Depresyondaki Birine Nasıl Yardım Edilir?

Depresyondaki Birine Nasıl Yardım Edilir?

Depresyon ciddi bir ruh sağlığı sorunudur ve her yaşta başlayabilir. Cinsiyetler arasında ise kadınların erkeklerden iki kat daha fazla depresyona girdiği bilinmektedir. Her yaşta görülebildiğini söylemiştim ancak en çok 20’li yaşların başından itibaren belirtiler ortaya çımaya başlar.

Kişinin kendi başına depresyon ile mücadele etmesi oldukça zor, çoğu zamanda imkansız olabilir. Depresyondaki kişinin aldığı profesyonel tedavi uygulamaları dışında çevresinde bulunan insanların ona yardımcı olması tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır. Onun daha aktif olmasını sağlamak, küçük problemlerinden bahsederken bile dikkatlice dinlemek ve çözüm yolları önermek, kendini toplumdan izole etmesini engellemek yakınlarının görevi olmalıdır.

Depresyon ve Yalnızlık

Depresyondaki birinin kendini yakın çevresinden ayırması ve daha çok yalnız kalmayı istemesi normaldir. Ancak bu izolasyon, depresyonun daha da derinleşmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda kişinin sevdiği aktivitelerden oluşan programlar hazırlamak, onu heyecanlandıracak yeni deneyimlere teşvik etmek ruh halini yukarılara taşıyabilir. Yakını olarak yapmaktan hoşlandığı, en azından eskiden hoşlandığı programlar hazırlayabilirsiniz.

Çok zorlamak istemezseniz evde onunla birlikte film seyretmek bile olumsuz duygularıyla baş başa kalmasını bir miktar engelleyecektir. Başlarda “hayır” cevabını çok duyabilirsiniz. Ancak vazgeçmeden onu bu tip programları daha sık yapması için yüreklendirin. Tekliflerinizi yaparken nazik olmaya ve onu kırmamaya çalışın.

Depresyon ve Egzersiz

Terapi ve ilaç tedavisi kadar etkili bir başka depresyon ilacı da düzenli olarak yapılan egzersizlerdir. Depresyon kişinin hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir ve hareket etmek zor gelebilir. Bazı depresyon hastaları gün boyu yataktan çıkmak istemeyebilir. Bu kısır döngüden kurtulmak içinb düzenli egzersizler yapmak hem vücut hem de ruh sağlığı açısından önemlidir. Sıkı bir egzersiz sonrası salgılanan “endorfin” kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bu egzersizler sırasında sosyalleşmek ve diğer insanlarla aynı hedeflere sahip olmak ve bu doğrultuda ilerlemek depresyon belirtilerini hafifletecektir.

Depresyon Konusunda Bilgi Edinin

Eğer bir yakınınız depresyona girdiyse ona yardımcı olabilmek, doğru soruları sorabilmek ve hastalığın belirtilerini atlatmasında destek olabilmek için hastalığın ne gibi sorunlara yol açtığı konusunda bilgi edinin. İştah kaybı, bazı durumlarda aşırı iştah, uykusuzluk, fazla uyku, isteksizlik ve sürekli yorgunluk hali depresyon belirtisi olabilir. Nedenleri ise kalıtsal, bir travma sonucu veya stres olabilir. Nedenleri ve belirtileri öğrenmek arkadaşınıza yardımcı olabilmeniz açısından elinizi güçlendirecektir.

Söylediklerini Kişiselleştirmeyin

Depresyonda olan biri sevdiği birine, yakınına veya akrabasına can yakan şeyler söyleyebilir. Bunun bir hastalık olduğunu ve beynin normal fonksiyonunda çalışmadığını unutmayarak bu söylediklerini kişisel olarak algılamayın. Sizin hakkında söylediği kötü şeylerin normal hayatından size davranışlarıyla ilgisi olmadığını fark edeceksiniz. Bu olumsuz söylemler sıkıntılı ve olumsuz düşüncelerin çevreye yansımasıdır.

İntihar Duyguları

İleri derecede depresyon vakalarında kişin kendini yaşamaya değer görmemesi, yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünmesi ve hayatına son verirse çevresindekilerin daha mutlu olacağını sanması görülebilir. İntiharı tek çözüm yolu olarak görebilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız vakit kaybetmeden, zorla da olsa bir hastaneye gitmesini ve profesyonel tedavi almasını sağlamalısınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın