Cilt Kuruluğuna İyi Gelen Besinler

Cilt Kuruluğuna İyi Gelen Besinler

Nemlendiricilere servet dökmenize rağmen cildiniz sürekli kuru mu? Kış aylarında soğuk ve rüzgara, yazın da güneşe maruz kaldığınız anda dudaklarınız çatlıyor, dirsekleriniz timsah derisi gibi pul pul oluyor, kollarınız geriliyor, hatta yüzünüzde soyulma mı başlıyor? O zaman, cildinize içeriden müdahale etmenin, beslenme biçiminizi gözden geçirmenin vakti gelmiş demektir.

Cildimiz, “Ne yiyorsan osun” cümlesinin en belirgin biçimde kanıtlandığı organımızdır. . Mineral ve vitaminler sistemin doğru çalışmasını, bağışıklık sistemimizi güçlenmesini ve cilt, saç, tırnakların daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Özellikle A vitamini, B vitaminleri ve C vitamini eksikliği cildin kurumasına ve pul pul dökülmesine neden olan başlıca vitaminler. Peki cilt neden kurur, hangi vitamin ve mineraller cilt sağlığını düzeltir? Cilt kuruluğuna iyi gelen besinler nelerdir?

Cilt Neden Kurur?

Basit soyulmalardan egzamaya uzanan cilt kuruluğunun sebepleri insandan insana değişir. Cilt kuruluğunun arkasında genetik faktörler, yaş, yaşam biçimi, belirli vitamin ve minerallerin eksikliği, çevresel etkenler, banyo alışkanlıkları veya yanlış cilt bakımı rutini olabilir. Bununla birlikte, tüm bu faktörleri tek bir hamleyle tersine çevirebilirsiniz: Cilt kuruluğunu doğru beslenerek iyileştirebilir, cildinizi içeriden nemlendirebilirsiniz.

Cilt Kuruluğuna Karşı Önerilen Yiyecekler

Cilt kuruluğunun en temel sebeplerinden biri, A, B2, C ve E vitaminlerinin eksikliğidir. İyot, potasyum, sodyum, çinko minerallerinin ve esansiyel yağ asitleri olarak bilinen Omega-3 ile Omega-6’nın eksikliği de cildinizin gözle görülür biçimde kurumasına sebep olacaktır. Eğer bu vitamin, mineral ve yağ asitlerini içeren bir diyet programını benimseyebilirseniz, cilt kuruluğunun hızla geçtiğini göreceksiniz.

Bir Numaralı Kural: Su!

Vücudumuzun en az yüzde 60’ı, derimizin de yüzde 20 ila 30’u sudan oluşur. Su içmek hücrelerinizi aktif tutar, gerekli nem dengesini sağlar ve yaşlanmayı engeller. Yeterince su içmediğiniz takdirde, vücudunuz daha önemli işlevlerini yerine getirebilmek için bazı noktalara daha az su gönderir. Bu durumdan cildiniz de etkilenir. Su içmek tek başına cilt kuruluğunu engellemese de, cildinizi nemlendirmek için alınması gereken önlemlerin en başında gelir.

Avokado

Avokadoyu son dönemde hemen her yerde görmemizin elbette bir nedeni var. Orta Amerika kökenli olan bu meyve, mucizevi bir besin değerine sahip. Avokado, lif, protein, potasyum, A vitamini ve omega-3 yağı içerir. Bu sayede cilt dokusunu onarır, kolajen üretimini destekler, cilt hücrelerini nemlendirir, kırışıklıkları azaltıp kaybolan esnekliği geri getirir. Bu etkileri avokadoyu yiyerek elde edebileceğiniz gibi, bal ve yoğurtla karıştırıp maske olarak da kullanabilirsiniz.

Salatalık

Cilt kremi reklamlarında gözlerin üzerine yerleştirilen dilim dilim salatalıkları boşuna görmüyoruz. Tek bir salatalık yaklaşık 280 gram suyun yanı sıra A, C ve K vitaminleri, folik asit, kalsiyum, magnezyum, potasyum, silika ve az miktarda da olsa Omega-3 içerir. Salatalık, özellikle de kolajen üretimini destekleyen C vitamini ve silika sayesinde kuru cilde karşı en etkili besinlerden biri sayılır.

Muz

A, B, C ve D vitaminleri açısından zengin olan muz, aynı zamanda cildimiz için son derece faydalı olan birçok minerali de içerir. Muz bu içeriği ile nemlendirici ve kırışıklık karşıtı etkilere sahiptir. Aynı zamanda, içeriğindeki lif sayesinde toksinlerin atılıp cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Muzu da avokado gibi yüz maskelerinde nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.

Havuç

Havuç, bir C vitamini deposu olarak kolajen üretimini destekler. İçeriğindeki A vitamini sayesinde de serbest radikallere savaş açarak kırışıklıkları azaltır.

Domates

Domates, cildi taze tutan ve anti-aging özellikleri bulunan likopen isimli antioksidan açısından son derece zengindir.

Hindistan Cevizi Yağı

Binlerce yıldır cilt ve saç sorunlarını iyileştirmek için kullanılan hindistan cevizi yağı, cilt kuruluğu için birebirdir. Hem kendine özgü yağ asidi yapısı, hem de içeriğindeki E ve K vitaminleri ile cildinize özlediği nemi hızla yeniden kazandıracaktır. Antibakteriyel ve antioksidan özelliği ile akneye de savaş açar. Hindistan cevizi yağını yüz maskelerinin yanı sıra yemeklerinizi ve kahvelerinizi tatlandırmak için kullanabilir veya her sabah bir kaşık içebilirsiniz.

Balık

Somon, ton, uskumru ve ringa gibi soğuk su balıkları, cilt kuruluğunun temel nedenlerinden biri olan esansiyel yağ asidi eksikliğini ortadan kaldırabilir. Omega-3 deposu olan bu balıkları düzenli olarak tüketmek toksinlerin atılmasını sağlayacak, nemi cildinizde tutacaktır. Bu balıklar aynı zamanda hücrelerinizi aktif tutan ve yaşlandırmayı geciktiren mineraller, vitaminler ve protein açısından da zengindir.

Keten Tohumu

Ciltte harikalar yaratan besinlerden biri de omega-3 ve omega-6 zengini olan keten tohumudur. İçeriğindeki lif ve proteinin yanı sıra antioksidan ve antienflamatuar özelliği ile toksinlerin atılmasını sağlar, kan dolaşımını nemsiz bir cildin ihtiyaç duyduğu şekilde düzenler. Keten tohumunu yoğurt, meyve suyu veya salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Papatya Çayı

A vitamini, folik asit ve bir dizi mineral içeren papatya çayı, hem güçlü bir antienflamatuar hem de antioksidandır. Bu sayede kuru vücudu toksinlerden arındırarak hücrelerin olması gerektiği gibi işlemesini ve cildin nemlenmesini sağlar.

Zeytinyağı

Antik Mısır’dan bu yana bir kozmetik ürünü olarak kullanılan sızma zeytinyağı, içeriğindeki E vitamini ve yağ asitleri ile cildi nemlendirir ve yumuşatır. Zeytinyağı aynı zamanda yaraların iyileşmesinde de faydalıdır.

Kabuklu Yemişler

Badem, ceviz, fıstık ve fındık gibi kabuklu yemişlerin her biri hem omega-3 ve omega-6, hem E ve B grubu vitaminleri, hem de çok sayıda önemli minerali içerir. Kabuklu yemişler bu nedenle cilt sağlığı için en çok tavsiye edilen besinler arasındadır. Bu içerikleriyle, hücre yapısını düzenler, dolaşımı düzeltir ve cildinizi canlandırırlar.

Tatlı patates

Ülkemizde kullanımı yaygın olmamakla beraber, tatlı patates bir vitamin ve mineral deposudur. A, B6, B3, B2 ve B1 vitaminleri açısından zengindir. Biotin, bakır, potasyum, fosfor ve güçlü antioksidan etkisi bulunan karotenoid içerir. Tatlı patates cildi nemlendirdiği ve şişkinliği azalttığı gibi, çatlakları da iyileştirir.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Cilt kuruluğundan rahatsızsanız, manavda gördüğünüz her koyu yeşil yapraklı sebzeyi diyetinize dahil etmenin vakti gelmiş demektir. Kara lahana, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz… Tüm bu yeşillikler A, B, C ve K vitaminleri, lif, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir minerali açısından son derece zengindir. Bu besinlerin antioksidan özelliği, kuru cildi nemlendirir ve dolaşımı düzenler. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri salata ve sandviçlerde kullanabileceğiniz gibi, suyunu da içebilirsiniz.

Yumurta

Yumurta, hem A, D ve E vitaminleri, hem de omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Aynı zamanda protein, kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum içerir. Yumurtanın sarısında, cilt hücrelerinin zarını güçlendiren vitaminler bulunur.

Nar

A ve C vitaminleri açısından son derece zengin olan nar tanelerinin çekirdekleri, antioksidan özellikleri ile cildin en yakın dostlarından biridir. Mikroplar ve şişlikle savaşır, cildi nemlendirir ve esneklik kazandırır. Kuruluk kaynaklı çatlakların iyileşmesinde de nar sıklıkla başvurulan bir meyvedir.

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi antioksidan, vitaminler ve mineraller içerir ama en önemlisi, ölü deriyi en aza indirgeyen lifler açısından zengindir. Lifli gıdalar bizi uzun süre tok tutarak, sağlıksız bir cilt ile özdeşleştirilen abur cuburlardan uzak durmamızı da sağlar.

Turunçgiller

Portakal, limon ve greyfurt… Her biri kendi başına birer C vitamini deposu olan bu meyveler, antioksidan özellikleri ile cildinize nem kazandırıp genç görünmenizi sağlar.

Bunları Unutmayın

  • Cilt kuruluğundan şikâyetçi olduğunuz dönemlerde, dehidrasyona sebep olduğu için alkol kullanımından kaçının.
  • Yanınızda daima yağ bazlı bir nemlendirici taşıyın.
  • Çok sıcak suyla çok uzun süre banyo yapmaktan kaçının.
  • Nemlendiricili sabun kullanın.
  • Klimalı ortamlarda uzun süre bulunmayın veya bu sırada hem cildinizi, hem de ortamdaki havayı nemlendirin.
  • Yeterince su için.
  • Stresi azaltmaya çalışın.
  • Düzenli uyku uyuyun.
  • Cilt kuruluğunun önüne geçemiyorsanız, mutlaka doktora gidin.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın