cilde-iyi-gelen-yaglar

Cilde İyi Gelen Yağlar

Aktarlardan, eczanelerden ya da kozmetik marketlerden satın alabileceğiniz sayısız yağ çeşidi vardır ve bu yağların da cildiniz için birçok faydası mevcuttur. Ancak hangi yağı satın alacağınıza karar vermeden önce cildinizi iyi tanımanız, cildinizde düzelmesini istediğiniz problemi bilmeniz ya da seçeceğiniz yağın hangi amaç için çalışmasını istediğinize karar vermeniz gerekmektedir.

Doğal ve iyi kalitede olan yağların cilt üzerindeki besleyici ve dengeleyici etkisi bilinmektedir. Bu sebeple ister yağlı ister kuru bir cilde sahip olun, ister kırışıklıklarınızdan kurtulmak isteyin, isterseniz de cildinize kaybettiği nemi kazandırmaya çalışın yardımınıza koşacak bir yağ her zaman mevcuttur.

Peki, hangi cilt tipleri için hangi yağlar önerilmektedir, hangi yağlar hangi problemlere iyi gelmektedir, hangi tip yağlar seyreltilmeden kullanılmamalıdır? İşte bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız. Hadi başlayalım!

Argan Yağı

Argan yağı yüksek miktarda E Vitamini, omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlar içermektedir. İlk başlarda kuru ve yıpranmış saçlar için kurtarıcı olarak ünlenen bu yağın, daha sonradan yüz ve vücut için de çok faydalı olduğu belirtilmiştir. Argan yağının özellikle ince çizgiler ve kuru ciltler için faydalı olabileceği bilinmektedir.

Avokado Yağı

E Vitamini ve omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu yağın düzgün hücre fonksiyonlarına ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Avokado yağı özellikle hassas, kuru, kaşıntılı ve yaşlanma belirtileri olan ciltler için uygundur.

Hindistan Cevizi Yağı

Çok hassas cilde sahip kişilerin hindistan cevizi yağını vücut nemlendiricisi olarak kullanması önerilmektedir. Ayrıca hindistan cevizi yağının içerisinde yağ asitleri vardır ve bu sebeple de egzama rahatsızlığı olan kişiler için faydalıdır.

Jojoba Yağı

Jojoba yağının yapısı cildimizin doğal yağlarına çok benzer ve bu sebeple de kolay emilir. Çinko ve bakır gibi mineraller ile B ve E Vitaminleri bakımından zengin olması sebebiyle dermatologlar tarafından da önerilmektedir. Jojoba yağı ayrıca cildin güçlenmesine de yardımcı olur.

Lavanta Yağı

Akne eğilimli cilde sahip olan kişilerin kullanımına uygun olan lavanta yağı doğal bir antiseptik ve dezenfektandır. Lavanta yağı aynı zamanda kullanmış olduğunuz diğer cilt ürünlerinizin performansını da arttırabilir. Ancak lavanta yağını taşıyıcı bir yağ ya da su ile seyrelttikten sonra kullanmanız önerilir. Böylelikle alerjik bir reaksiyona ya da hassasiyete yol açma riski de en aza indirgenmiş olur.

Zeytinyağı

Özellikle saf zeytinyağı iyi bir nemlendiricidir ve susuz kalmış ciltler için önerilmektedir. Jojoba yağında olduğu gibi zeytinyağı da cildimiz tarafından doğal olarak üretilen yağlara çok benzer ve bu sebeple de cilt tarafından iyi bir şekilde emilir. Genellikle alerjik reaksiyona yol açmaz, ancak ağır bir yağ olması sebebiyle akne problemli olan kişilerin kullanması önerilmez. Bazı araştırmalar zeytinyağının içerisinde yer alan antioksidanın cilt kanserinden korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yağ asitleri ve E Vitamini bakımından çok zengin olan zeytinyağı özellikle çok kuru ciltler için önerilmektedir.

Çay Ağacı Yağı

Akneye eğilimli ciltler için uygun olan çay ağacı yağı, gözeneklerdeki bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur. Her ne kadar doğal bir ürün olsa da tahrişlere neden olabileceği için bütüne uygulamadan önce küçük bir bölgede denenmelidir.

Limon Yağı

Limon yağı anti bakteriyel özelliği ile bilinmektedir. Bu sebeple özellikle yağlı ve akne eğilimli ciltler için kullanılmaktadır. Bir diğer özelliği ise gözeneklerin görünümünü azaltmasıdır. Ayrıca koyu renk halkaların renginin açılmasına, çizgi ve kırışıklıkların görünümünün azalmasına da yardımcı olduğu bilinmektedir.

Tatlı Badem Yağı

Tatlı badem yağının içerisinde bol miktarda E ve K Vitamini yer almaktadır. Cildi yenilemesi, cildin elastikiyetini muhafaza etmesi ve kan dolaşımını iyileştirmesi bilinen faydaları arasındadır. Tatlı badem yağı ayrıca doğal UV engelleyicisidir ve bu sebeple de güneşte fazla zaman geçiren kişilerin kullanımı için idealdir.

Biberiye Yağı

Biberiye yağı cildin sıkılaşmasına, ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur. Kırışıklık problemi yaşıyorsanız kırışıklıklara iyi gelen yağlar sayfasını ayrıca inceliyebilirsiniz.

Nane Yağı

Nane yağı tıkanmış gözeneklerin boşaltılmasına ve cildin doğal yağ üretiminin kontrol edilmesine yardımcı olur. Diğer eteri yağlarda da olduğu gibi, nane yağının direkt cilde uygulanması tahrişe ve ciltte huzursuzluğa neden olabilir. Bu sebeple zeytinyağı ya da tatlı badem yağı gibi taşıyıcı yağların içerisine birkaç damla nane yağı damlatarak seyreltilmesi önerilmektedir.

Uyarı

  • Herhangi bir yağı kullanmadan önce mutlaka küçük bir alanda test edin. Bunun için elinizin arkasında 1 ya da 2 damla kullanacağınız yağdan damlatın ve herhangi bir yan etkisi olup olmadığını gözlemlemek için birkaç saat bekleyin.
  • Her ne kadar faydalı olsa da bazı yağların yüz bölgesine uygulanması pek önerilmemektedir. Bunlardan bazıları lavanta yağı, okaliptüs yağı ve her türlü turunçgiller yağıdır. Bu yağların kullanımı ciltte iritasyona yol açabilir. Öreneğin, birçok turunçgiller yağı UV ışınına maruz kalan ciltlerde fototoksik etki yaratabilir ( cildin rengini bozabilir ). Bu sebeple doğal yağları yüzünüze uygulamadan önce iyi düşünmeli ve hatta cilt doktorunuzun tavsiyesini almalısınız.
  • Yağların ciltte kullanımı ile ilgili farklı kaynaklarda farklı bilgiler yer almaktadır. Bu sebeple yağları uygulamadan önce bir cilt uzmanından ya da cilt doktorundan tavsiye almanızda fayda vardır. Unutmayın ki bu yazıda yer alan bilgiler çeşitli kaynaklardan derlenmiştir ve teşhis ya da tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.
  • Uçucu yağlar ya da esansiyel yağlar olarak bilinen yağları inceltmeden kullanmanız önerilmemektedir. Doğru şekilde kullanılmayan uçucu yağlar ciltte tahrişe ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca uçucu yağların etkin kimyasallar içerdiği, birkaç damlanın yeterli olacağı, güneş altında lekelenmeye yol açabileceği ve yağın inceltilmesinin büyük önem taşıdığını unutmayın. Bu tür yağların taşıyıcı yağlar ile inceltildikten sonra kullanılması önerilmektedir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın