çaresi bulunmazsa, bitkinize oldukça zarar verecektir. Bu gibi durumlarda gereken önlemler alınmalıdır. Bazen ilaç kullanmadan çözülemeyen bu sorunlar, bazen de doğru bakım tekniklerini uyguladığınız sürece başınıza gelmez.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın