Çocuklarda Uyku Problemi

Çocuklarda Uyku Problemi

Çocuklarda uyku problemi genel sağlık koşullarına, mutluluk, üzüntü ve strese bağlı olarak oluşabilir. Çocuklarda yaşanan uyku problemi genellikle 1-4 gün arasında sürüp kendiliğinden ortadan kalkmakla birlikte daha uzun sürelerde devam eden uykusuzluk için profesyonel yardım almak ve altında yatan esas nedenin teşhis ve tedavisini sağlamak önemlidir.

Yeterli uyku alamayan çocukların huzursuzluğu tüm aileyi derinden etkileyeceği için bu ilk günden itibaren önemli bir sorun olarak ebeveynlerin telaşlanmasına yol açabilir. Bebeklerin neredeyse tümü 6 aylığa kadar geceleri uyumayabilir ya da uykuları sık sık bölünebilir. Ancak 6. aydan sonra da tüm çocuklar normal uyku düzenine geçecek ve geceleri aralıksız uyuyacak diye bir kural yok. 4 yaşına kadar gelen çocukların yaklaşık %30’u bu yaş aralığında geceleri uyanarak tekrar uyumak için anne-babalarından destek almaktadır.

Yeterli uyku alamayan çocuk hangi yaşta olursa olsun yorgunluk, huzursuzluk hisseder, daha sinirli ve huysuz olma eğilimindedir. Mutsuzluk, dikkatsizlik bazen hiperaktiviteye yol açan uyku problemi okulda sıkıntılara neden olabilir. Çocuğun yaşadığı uyku problemi aynı şekilde aile bireylerinin de uykusunu almasını engellediği için iş hayatında verimsizliğe, günlük hayatta huzursuzluğa yol açabilir.

Sonuç olarak herkesi yakında ilgilendiren çocuklarda uyku problemi tedavisi için evde aldığınız tedbirler bir işe yaramadıysa vakit kaybetmeden doktora giderek tedavi için yardım almanız sizin ve çocuğunuz için en doğru seçim olacaktır.

Çocuklarda Uyku Problemi Türleri

Çocuklarda görülen uyku problemleri; uyku apnesi, narkolepsi veya parasomninin de içinde bulunduğu ilk kategori ve davranış problemleri nedeniyle oluşan uykusuzluk olarak iki kaytegoriye ayrılır. Uyku terörü, uyurgezerlik ve yatağını ıslatma gibi belirtileri bulunan parasomnia merkezi sinir sisteminin tam gelişmeme (immatürite) durumuyla yakından ilgilidir. Davranışa dayalı uyku sorunları anne babanın çocukla daha yakından ilgilenmesiyle aşılabilir.

Normal Uyku Düzeni

Bazı anne babalar çocukları normal olarak uyuyor olsa bile bazen uyku bozukluğundan şüphe etmektedir. Bunun başlıca nedeni olarak da çocuğun gözlerinin uyku sırasında çok hareket etmesini göstermektedirler. Ancak bunun basit bir sebebi vardır. Örneğin 6 aydan küçük bebekler uyku sürelerinin yaklaşık yarısını derin uykuda (REM) geçirirler. Bu derin uyku hali yetişkinlerde tüm uyku süresinin %20’sidir. Ayrıca yetişkinlerin uykuya geçmesi yaklaşık 90 dakika sürerken bebekler uyur uyumaz derin uykuya geçebilirler.

Bebeklerde normal uyku düzeni yetişkinlerle benzerlik gösterse de uyku ihtiyacı tamamen farklıdır. 6 aya kadar bebekler uyku ihtiyacını gece ve gündüz saatleri arasında eşit olarak bölerler. 6 aydan sonra geceleri ihtiyaç duyulan uyku artar ve gündüz uyuma süreleri kısalır. 4 yaşına kadar gündüz duyulan uyku ihtiyacı iyice kısalarak ortadan kalkar ve uyku ihtiyacı geceleri tek blok halinde karşılanır.

Çocuklarda Uyku Problemi Tanısı

Çocuklarda uyku problemi bir çocuk doktoru ya da uyku uzmanı tarafından teşhis edilebilir. Eğer çocuğunuzun davranışlarında kuşkulanıyorsanız bir pediatra gidin, buradaki muayeneden tatmin olmazsanız uyku bozuklukları uzmanına gidebilirsiniz. Kuşkularınızı daha sağlam temellere oturtmak için çocuğunuzun okuldaki davranışları hakkında öğretmenleriyle görüşebilirsiniz.

Tedavi

Her uyku bozukluğu farklı tedavi süreçleri gerektirir. Neden uyku apnesi ise bademcikler veya lenf bezleri için ameliyat gerekebilir. Davranış bozuklukları veya ansksiyete nedeniyle oluşan uyku bozuklukları terapiyle düzeltilebilir. Yatak ıslatma ise fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklardan oluşabileceği için önce hangisinin neden olduğunu bulmak için muayene gerekecektir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın