cimen-lekesi

Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

Doğayla bütünleşmek, yeşil çimenlerde doyasıya vakit geçirmek; çocuklarla oynamak, piknik yapmak, koşmak, yuvarlanmak çok zevklidir. Peki ya sonrası?

Bahar mevsiminin ilk belirtileriyle, hepimiz soluğu yeşil alanlarda almak isteriz. Aslında bu hepimizin bildiği klasik bir aile senaryosudur. Havalar güzelleşir, aile pikniğe gider, çocuklara giydirilen açık renkte giysiler artık koyu yeşil lekelerle o günün izlerini taşırlar. Çimenlik alanlarda yapılan eğlenceli faaliyetler, günün sonunda çıkarılmayı bekleyen zorlu yeşil lekeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukları, çimen lekesinden korumak pek mümkün değildir. Parklarda ya da bahçelerde, çocuklar gördükleri her şeyle temas içinde olmayı severler. Oyuna daldıkları sırada, çimenlerin üzerinde diz çökerek, yuvarlanarak oynar; bazen de düşe kalka vakit geçirirler. Ayrıca yetişkinlerin de benzer sorunları olabilmektedir. İlgi alanı, çalışma alanı bahçede olan ya da aktivite günlerinde doğada vakit geçiren herkesin kaçınamadığı yeşil lekeler, çok sevdiğimiz giysilerimize bulaştığında ne yapacağız?

Yeşil Lekeler Zor mudur?

Evet, çimen lekeleri çoğunlukla zordur. Bu zorluğun sebebi ota ‘yeşil’ rengini veren klorofil, ksantofiller ve karotenoidler gibi pigmentler ve organik bileşiklerdir. Otun içeriğindeki bu maddeler, doğal bitki lifine doku olarak çok benzeyen pamuklu kumaş liflerine kolaylıkla yapışırlar. Bu yüzden diğer kumaş türlerine nazaran pamuklu kumaşlardan yeşil lekeleri çıkarmak daha zordur. Bunu küçük çocuklara sebze yedirme deneyiminden hatırlayabilirsiniz. Bebeklik çağında sebzelerle yeni tanışan çocuklar, genelde döke saça yemeyi severler. Yeşil sebzelerin lekeleri içeriğindeki lifler ve bileşenler sebebiyle diğer yemek lekelerine göre daha zor çıkmaktadır. Ayrıca derinlere kadar işlemiş ya da tam çıkarılamayan yeşil lekeler zamanla kahverengiye dönüşür. Bu da yeşil bitkiden kalan kalıntılar yüzündendir.

Çözüm Ne?

İlk aşamada temizlemekten önce hangi yöntemle temizleyeceğinizi bilmek önemlidir. İkinci önemli nokta ise ‘zamanlama’. Yeşil lekeyi kıyafetinizde fark ettiğiniz anda harekete geçmelisiniz çünkü çimen lekesi ne kadar uzun süre bekletilirse o denli zorlaşacaktır. Bundan sonrası seçeceğiniz yönteme kalmış. Sizler için çimen lekesini çıkarmada etkili sonuç veren farklı yöntemleri derledik.

Bulaşık Deterjanı

Yağlar üzerinde güçlü etkisi olan bulaşık deterjanları, ilk müdahalede kullanılabilir. Lekelenen giysiyi çamaşır makinesine atmadan önce, lekeli kısma bulaşık deterjanı dökerek 10 dakika kadar bekleyin. Renkli giysilerde renk değişimi olmaması amacıyla, kullanacağınız deterjanın içeriğine dikkat etmelisiniz. Sürenin sonunda biraz fırçaladıktan sonra çamaşır makinesine atabilirsiniz.

Kabartma Tozu

Kabartma tozu ve oksijenli suyu (hidrojen peroksit) karıştırarak, çimen lekelerinde etkili bir sonuç elde edebilirsiniz. İkisini eşit miktarda bir kaba koyduktan sonra pürüzsüz bir kıvam olana kadar iyice karıştırın. Bekletmeden bu karışımı direk lekenin üzerine sürün. Fakat mutlaka sürmeden önce rengine zarar vermemek için kıyafetinizi ıslatınız. Bu işlemin ardından kıyafetin üzerinde kabarcıklar oluşacaktır. Oksijenli suyun özelliği lekeleri doğal yoldan çıkarmasıdır. Kabartma tozu ise inatçı lekeleri sökmekte iyidir.

Sindirim Enzimi Kapsülleri

Enzimlerin parçalama gücünü hatırlarsak, evde ilaç kutusundan alacağımız ufak bir yardımla çimen lekesinde harika bir sonuç elde edebiliriz. Sindirim enzimi kapsüllerinden bahsediyoruz. Bir kapsülü uygun bir kaba boşalttıktan ve ılık suyla karıştırıp macunumsu bir karışım olana dek bekledikten sonra, lekeli bölgeye sürün. 10 ya da 20 dakika sonra çamaşır makinesinde yıkanmasının ardından, lekenin ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.

Alkol

Alkol de çimen lekesini söken etkili yöntemlerden biridir. Fakat dikkatli uygulanması gerekir. Çimendeki yeşil pigmentler, alkolün hafif temasıyla çıkabilir. Sünger kullanarak izopropil alkolü, lekeli bölgenin üzerine yavaş hareketlerle sürterek uygulayın.

Sirke

Sirke, doğal ve güçlü bir antibakteriyel temizleyicidir. Genelde evde hızlı çözümler seçeneklerinin başında gelir. Tek başına her zaman etkili sonuç vermese de denemekte fayda var. Bir kaşık sirkeyi, iki kaşık sıcak suyla karıştırıp lekeye uygulayın. Bir süre beklettikten sonra çamaşır makinesine atabilirsiniz.

Püf Noktaları (Yüzey Tiplerine Göre)

Kot Pantolonlarda Çimen Lekesi

Çimen lekesinin en zorladığı kumaş türlerinden biri de kot pantolonlardır. Kot pantolonda bulunan çimen lekesine hemen müdahale edilmelidir. Bol sıcak su ve deterjanla ilk aşamada leke çıkarılmalıdır. Fakat geç kalınmışsa, leke kot kumaşın üzerinde kurumuşsa, kumaşı iyice nemlendirdikten sonra bir fırça yardımıyla ovalamalısınız. Daha sonra da yukarıda belirttiğimiz yöntemlerden birini uygulayarak çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Eğer kumaşınız beyaz kot ise rahatlıkla çamaşır suyu kullanabilir, lekeden kolayca kurtulabilirsiniz.

Yünlü Kumaşta Çimen Lekesi

Yünlü kumaştan ot lekesini çıkarmak için su dolu geniş bir kaba koyduğunuz giysinizi, içine eklediğiniz beyaz sirke ya da oksijenli su ile rahatça temizleyebilirsiniz. Biraz bekledikten sonra lekelinin hafiflediğini göreceksiniz.

Sentetik Kumaşta Çimen Lekesi

Sentetik kumaştan leke çıkarmak yünlülere göre daha zordur. Bu sebeple önerilen bazı özel yöntemler vardır. İhtiyacımız olan malzeme; 90 derecelik saf tuvalet ispirtosu. İspirtoyla silinen lekeli bölge daha sonra bol su ve deterjanla yıkanmalıdır. Burada durulama işleminin önemi büyüktür. Sentetik kumaşların bol durulanma ve bol suyla yıkanması gerekir.

Renkli Kumaşta Çimen Lekesi

Kumaşı ilk aşamada hemen sıcak su ve deterjanla yıkamalısınız. Leke daha zorlayacak gibiyse, bir kaba 10-12 litre kadar su koyup; 5 kaşık oksijenli su ekleyerek kumaşı içinde bekletiniz. Bazı kaynaklara göre okaliptüs yağı da renkli kumaşa uygulandığında çimen lekesini çıkarmada etkilidir. Tüm bu işlemlerden sonra kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Flanel Kumaşta (Pazen) Çimen Lekesi

Flanele tuzla ve tartarik asitle müdahale tavsiye edilmektedir. Karışım lekenin üzerine uygulanır ve bol suyla durulanır. Tartarik asit; ayrıca metallerin temizlenmesinde ve yün boyamada da kullanılmaktadır.

Beyaz Kumaş ve Ayakkabılarda Çimen Lekesi

Beyaz olan eşyalarınızda rahatlıkla çamaşır suyu ve bol yıkama suyu ile bir karışım hazırlayarak, giysilerinizi ya da ayakkabılarınızı içerisinde bekletebilirsiniz. Bu ilk aşamada lekenin çoğu gidecektir. Durulama suyunda sirke kullanırsanız, eşyalarınız tertemiz olacaktır.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra alınacak en doğru önlem, yeşil alanlarda vakit geçirirken koyu renkli giysi tercihi yapmaktır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın