Cilt Tipine Göre Güneş Kremleri

Cilt Tipine Göre Güneş Kremleri

Yaz geldi, tatile gideceksiniz ve güneş kremi almanız gerekiyor… Fakat son yıllarda güneş kremlerinin çeşidi öylesine arttı ki, bir türlü karar veremiyorsunuz. Tene göre güneş kremi nasıl seçilir? İçinde hangi maddeler olmalı, hangileri olmamalı? Cildinizi yağlandırır mı? Yeterince korur ama aynı zamanda yeterince de bronzlaştırır mı? Ve tabii ki, kaç faktör olmalı? İşte, cilt tipine göre güneş kremi seçme rehberi…

Kuru Ciltler

Kuru cilt tipine sahipseniz, güneşin cildinizi iyice kurutmaması için alkol bazlı olmayan ve içeriğinde nemlendirici bulunan bir güneş kremi almanız şart. Güneş kremlerinde artık çok sayıda nemlendirici madde kullanılıyor. Bu maddelerin en yaygın olanları aloe vera, gliserin, lanolin, çeşitli yağlar ve dimetikon gibi silikonlardır. Cildiniz kuruysa, daha sıvı kıvamda olan losyonları kullanmanız da tavsiye edilir.

Yağlı, akneye yatkın ciltler

Eğer cilt tipiniz yağlıysa, yapısı zaten yoğun olan güneş kremleri akne sorununa yol açabilir. Bu nedenle yağlı cilt tipleri için su veya alkol bazlı, genellikle jel formunda olan güneş koruyucuları önerilir. Yoğun ve yağ bazlı bir güneş kremi gözeneklerinizi tıkayarak sivilce çıkarabilir. PABA veya oksibenzon maddelerini içeren güneş kremleri de yağlı ciltlere önerilmez.

Alerjiye Yatkın Ciltler

Alerjik ciltlerde alkol bazlı kremlerden kaçınmak gerekir. Cildiniz güneş kreminin içindeki bir dizi kimyasala da tepki gösterebilir. Dermatologlar, alerjik bünyelerde çok hassas ciltler, hatta çocuklar için üretilen güneş kremlerini tavsiye ediyor.

Beyaz Tenliler

Beyaz tenliyseniz veya iki dakika güneşte kalınca bile hemen kızaran bir cilt yapınız varsa, güneş koruma faktörü yüksek ürünlerden başka şartınız yok. Mutlaka en az SPF 30 koruma faktörlü bir krem tercih etmelisiniz. İdeal olarak SPF 50 ile başlayıp bir süre sonra SPF 30’a inebilirsiniz.

Kumral Tenliler

Kumral tenliyseniz, SPF 30 ile başlayıp ilerleyen günlerde faktörü düşürebilirsiniz.

Esmer Tenliler

“Nasıl olsa esmerim” diye güneş kremi sürmeden kendinizi sahile atıyorsanız bir daha düşünün. Evet, belki güneşin kısa vadedeki zararlı etkilerini açık tenlilerden daha az hissediyor olabilirsiniz ama yine de hem cilt kanserine, hem de yaşlandırıcı etkilerine karşı zararlı ışınlardan korunmanız gerek. Dermatologlar, koyu tenlilerin de 15 SPF ve üzeri güneş koruyucular kullanmasını öneriyor.

Çocuklar Ne Tür Güneş Kremi Kullanmalı?

Güneş kremlerinin içindeki PABA ve oksibenzon gibi kimyasallar çocukların cildini rahatsız edebilir. Hassas ciltli kişilere de tavsiye edilen çinko oksit ve titanyum dioksit içerikli kremler, çocuklar ve bebekler için de idealdir. Ayrıca, çocuğunuz krem sürdürmeye direniyorsa, renkli ambalajlı güneş kremlerini veya sprey ürünleri daha eğlenceli bulup krem sürülmesine izin verebilir.

İleri Yaşta da Kullanmak Şart!

Yaşı ilerlemiş kişiler ‘Olan olmuş’ gibi bir hisse kapılıp güneş kremi kullanmaktan kaçınmamalı. Yaşınız kaç olursa olsun, cildinizi korumadan güneşe maruz kalmak cilt kanseri riskini artırır, lekelenmeleri ve kırışıklıkları çoğaltır. Hareket kabiliyetinin azaldığı bir yaştaysanız, sprey güneş kremlerini daha rahat sürebilirsiniz.

Yüzünüze ve Göz Çevresine Ayrı Özen Gösterin

Yüz ve vücut için farklı güneş kremleri kullanmaya üşenmemek gerekiyor. Yüzünüze hem güneş koruma faktörü daha yüksek, hem de sprey olmayan ürünler tercih etmelisiniz. Cildin incecik olduğu göz altlarında kuruma ve kırışıklığa yol açmamak için de stick tipi koruyucular öneriliyor.

Neden Güneş Kremi Kullanmalıyım?

Zararlı Ultraviyole Işınlardan (UV) Korur: Günlük D vitamini dozu için güneşe ihtiyaç duyduğumuz doğru. Ancak ozon tabakasının delinmesi sonucunda UVA ve UVB adı verilen zararlı güneş ışınlarına da maruz kalıyoruz. Güneşe çıktığımızda güneş kremi kullanmak, bu zararlı ışınların cilde ulaşmasını engelliyor. Kremin bu konuda ne kadar kuvvetli olduğunu ise SPF değeri belirliyor.

Erken Yaşlanmayı Önler: Bilimsel araştırmalara göre, güneş kremi kullanan kişilerde kırışıklık, ince çizgiler ve cilt lekeleri gibi yaşlanma belirtileri yüzde 24 oranında daha az görülüyor.

Cilt Kanseri Riskini Azaltır: Güneş kremi kullanmanın, en tehlikeli cilt kanseri tipleri arasında gösterilen melanomu önlediği biliniyor.

Kızarıklığı ve Güneş Yanığını Önler: UVB ışınları cildinizi zayıflatarak güneş yanığına, yani soyulma, şişme, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur. Araştırmalar, güneşin bu sağlıksız etkilerine sık sık maruz kalmanın kanser riskini artırdığını ortaya koymaktadır.

Cildinizi Güçlendirir: Güneş kremleri, cildinizin sağlığı için hayati önem taşıyan kolajen, keratin ve elastin proteinlerinin zararlı ışınlara maruz kalmasını engeller. Kullandığınız güneş kreminin UV ışınlarını yansıtarak ciltten uzak tutan titanyum dioksit içerdiğinden emin olun.

SPF Ne Demek?

SPF, kullandığınız ürünün güneşten koruma kuvvetini gösteren değerdir. İngilizce ‘Sun Protection Factor (Güneş Koruma Faktörü)’ ifadesinin kısaltması olan SPF, kremin UVB ışınlarına karşı ne kadar koruma sağladığının ölçütüdür. Yani SPF değeri ne kadar yüksekse, bir krem UVB’ye karşı o kadar çok koruma sağlar.

  • SPF 20 değerinde bir güneş koruyucu yüzde 93,
  • SPF 30 yüzde 97,
  • SPF 50 de yüzde 98 oranında koruma sağlar.

Hiçbir güneş koruyucu ürünün yüzde 100 oranında korumadığını ve SPF’nin kanserojen UVA ışınlarına karşı koruma oranına dair bir değer olmadığını unutmamak gerekir.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Plajda Değil, Çıkmadan Önce Sürün: Güneşten korunmaya çalışırken en sık yapılan hata, kremin plajda sürülmesidir. Oysa cildin güneş kremini emip korumaya başlaması yaklaşık yarım saat sürüyor. Bu nedenle, güneş kremini dışarıya çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce, hatta giyinmeden ve ayna karşısında sürülmesi önerilir. Bacaklarınızın arkaları, ayaklarınızın üzeri gibi hem hassas hem de sıklıkla göz ardı edilen bölgelere krem sürmeyi unutmayın!

İki Saatte Bir Yenileyin: Tatildeyken sabah odadan çıkmadan önce bol bol güneş kremi sürdünüz diye işiniz bitti sanmayın. Cildinizi güneş yanığından korumak için her iki saatte bir güneş kremini yenilemelisiniz. Eğer sürekli suda vakit geçiriyorsanız, suya dayanıklı bir krem kullanıyor olsanız bile yenileme süresini daha kısa, SPF değerini daha yüksek tutun.

Dudaklarınızı Unutmayın: Dudaklarınızın güneşten kuruyup çatlamaması için nemlendirici içeren, SPF’li bir koruyucu almayı unutmayın.

Gölgede de Korunun: Gölgede oturuyorum diye korunmamazlık etmeyin, güneş ışınlarının kum tanelerinden veya sudan yansıyarak cildinize her şekilde ulaştığını unutmayın.

Şehir İçinde de Sürün: Güneş kremini sadece tatilde denize inerken sürülecek bir koruyucu olarak görmeyin. Zira güneşin zararlı ışınlarından şehir içinde de korunmak gerekiyor. Uzun süre dışarıda kalacağınız, spor yapmak için açık havaya çıkacağınız günlerde mutlaka güneş kremi kullanın. Bu alışkanlığın faydalarını uzun vadede göreceğinizi unutmayın.

Kışın da Kullanın: Ozon tabakasındaki deliği aşarak cildimize ulaşan UVA ve UVB ışınları sadece yaz mevsiminde değil, açıları daha eğik olmakla beraber kışın da zararlı. Güneşli kış günlerinde de bu ışınlardan korunmak gerekiyor.

SPF’li Fondöten Kullanın: Zararlı güneş ışınlarının tehlikesi nedeniyle artık birçok marka güneş koruyuculu fondöten üretiyor.

Son Kullanma Tarihine Dikkat Edin: İki yıl önce satın aldığınız güneş kremini bu yaz valizinize atmadan bir daha düşünün. Güneş kremlerinin kullanma süresi yaklaşık olarak üç yıldır. Bu süreyi geçen kremler zararlı ışınlardan koruma özelliğini kaybederler.

Bunları Unutmayın

  • Güneş kremi satın alırken, UVB’nin yanı sıra UVA ışınlarından da koruyan bir ürün seçtiğinizden emin olun.
  • Cimrilik yapmayın, bilinen bir markanın cildiniz için gerekli olan korumayı sağlayan bir ürününü alın.
  • Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde (12.00-15.00) gölgede kalmaya dikkat edin.
  • Gözlerinizin de UVA ve UVB ışınlarından zarar gördüğünü unutmayın, güneş gözlüğü kullanın.
  • Güneşte mutlaka şapka takın.
  • Güneşte uzun süre kaldığınız günler su kaybını en aza indirgemek için sık sık sıvı tüketin.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın