Deri Mobilya Tamiri ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Deri Mobilya Tamiri ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Deri mobilyalar doğru şekilde bakıldığında hem uzun ömürlü olmaları hem de doğal bir şıklık sunmaları açısından avantajlıdır. Yıllandıkça güzelliği de artan deri mobilyaların uzun vadede kullanılabilmeleri için özenli bir bakıma ihtiyaçları vardır.

Deri mobilyaların bakımı ayrı bir özen istemektedir. Genelde deri mobilya denildiğinde, profesyonel yardım alma gerekliliği gündeme gelir. Ancak her seferinde, deri mobilyalarınızı profesyonel bir firmaya teslim etmek, gereken bakım ve temizliğini yaptırmak pahalıya gelebilir. Yine de her iki senede bir deri mobilyaların uzman kişilerce elden geçirilmesi, tamiratının ve temizliğinin yapılması faydalı olacaktır. Bunun dışında kalan sürelerde ise deri mobilyaların standart bakımı için size iş düşmektedir. Temel bakım yöntemlerini öğrenmek, deri mobilyalarınızı uzun yıllar boyunca kullanabilmeniz açısından çok önemlidir.

Deri Mobilya Temizliğinde Önemli Kurallar

Deri mobilyaların temizliği için öncelikli bir kural vardır. İçeriğinde güçlü kimyasallar olan temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır. Derinin olduğu hiçbir eşyada kullanılan yüzey temizleyiciler ya da temizlik bezleri kimyasal içermemelidir. Bununla beraber derinin çizilmesine sebep olabilecek sert fırçalar ya da süngerler kullanılmamalıdır. Derinin yıpranmasına neden olabilecek şekilde sert hamlelerle silme işlemi yapmamak gerekir. Silme işlemi yapılırken titiz davranılırsa, deri mobilyanın orijinal rengini korumak mümkün olur.

Temizlikte Birinci Aşama:Eğer koltuğunuzun deri kumaşı varsa, minder aralarını temizlemek için elektrik süpürgenizin yumuşak uçlu fırçasını kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde deri kaplı mobilyalarınızın temizliğine başlarken, ilk aşamada genel tozunu almanız iyi olacaktır.

Temizlikte İkinci Aşama:Mobilyanızın tozunu aldıktan sonra, kalıcı hale gelmiş lekeleri çıkarmak için uygun bir temizlik bezi kullanınız. Özellikle iz bırakmayan ve aşındırmayan bir temizlik bezi tercih ediniz. Kullandığınız bezi çok sıcak olmayan bir suya batırıp sıkarak genel silme işlemi için kullanabilirsiniz. Bu işlemi haftada bir kez yapmanız yeterli olacaktır.

Derinin kurumamasına da dikkat etmek gerekir. Sadece yaz mevsiminde değil kış aylarında da deri mobilyalarınızın kurumaması için bulundukları mekânda ne miktarda ısıya maruz kaldıklarını kontrol etmelisiniz. Özellikle deri koltuk, deri sehpa ve diğer deri eşyaların kalorifer gibi ısıtıcılara çok yaklaştırılmamaları gerekmektedir. Kalorifer petekleriyle arasında en azından yarım metrelik bir mesafe bulunmalıdır. Güneş ışığı dâhil tüm ısı yayan cihazlardan deriye ciddi zarar verebilir. Kuruması, çatlaması ve çizilmesine neden olur. Elbette güneş ışığı deri mobilyaların renginin solmasına da yol açacaktır.

Yine de eğer evinize giren güneş ışığına engel olamıyorsanız ve mobilyalarınızı korumakta zorluk çekiyorsanız, üzerlerine koruma amaçlı bir örtü serebilirsiniz. Hatta kumaşla korumayı deri kumaşı olan araba koltuklarınız için de uygulayabilirsiniz. Güneşli bir alana park etmekzorunda kaldığınız aracınızı böylece koruyabilirsiniz.

Deri mobilyalarda önemli olan bir diğer konu da mobilyanızda leke olur olmaz hemen müdahale edilmesi gerekliliğidir. Derinin dökülen maddeyi yüzeyden emmeden temizlenmesi amaçlanmalıdır. Lekelenmeler Olursa:Dökülen madde yüzeyden alındıktan sonra, aynı bölge sabunlu bir bezle silinirse kalıcı olarak temizlenir.Eğer bir yemek, kahve ya da mürekkep (ve benzeri) döküldüyse bir bezle yavaşça bastırarak temizleyin. Eğer sürterek silerseniz, oluşan leke deriye işleyecektir. Silme işleminden sonra derinizi kurutmak için yumuşak bir bezle yeniden siliniz. Deri mobilyalarınızı uzun süre boyunca ıslak bırakmak doğru değildir. Uzun süre boyunca ıslak kalan deri, bir süre sonra küflenebilir. Eğer deri mobilyanızın üzerine çok yağlı bir madde (mayonez, ketçap vb.) dökülürse, fazlasını bir kâğıt havluyla aldıktan sonra az miktarda bulaşık deterjanıyla mobilyanızı temizleyebilirsiniz.

Deri eşyalar, doğal görüntüsünü koruyabilmek için yüzeylerinde yağa ihtiyaç duyarlar. Bu yağ olmaksızın deri de sertleşir ve bu da mobilyaların eskimesine sebep olur. Siz deri mobilyalarınızı kullandığınız süre boyunca, doğalında var olan yağ da giderek azalacaktır. Bu nedenle profesyonel ürünlerle deri mobilyanızın ihtiyaç duyduğu yağla bakımını yapmanızda fayda vardır.

Deri mobilyanıza kesinlikle aseton, benzin ya da tiner gibi ağır içerikli malzemeler değdirmeyiniz.

Eğer evinizde evcil hayvan besliyorsanız, maalesef hayvanların salyaları da deri mobilyalara zarar verebilmektedir. Bu durumlarda deri mobilyanızda koruyucu örtü kullanmanızda fayda var.

Deri Mobilyaları Temizleme Formülleri

Yukarıda deri mobilyalarınızın genel temizliğinden ve kurallarından bahsettik. Genel temizliğinden sonra deri mobilyalarınızın detaylı temizliği için uygulayabileceğiniz bazı karışımlardan bahsedelim.

Bir kabın içerisine çeyrek çay bardağı doğal sirke ve çeyrek çay bardağı zeytinyağıkoyunuz. Bu karışımın içindeki sirke derinizin yüzeyini temizlerken, yağ da beslenmesini sağlayacaktır. Eğer bu karışıma kokusundan hoşlandığınız başka yağlar da eklerseniz (lavanta gibi) mobilyanız hoş bir kokuya sahip olacaktır. Silme işlemini mutlaka dairesel hareketlerle nazikçe yapınız. Temizlik bittikten sonra yağı emmesi için mobilyanızı kâğıt havluyla yeniden siliniz.

Deri mobilyanızı temizlemeden önce kullanacağınız her malzemeyi mutlaka ufak bir alanda test ediniz.

Bir diğer etkili temizlik yöntemi de aseton içermeyen oje çıkarıcısı kullanmaktır. Oje temizleyiciyi bir pamuğa az miktarda dökerek boya, kalem, mürekkep lekelerinin üzerine uygulayabilirsiniz. Oje temizleyici mobilyanızın derisine işledikten 20 dakika sonra soğuk suyla lekeli alanları silebilirsiniz. Oje temizleyici yerine yağsız saç spreyi de benzer bir etki gösterecektir. Sprey uyguladığınızda mobilyanın üzerinde kurumasını beklemeden silmelisiniz.

Deri Mobilya Üzerindeki Çizikleri Tamir Etmek

Deri yüzeyi olan mobilyalarda bir başka yaygın sorun ise çiziklerdir. Şık görüntüsü için tercih edilen ve bir hayli paralar harcanan deri mobilya eşyaların gözle görülür yerlerinde çiziklerin oluşması moral bozucu olabilir. Ancak çiziklerin de pratik bir çözüm yolu var. Temiz bir bezi suyla ıslatarak çiziklerin olduğu bölge ovulabilir. Bu basit çizikler içindir. Deri mobilyada bulunan daha ciddi çizikleri gidermek için doğal yağlardan faydalanmak gerekir. Evinizde bulunan zeytinyağını çiziklerin olduğu alana dairesel hareketlerle uygulayarak mobilyanızda muhteşem bir değişim sağlayabilirsiniz. Yağı sürdükten sonra fazlasını kâğıt havluyla almayı unutmayın.

Deri Mobilyayı Ne Zaman Boyamak Gerekir?

Deri mobilyalar çeşitli renklerde üretilseler de hepsi aynı oranda sararma / sorma gibi riskler barındırır. Bu nedenle mobilyayı belli aralıklarla boyamak gerekecektir. Genelde boyama işlemi için mobilyacılardan yardım istense de bizler de evlerimizde bazı basit müdahaleler yapabiliriz.

Deri mobilyanızı boyamaya karar verdiyseniz, öncelikle doğru boyayı seçmelisiniz. Kaliteli bir boya seçimi, işlemin de kaliteli yapılmasını sağlayacaktır. Özellikle derinin malzemesini besleyen, boyarken bir yandan da bakım yapan ürünler tercih edilmelidir. Bunun için boya seçimi yaparken su bazlıolanları almalı; böylece deri mobilyanızın yumuşak dokusuna zarar vermeden boyama işlemini gerçekleştirmelisiniz.Daha uygun fiyatlarda olduğu için tercih edilen daha az kalitede boyalar, ilk uygulandığında estetik bir görüntü sağlasa da zamanla deri mobilyanızın çatlamasına ve erkenden yıpranmasına neden olacaktır.

Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Başarılı bir boyama işleminden önce mobilyanızı mutlaka temizlemelisiniz. Bu sayede boya deriye daha etkili bir şekilde işleyecektir. Mobilyanız için boya seçerken, özellikle renk konusunda çok titiz olmalısınız. Boya kutusunun üzerinde görünen renkle, mobilyanızın rengi tıpatıp aynı çıkmayabilir. Bunun için öncelikle deneme amaçlı ufak bir alana boyama yapmanız tavsiye edilmektedir. Boyama yaparken, deri olmayan kısımları boyadan korumak için, bu alanlara bant yapıştırabilirsiniz. Ayrıca boyama işlemine başlamadan önce eldiven takmanızda fayda vardır.

Boyanızın kullanım talimatını mutlaka okuyun. Gereken kurallara eksiksiz bir şekilde uyun. Boyama işlemi bittikten sonra derinin kuruması için 1 gün boyunca bekleyin. Dilerseniz mobilyanın bulunduğu odayı bu sürede havalandırabilirsiniz. Kuruma işleminden sonra boyanın parlaması için ayrıca bir işlem yapabilirsiniz. Eskidiğini düşündüğünüz mobilyaların boyasını yenileyerek, eşyalarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.

, ,

Deri Mobilya Tamiri ve Temizliği Nasıl Yapılır? İçin 5 Yorum Yapılmış

  1. Doruk Kutluay 08 Temmuz 2011 #

    Bu bahsi geçenlerin hepsi denenebilir ancak bir çoğu zarar verecektir ve/veya hiç bir işe yaramıyacaktır.

    Bir profesyonele danışın . . .

  2. SEVDA 21 Nisan 2012 #

    Deri koltuğumun üst kısmı biraz soyuldu. Deri döşemesini değiştirmeden yapabileceğim bir şey var mı? Ama cevap bulamadım.

    • admin 21 Nisan 2012 #

      Sevda Hanım,
      Soyulan bölgenin büyüklüğüne göre, genelde çizikler için kullanılan tamir kalemlerini deneyebilirsiniz. Bu kalemler büyük yapı marketlerde bulunabilir. Ayrıca ilinizde deri mobilya tamiri yapan dükkanlara danışabilirsiniz. Böyle bir dükkan yoksa deri ayakkabı tamircileri size bilgi verebilir.

      • Doruk KUTLUAY 24 Temmuz 2012 #

        Merhaba,
        Deri için tamir kalemi şeklinde bir ürün bulunmamaktadır.Bu vb konularla ilgili muhakkak bir uzmana danışın.

  3. Turgay Ç. 01 Haziran 2013 #

    Konu en son gecen yıl yorum almış, ben canlandırayım,

    Sağ elimin üstünde kaza sonucu 8 cm karar bir yaralanma olmuştu, neyse dikiş falan atıldı ve sonrasında yaranın iyileşmesi epey uzun sürmeye başladı, (3 haftayı geçti yara birbirine kaynamıyordu ) bir tavsiye üzerine keten yağı ve zeytinyağı karışımını kullandım, ( ben pek böyle şeylere inanmazdım ) sonuç; 1.gün sonundan yaranın etrafı pembeleşmeye 2.gün sonunda ise yara birbirine kaynak olmuştu, 3.gün sonunda ise artık elimi rahatlıkla kullanmaya başladım, bence bu inanılmaz bir şeydi.

    Şimdi diyeceksiniz bunları neden anlatıyor.!

    Eğer keten yağının etkisi bu kadar güçlü ise eminin gerçek deriden yapılmış ürünlerde de etkili olacaktır. Bu yazıyı okuduktan, bende birden şimşekler çaktı, sonra neden olmasın diye düşündüm ve bir zararının olacağını da kesinlikle düşünmüyorum. En kısa zamanda arabanın deri koltuklarında deneyeceğim. sonuçlarını da sizlerle paylaşacağım.

Bir cevap yazın