ceviz-lekesi

Ceviz Lekesi Nasıl Çıkar?

Sonbaharın gelmesiyle, taze cevizin mevsimi başlar. Cevizin bu yeşil halini sevenler; lezzetine karşı koyamazken, cevizden bulaşan lekelere de çare ararlar. Taze cevizin yeşil kabuğunda bulunan sıvı öylesine etkilidir ki ellerimizde, giysilerimizde veya eşyalarımızda derinlemesine lekeler bırakabilir. Günlerce çıkmayan bu lekeler yüzünden, eşyalarımızı çöpe atamayacağımız ya da taze ceviz yemekten vazgeçemeyeceğimize göre, hızlı sonuç veren leke temizleme yöntemlerini öğrenmekte fayda var. Bu noktadan hareketle sizler için ceviz lekesini çıkarmada en etkili uygulamaları ve ipuçlarını yazdık.

Taze Ceviz Zamanı

Besin değeri açısından onlarca faydası bulunan ceviz; cevizgiller familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu bir ağaç türüdür. Kış mevsiminde yapraklarını döken ağaç, yaz sonuna doğru, sonbahar başlarında, ilk üretimini yapar. Olgunlaşan büyük çekirdekli sulu meyvenin içinde iki bölüme ayrılmış olan cevizin tohum kısmı bulunmaktadır. Cevizin bu yaş hali toplanıp, taze taze yenilirken kırma ve ezme işlemi yapılır. Bu sebeple dış kabuğun kırılmasıyla sıçrayan sular; ellerde, giysilerde ve eşyalarda lekeler bırakır. Hatta sonbaharda ceviz hasadında çalışan işçiler günlerce ellerinde kararmış kurumuş olan lekeleri çıkarmaya çalışırlar. Burada en önemli nokta; taze ceviz yerken leke oluştuğu anda hemen yıkanması gerekliliğidir. Ceviz lekesi de her zor lekede olduğu gibi, kurudukça temizlenmesi güç bir hale gelmektedir.

Lekeden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Ceviz lekesinden kaçınmak zor olsa da ufak tefek önlemler alınarak, leke bulaşmasının önüne büyük ölçüde geçebilirsiniz. Örneğin; ceviz kırarken ya da cevizin içini çıkarırken elinize mutlaka ince ve yumuşak bir eldiven takmalısınız. Bunun dışında giyeceğiniz bir önlük veya eski kıyafetleriniz de sizi lekelerden koruyacaktır.

Ceviz Lekesinin Temizliği

Ele Bulaşan Ceviz Lekesi Nasıl Çıkar

Taze ceviz toplarken bulaşan lekeler yüzünden insanlar genelde ceviz ağacına yaklaşmaya çekinir. Hâlbuki yukarıya yazdığımız basit önlemlerle bu sorunun önüne geçmek mümkündür. Fakat diyelim önlem alamadınız ve ellerinizde kurumuş, koyulaşmış ceviz lekeleri oluştu. Ne yapılmalı? Bu durumda akla ilk gelen seçeneklerden biri sirkedir. Öncelikle iki bardak suyun içine iki kaşık sirke dökün ve karıştırın. Ardından elinizi bu karışımın içine sokun ve bir süre bekletin. Sirkeli su, lekelerin çözülmesini sağlayacaktır. Ardından ellerinizi bol sabunlu ılık suda tekrar yıkayınız. Sirkeli uygulamayı pamukla da yapabilirsiniz. Pamuğa bir miktar sirke dökerek, ellerinizdeki lekeleri siliniz.

Eğer elinizdeki lekeler çoktan kurumuş ve cildinizde derinlere ulaşmışsa, sirkeli su işe yaramayabilir. Bu durumda ellerinizi önce çamur ve kil ile yıkamanız, daha sonra sirkeli su işlemini yapmanız gerekmektedir. Kil ve çamur sayesinde lekeler yumuşayacaktır.

Elimizden ceviz lekesini çıkarmanın bir diğer yolu da limondan faydalanmaktır. Önce ellerinizi ılık ve kaliteli bir sabunla iyice yıkayınız. Daha sonra lekelerinize limonu, suyla karıştırmadan; ister bir kaba suyunu sıkarak ya da direk sürünüz. Limonun içeriğindeki asitler, ceviz lekelerini yavaş yavaş açmaya yardımcı olacaktır. Lekeler tamamen kaybolana kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Ardından sıra zeytinyağıyla ellerinizi hafif masaj yapar gibi ovalamaya geliyor. Bu aşamada cildiniz hem nemlenir hem de lekelerden arınmanın son aşaması da tamamlanmış olur. Ve son olarak ellerinizi yeniden ılık su, sabunla yıkayınız. Eğer cildiniz çok kuruysa, bu uygulamanın limon kısmını eleyebilirsiniz. Zeytinyağı ile ellerinize birkaç kez masaj yaparak da sonuç alabilirsiniz.

Ayrıca taze cevizin ellerde bıraktığı lekeleri çıkarmanın bir başka yolu ise ispirtodur. Eller önce ılık suyla yıkanır, işleme hazır hale getirilir. Daha sonra ispirtoya batırılmış pamuk ile silinir. Ilık suyla duruladıktan sonra aynı işlem yeniden tekrarlanır. Bu şekilde lekelerden kurtuluncaya kadar bu uygulama yapılır. Lütfen ispirtonun tehlikeli bir madde olduğunu unutmayınız ve eğer diğer yöntemler bir sonuç vermediyse, dikkatli bir şekilde kullanınız.

Giysilerimize Bulaşan Ceviz Lekesi

Maalesef taze cevizle haşır neşir olup giysilerimizi korumak pek mümkün değildir. Bu lekelerle baş etmek için uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır.

İlk aşamada giysinizi soğuk suda durulayınız. Durulamanın ardından giysinizde bulunan lekeli bölgeye iki ya da 3 çay kaşığı kadar etkili bir bulaşık deterjanı sürünüz. Hemen arkasından üzerine dört damla sirke ekleyiniz. Her iki malzemeyi de eşit şekilde yedirerek lekeli bölgenin üzerinde iyice ovalayınız. Giysinizin yıpranma riski yoksa lekeyi sert bir malzemeyle kazıyarak da silebilirsiniz. Yeterince temizlediğinizden emin olduktan sonra lekenin üzerine kâğıt havlu koyarak beş veya 10 dakika bekleyiniz. Sonunda, tamamen durulama işlemine geçebilirsiniz. Mümkünse akan bir suya, musluğun altına koyarak giysinizi iyice arındırınız. Bu işlemi ceviz lekesinden tamamen kurtuluncaya kadar tekrarlayınız.

Giysilerden taze ceviz lekesi çıkarmak için tavsiye edebileceğimiz diğer malzeme ise oksijenli su. Lekeli bölgeyi oksijenli su ile nemlendirip bir süre bekleyiniz. Fakat unutmayın; oksijenli su kullanmadan önce giysinizin zarar görüp görmeyeceğini, görünmeyen bir yerinde test ederek öğrenmelisiniz.

Son olarak, taze ceviz lekesi için ağartıcı içeren deterjanlar yine test edilerek kullanılabilir. Lekeli bölgenin üzerine, karıştırdığınız 1 çay kaşığı ağartıcı ve 1 yemek kaşığı suyu sürünüz. Yünlü, ipek ve sentetik kumaşlarınızda klor bazlı ağartıcı kullanmayınız. Ağartıcıyı uyguladıktan sonra sirkeli suya batırılmış temiz bir bezle lekeli bölgeyi yeniden siliniz. Son aşamada bol su ile iyice durulayınız.

Halılardaki Ceviz Lekesi Nasıl Çıkar

Halıya bulaşmış taze ceviz lekesini çıkarmak giysilerimizde etkili olan yöntemlerle benzerlik gösterir. Ancak içlerinden en etkilisi beyaz sirkeli karışım hazırlamak ve bol su ile durulamaktır. Eğer leke kurumuş ve çok derinlere işlemişse ispirtoyu su ile karıştırarak uygulamak gerekebilir. Yine de halı konusunda yapılacak en doğru davranış, leke bulaştığı ilk anda müdahale etmek ve lekenin kurumasına izin vermemektir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın