Deri Mobilyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Deri Mobilyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Deri döşemeli mobilyaları, ev ve ofislerimizde dekorasyon malzemesi olarak kullanmayı seviyoruz. Ancak deri mobilyalar ihtişamını korumak için, düzenli bir bakıma ihtiyaç duyuyor.Evde herkesin yapabileceği ‘deri mobilyaların bakım uygulamaları’hakkında yazdık. Okumaya devam edin…

Değerli mobilyalarımızı uzun yıllar boyunca kullanabilmek isteriz. Bu nedenle koltuklardan sehpaya, dolaplardan avizelere kadar tüm eşyaların dayanıklılığını sağlayabilmek için, her malzemenin kendine has bakım ipuçlarını öğrenmek ve uygulamak gerekir.

Deri mobilyalar, diğer malzemelerden yapılmış olan mobilyalara göre aslında daha dayanıklıdır.Fakat dayanıklı olmasına rağmen, deri mobilyalara özel bakım şartlarının oluşturulması gerekir. Deri mobilyalarda bakımın ihmal edilmemesi önemlidir.Deri mobilya bakımını belirli aralıklarla –doğru şekilde- yapmak, uzun vadeli kullanım açısındanyeterli olacaktır.

Ev ya da ofislerde sıklıkla tercih edilen deri mobilyalar, bulundukları ortama şıklık getirir. Günümüzde yalnızca koltuk ya da sehpalar değil; aynı zamanda, deri kaplı bazalar, deri kırlentler, deri yatak başları ya da deri kaplı puflar da yaygın şekilde kullanımdadır. Salonlarımıza ya da evin diğer alanlarına büyüleyici bir hava kazandıran deri eşyalar, elbette ahşap ya da çelik mobilyalara göre farklı bir bakım ister. Deri mobilya bakımı için dilerseniz profesyonel bir ekipten de yardım alabilirsiniz. Ancak bu zaman içerisinde size masraflı görünebilir. Bu nedenle evde kendi imkânlarınızla deri mobilya bakımını öğrenmenizde fayda vardır.

Deri Mobilya Bakımı Neden Önemlidir?

Gerçek deriden hazırlanan mobilyalarda, çoğu zaman sığır, koyun, geyik ya da keçi derisi kullanılmaktadır. Gerçek deri koltuklar hemen çizilmez, kolay kolay hasar almaz. Fakat yıllar içerisinde gerçek deri koltuklarda bollaşma ya da buruşma olabilir. Yapay deri koltuklar ise her zaman gergin kalabilir.Öncelikle mobilyalarımızda kullanılan derinin özelliklerini öğrenmeli ve ona göre bir bakım planı oluşturmalıyız.

Deri bakımında nitelik kadar, derinin rengi de önemlidir.Eskiden deri mobilyalarda renk seçeneği çok çeşitli değildi. Bu nedenle siyah ya da kahverengi tonlarında deri mobilyalar kullanılırdı. Ancak günümüzde derinin türlü tonları mevcut; kırmızı, bordo, yeşil, vb. Bu da elbette deri üzerinde kir ve lekeden kaynaklanan problemlerin kullanıcıları daha fazla rahatsız etmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle açık renkli deri mobilyaları, daha sık temizlemek gerekmektedir.

Doğru şekilde bakımı yapılmayan deride, sertleşme ve çatlamalar olur. Ayrıca rengi de solmaktadır. Bu sorunlarda deri mobilyanın bulunduğu atmosferde hava değişimleri, klima ya da kaloriferin olumsuz etkisi ve mekânların şiddetli güneş almasının payı vardır.Özetlersek; deri mobilyaların hem doğru şekilde bakımı yapılmalı hem de bulundukları ortam gözden geçirilmelidir.

Deri Mobilya Bakımıyla İlgili Önemli Kurallar

Temizlerken…

Öncelikle deri mobilya bakımında kesinlikle içeriğinde güçlü kimyasalların yer aldığı malzemeler kullanmanızı önermiyoruz.Kimyasal ürünler derinin doğal dokusuna zarar vermektedir. Etkili temizlik yapmak için fırça kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacağınız fırçanın sert olması halinde, deride çizikler meydana gelebilir. Fırçanın dokusunun yanı sıra, deriyi ovmak ya da çitilemek de doğru değildir. Mümkün olduğunca deriye yumuşak uygulamalar yapmalısınız. Eğer süpürge kullanacaksanız, elbette süpürgenin ucundaki fırçanın uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.Temizlik yaparken deri yüzeylere uygun bezler (mikro fiber) kullanmalısınız. Hazırladığınız karışımda bol su ve az miktarda deterjan bulunmalıdır. Burada önemli olan, ıslattığınız bezin suyunu çok fazla sıkmamanızdır.

Konumlandırırken…

Deri hassas bir malzemedir. Dolayısıyla deri mobilyalarınızda hasar olmaması için sıcağa maruz kalmaması gerekmektedir. Kalorifer petekleri ile arasında en azından 10 santimetrelik bir boşluk bulunmasına dikkat ediniz.

Zaman Önemli!

Tüm bunlara ek olarak, deri mobilya bakımıyla ilgili unutmamanız gereken; anında müdahalenin önemidir. Mobilyanızın üzerine dökülen herhangi bir lekeyi vakit kaybetmeden temizlemeniz, büyük ölçüde mobilyanızı kalıcı lekelenmelerden kurtarmanızı sağlayacaktır. Bu şekilde kalıntıların derinlemesine emilmesi engellenir. Kısa sürede yapmanız gereken, dökülen kalıntıyı kâğıt havluyla almak ve ardından lekelenen bölgeyi bulaşık deterjanıyla silmektedir. Hemen akabinde mobilyanızı durulamayı unutmayınız. Temizlenen deri mobilyaların kuruması için en doğru yöntem, hava akımında bırakmaktır. Kesinlikle deri mobilyanızı kuruması için güneşin altında bırakmayınız.

Deri mobilyaların temizlik işlemi bittikten sonra, mobilyalarınıza en son aşamada koruma amaçlı ‘vazelin’ uygulayabilirsiniz. Vazelinle yavaşça ovduktan sonra mutlaka 3-4 saat kadar kuruması için beklemelisiniz. Ardından yumuşak bir bezle deriyi son kez silebilirsiniz

Deri Kaplamaların Doğal Formunu Korumak için:

Deri yüzeylerde, doğal dokunun uzun yıllar boyunca korunabilmesi için, yağ kullanarak bakım yapılması faydalıdır. Derinin zaman içerisinde yağ kaybettiğini hatırlatalım. Aktarlardan alabileceğiniz keten tohumu yağını, doğal bir sirkeyle karıştırıp deri mobilyalarınızı silerseniz, derinin esnekliğini korumaya almış olursunuz. Bu bakım rutinini her 3 ayda 1 deneyebilirsiniz. Keten tohumu yerine, deri mobilyalar için özel olarak üretilmiş yağlardan da kullanabilirsiniz.

Yağ dışında, deriyi portakal kabuğu ile ovmak da oldukça faydalıdır. Bu sayede deri mobilyalarınız yıllara meydan okuyabilir.

Deri Kaplamaları Yumuşatmak için:

Mobilyanızı düzenli aralıklarla zeytinyağı ile hafifçe silerek, deri yüzeyinin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Ancak zeytinyağını çok az miktarda kullanamaya dikkat edin. Bir beze sadece 2 ya da 3 damla kadar damlatın ve mobilyanızı silin.

Deri Kaplamaların Işıl Işıl Parlaması için:

Deri mobilyalarınız ilk aldığınız günkü gibi kalsın istiyorsanız, evinizde bulunan basit bir malzemeyle onu parlatabilirsiniz. Temiz bir bezi süte batırıp, deriyi nazikçe silebilirsiniz. Bu sayede deri mobilyanız kendine has güzelliğini her daim koruyacaktır.

Deri Kaplamalardaki Yırtıklar, Delikler için:

Özellikle hayvan sever ailelerin evlerinde mobilyaların zarar görmesi çok normal. Kedi, köpek pençelerine maruz kalan mobilyalar, maalesef görsel açıdan rahatsız edicidir. Mobilyanızın yırtılmış ya da delinmiş kısımlarını onarmak için uygun malzeme bulamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, kanepe ya da koltuğun alt kısmında olabilen fazladan deri parçalarını kullanın. Dikkatli bir şekilde deriyi kesip, delik-yırtık yerlere yama yapın. Yamanın belli olmaması için misina ipi kullanabilirsiniz.

Ayrıca delik ya da yırtıklar çok minimal boyuttaysa; gazlı bezle hafifçe silmeyi deneyin. Sonuçtan memnun kalacaksınız.

Bu kuralları takip ederek, deri mobilyalarınızın bakımını sağlayabilirsiniz.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın