Depresyondaki Kişiye Nasıl Davranılır?

Depresyondaki Kişiye Nasıl Davranılır?

Depresyondaki birine, özellikle sevdiklerimize nasıl davranacağımızı belirlemek zorlu olabilir. Depresyon, derecesine ve süresine bağlı olarak kişide umutsuzluk, mutsuzluk ve isteksizlik hali yaratan bir ruh sağlığı sorunudur. Bu dönemde kişi sosyal çevresinden kendini soyutlayabilir, en yakınlarıyla, ailesiyle dahi görüşmek, konuşmak istemeyebilir. Umutsuzluk ve negatif düşüncelere uykusuzluk veya fazla uyku, baş ağrıları ve nedensiz vücut ağrıları eşlik edebilir. Bu dönemde depresyondaki tanıdığınıza destek olmak, hastalık hakkında bilgilenmek, günlük işlerinde yardımcı olmak onların bu hastalığı daha kolay atlatmasına yardımcı olabilir.

Bir sevdiğiniz depresyona girdiyse öncelikle onu yakından takip ederek profesyonel bir tedaviye ihtiyacı olup olmadığını belirlemelisiniz. Her insan için ruh sağlığında yaşanan dengesizlikler yıpratıcıdır ve kabullenilmesi zordur. Çoğunlukla depresyondaki kişi kendisinin depresyonda olduğunu kabul etmez ve bunun için bir tedaviye gitmesinin gerekli olmadığını düşünür. Ancak bu süreçte depresyon hafiflemiyorsa kronik depresyona dönüşme riski artar. Tanıdığınız veya arkadaşlarınızdan öğrenebileceğiniz bir doktorla randevu ayarlayabilir ve bunun “tek seferlik” bir danışma seansı olduğunu söyleyebilirsiniz.

Depresyon hakkında ne kadar çok bilginiz olursa doğru davranışları bulmanız o kadar kolaylaşacaktır. Bunun için tanıdıklarınızdan, internetten ve kitaplardan yararlanabilirsiniz. Bilgi, sizin depresyon belirtilerini daha iyi anlamanızı ve doğru kelimeleri kullanmanızı sağlayacaktır.

Ona Nasıl Davranılmalı?

Kişide ileri düzeyde umutsuzluk, mutsuzluk ve isteksizlik hali şeklinde tezahür eden bir ruh sağlığı sorunu olan depresyon, kişiyi sosyal çevresinden soyutlar. Depresyondaki kişi, ailesi, yakınları ve arkadaşları ile görüşmek ve konuşmak istemez. Bunun yanında negatif düşünceler, uykusuzluk veya fazla uyku, vücut ağrıları ve baş ağrıları da kendini gösterebilir.

Depresyon yaşayan insanlar, dengesiz ruh hali sebebiyle çok yıpranır ve bu durumu kolay kolay kabullenemez. Genellikle depresyonda olduğuna inanmaz. Herhangi bir tedaviye veya terapiye de ihtiyacı olmadığını düşünür. Bu süreçte depresyon hafiflemiyorsa kronik bir vakaya dönüşme riski var.

Böyle bir durum, geçici bir dönem de olabilir, kalıcı hasalar da bırakabilir. Depresyondaki yakınınıza destek olmanız bu dönemi atlatmasına yardımcı olur. Mesela onu ansızın ziyaret edip, günlük yapması gereken işlere yardımcı olarak başlayabilirsiniz.

Başka yapabileceğiniz çok şey var;

  • Depresyonu araştırın: Depresyon hakkında bilgi edinmeniz, ona nasıl davranacağınız hakkında fikir verecektir. Kitaplardan, internetten veya uzman bir doktordan depresyonla ilgili bilgi alıp bir yol haritası çizebilirsiniz. Ona karşı en uygun ve en doğru davranışları tespit etmelisiniz.
  • Depresyon evresini tespit edin: Edindiğiniz bilgilerle içinde bulunduğu durumun, depresyonun hangi evresi olduğunu belirtilerinden çözebilirsiniz ve ona doğru cümlelerle karşılık verebilirsiniz.
  • Onu takip edin: Depresyonda olduğu konusunda emin olduğunuz yakınınızı yakından takip edin! Depresyonun şiddetini öğrenmeye çalışın. Klinik tedaviye ihtiyacı olup olmadığını öğrenin.
  • Onunla konuşun: Depresyonda olanlar pek konuşmak istemez. Ancak onun yanında olduğunuzu anlamasının en kolay yolu onunla konuşarak, iletişim kurmaktır. Onunla konuşun, onu cesaretlendirin, hayata olumlu bakmasını sağlayın, negatif düşüncelerini pozitife çevirin!
  • Hayatın güzel yanlarını gösterin: Başka bir ifadeyle bardağın dolu tarafını gösterin. Ağaçtaki bir kuş bile bu konuda size yardımcı olabilir. Bir göl kenarında dolaşabilir, doğanın güzelliklerini tekrar tanıtabilirsiniz.
  • Oksijen almasını sağlayın: Bol oksijen almasını sağlamak onu rahatlatacaktır. Birlikte park, bahçe ve orman gezilerine çıkabilirsiniz.
  • Karmaşadan uzaklaştırın: Onun okul veya iş hayatı bu duruma düşmesine sebep olmuş olabilir. Hastalıklar, kötü haberler ve olaylar, günlük koşturmanın karmaşası ona ağır gelmiş olabilir. Onu bu düşüncelerden ve ortamlardan bir süre uzaklaştırın. Belki kısa bir tatil, belki bir doğa yürüyüşü ona bu konuda yardımcı olabilir.
  • Onunla eğlenin: Eğlenceli bir şeyler yapın. Bir komedi filmi, güldüren bir tiyatro oyunu veya stand-up gösterisi, birlikte eğlenebileceğiniz bir mekân, doğa içindeki bir mekânda güzel bir yemek düşünebilirsiniz. Tabi ki masraflar size ait olmak şartıyla! Dışarı çıkmak istemiyorsa evde birlikte bir film izleyebilir, bilgisayar oyunu oynayabilirsiniz.
  • Onu zorlamayın: Özellikle dışarıda birlikte yapabileceğiniz aktiviteler için onu zorlamayın, çok ısrarcı olmayın! Her şeye rağmen dışarı çıkmak istemeyebilir. O zaman planlarınızı ev ortamına göre yapmalısınız.
  • İşlerine yardımcı olun: Depresyonda olan bir kişi, günlük yapması gereken işler sebebiyle daha da büyük bir çıkmaza girebilir. Ona ev işlerinde, öğrenci ise derslerinde ve iş hayatında destek olarak büyük bir külfetten kurtarabilirsiniz.
  • Spora teşvik edin: Onunda birlikte spor yapın. Ona bir spor salonu ayarlayabilirsiniz. Haftanın belli günlerinde birlikte spor yapıp, onu depresif ortamlardan uzaklaştırabilirsiniz. Sürekli spor yapmasını sağlayabilirseniz, önemli bir adım atmış olursunuz.
  • Size güvenmesini sağlayın: Her zaman sizi arayabileceğine inanması çok önemli. Bunun için size güvenmesini sağlayın. Aşamadığı bir sorun olduğunda çekinmeden sizi arayabilmesi ve dertlerini açıkça anlatabilmesi onun tedavi sürecinde size önemli bir konum kazandırmış olur.
  • Yalnız olmadığını hissettirin: Zor zamanlarında yanında olduğunuzu gösterin. Ağlayacak bir omuza sahip olduğunu bilmesi bile sizin için büyük bir erdem olmalı!
  • Sizi rahatsız eden sözlerini duymayın: Depresyondaki kişiler, fevri davranışlar sergileyebilir, kırıcı sözler sarf edebilir. Bu sözleri duymayın, kötü davranışlarını görmezden gelin. Ona küsmeyin! Gelecekte kazanan siz olacaksınız!
  • Utandırmayın: Bulunduğu durumun farkında olabilir veya olmayabilir. Ancak birinden destek almaya ihtiyaç duyması onu çok hassaslaştırabilir. Her sözünüz onu yaralayabilir. Bazı durumlarda utanç duyabilir. Hassasiyetlerini dikkate alarak yaklaşın ve sakın onu utandıracak şeyler yapmayın!
  • Değerlerine saygı duyun: Depresyonda olması her şeyi boş verdiği anlamına gelmez. Hala değerlerinden vazgeçmemiş olabilir. Dini, milli, siyasi, ideolojik veya duygusal değerlerine saygı gösterin. Fikirleriniz farklı olsa bile ortak noktalarda buluşmaya özen gösterin.
  • Ona güzel sözler söyleyin: “Seni seviyorum”, “Her zaman yanındayım”, “Ne olursa olsun seninleyim”, “Seni bırakmayacağım”, “Sen gelmezsen ben de gitmem”, “Her zaman seni düşünüyorum” gibi ona değer verdiğinizi belirten cümleler kurun. Bu size karşı ona güven verecektir ve en ufak bir sorunda ilk sizi arayacaktır.
  • Kötü alışkanlıklardan uzaklaştırın: Depresyonda olan kişiler için en çok korkulacak durumlardan biri de alkol, sigara ve uyuşturucu madde gibi kötü alışkanlıklardır. Onu bunlardan uzak tutmaya çalışmalısınız. Kullanıyorsa da bir şekilde vazgeçmesini sağlamalısınız. Bu maddeler onu çıkmaz sokaklara sokar. Ayrıca mevcut çıkmaz sokaklardan da kurtarma çabalarınız bu maddeler yüzünden boşa gidebilir!
  • Ona mektup yazın: Ona bir mektup veya e-posta yazarak birlikte geçirdiğiniz anları, birlikte neler yapabileceğinizi, onun ne kadar değerli olduğunu anlatın. Bu şekilde en azından kendisini bir süre mutlu hissetmesini sağlayabilirsiniz.
  • Doktor ayarlayın: İleri düzeyde bir depresyonun içinde olduğunu düşünüyorsanız uzman bir doktordan randevu alıp onu ikna etmelisiniz. Ona tek seferlik bir danışmanlık seansı olduğunu söyleyerek ikna edebilirsiniz.

Bunları Da Bilmelisiniz!

  • Depresyondaki bir arkadaşınız veya yakınınıza karşı davranışlarınız onda anlık veya geçici rahatlamalar sağlayabilir. Ancak depresyon süreci ilerlemişse ve geri dönülemez bir hal almaya başlamışsa profesyonel bir destek almasını sağlamak gerekiyor.
  • Kronikleşen depresyon vakaları, daha uzun bir tedavi süreci gerektirir.
  • İleri düzeyde depresyon sorunu yaşayan yakınınızın gelecekteki hayatını etkileyebilecek durumlara düşmemesi için başka çareler aramak zorunda kalabilirsiniz.
  • Depresyondaki yakınınızla iletişim kurarken sinirlenmemeye özen gösterin. Özellikle söylediği bir söze kızarak onu suçlamayın. Mesela “hepsi senin suçun” demeyin!
  • Tedavi edilmeyen depresyon 10 ay içinde kronik bir vaka haline gelebilir. Şiddeti girerek artar ve kişiyi intihara sürükleyebilir.
  • Depresyondaki bir kişi kendine zarar verebilir. Bu öngörülemeyen bir durum değil. En kötüsü de intihara eğilimli olmalarıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca “ölüm” içeren cümleler kurmayın, çevresinde silah, bıçak, ilaç ve zehirli maddeler gibi kendine zarar verebileceği materyaller ve maddeler bulundurmayın!
  • Depresyondaki kişiler, çok sevdikleri kişilerle bile iletişim kurmak istemez. Bu yüzden işiniz oldukça zor; çok sabırlı olmalısınız!
  • Başarılı olamayacağınızı düşünüyorsanız onu iyi tanıyan başka bir yakını veya arkadaşından da destek alabilirsiniz. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Şunlara da dikkat etmelisiniz; sorunlarını küçümsemeyin, sık sık tavsiye vermeyin, karşılaştırmalar yapmayın!
  • Onu depresyondan kurtaramayabilirsiniz. Bunun için kendinizi çok zorlamayın. Amacınız, onu bu durumdan kurtarabilecek yollar göstermek, ona destek olmak olsun…
  • Kendinize dikkat edin! Onu depresyondan kurtarmaya çalışırken depresif bir duruma düşmeyin! Onun içinde bulunduğu durumu düşünerek, ruh halinizi kontrol altında tutmaya çalışın!…

,

Yorumlar Kapalı.