difenbahya-bakimi

Difenbahya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evlerin gözde bitkisi difenbahya, kocaman gösterişli yapraklarıyla dikkatleri çekiyor. Yazımızda difenbahya çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

Bakımı zahmetsiz süs bitkisi difenbahya, evlerde – ofislerde sıklıkla tercih edilmektedir. İri yapraklarıyla dikkat çeken difenbahya çiçeği, bulunduğu ortama ferah bir görüntü katar. Bitkinin çiçekleri yerine yaprakları daha gösterişlidir. Bu sebeple iç mekânlarda dekoratif amaçla tercih edilebilmektedir.

Kolay yetişir, hızlıca gelişir, hemen her ortama uyum sağlayabilir ve rahatlıkla çoğaltılabilir. Birçok toprak türünde, sağlıklı şekilde büyür. İşte tüm bu nedenlerden difenbahya çiçeği tüm dünyada en çok tercih edilen süs bitkisidir.

Difenbahya çiçeğinin adı, Alman fizikçi ve doğa bilimci Johann Karl Ernst Dieffenbach’dan esinlenerek konmuştur. Bilimsel adı ‘diffenbachia’ olan çiçek, ülkemizde ‘ağlayan çiçek’ olarak da ifade edilmektedir. Hatta bazı yörelerde ‘tropikal çiçeği’ de denmektedir. Dünyada ise bilinen yaygın adı ‘dumbcane’ dir.

Difenbahya Çiçeği Türleri

Araceae familyasından olan bitkinin anavatanı Güney Amerika’dır. Doğal ortamında tespit edilen 200’e yakın türü olduğu söylenmektedir ancak bilimsel olarak kabul edilmiş tür sayısı 50 civarındadır. Bu türler arasında en çok bilinenleri ise; d. amonena, d. exotica ve d. pictadır. Oldukça şık görünümlü ve farklı çeşitlerde hibrit – kültivarları vardır.

Bilinen türlerin içinde ise en yaygını, D. amonena’dır. Ayrıca,amonenaen büyük ve iç mekânlarda en çok kullanılan türdür, diyebiliriz. Sap kısmı dışında, yapraklarının uzunluğu 40 santimetre ve genişliği ise 20 santimetredir. Sapın uzunluğu, yaklaşık 30 santimetre civarındadır. Kısaca bir difenbahya bitkisi sap ve yaprakla beraber 70 santimetreyi bulmaktadır. Yaprakları tüm sene boyunca aynı canlılıkta kalabilir. Hatta eğer bakımı eksiksiz yapılabilirse, iki seneye kadar da canlı kalacaktır.

Difenbahya Çiçeği Nasıl Bir Ortam Sever?

Difenbahya çiçeği sağlıklı gelişimi için mutlaka güneş ışığına ihtiyaç duyar ancak; direkt olarak güneş ışığı alırsa olumsuz etkilenir. Bunun yanı sıra güneş ışığını aldığı bölgedeki yapraklar, güneşe doğru eğilim göstermektedir. Bu sebeple, çiçeğin güneş almayan yönü de belirli aralıklarla güneşe doğru çevrilmelidir.Ayrıca, az ışık difenbahyanın sevmediği bir durumdur. Az ışıkta yeterince beslenemez. Böylece yaprakları sararır, cansızlaşır ve ölür.

Eğer bitkiyi yerleştirdiğiniz yer doğal ortamında az ışık barındırıyorsa, ek ışıklandırmayla çiçeğinizi desteklemeniz gerekiyor. Örneğin; bitkiyi üstünden aydınlatıcılarla ışıklandırabilirsiniz. Daha az ışık alan bitkiler, daha az su ihtiyacı duyarlar. Bu difenbahya çiçeği için de geçerlidir.Hatta hiç güneşten yararlanamasa bile, yalnızca aydınlatılarak tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Özetle, çiçeğinizin ihtiyaçlarına yönelik doğru ışık ortamı oluşturursanız, sağlıklı ve canlı yaprakları olmaması için hiçbir sebep yoktur.

Yaz sıcağının yoğun olduğu saatlerde difenbahya çiçeğinize gelen güneşi filtrelemeniz, tül perde ya da koruyucu kullanmanız iyi olur. Aşırı miktarda güneş bitkinin gelişimi için önerilmemektedir.

Rüzgâr alan veya hava akımı olan yerlerde difenbahya çiçeğinizi muhafaza etmemelisiniz. Bu tür olumsuz koşular bitkinizin gelişimini etkileyeceğinden, konumlandırırken önlem alınmalıdır. Kapı ağzı ya da pencere önü gibi yerlere yerleştirilmemelidir. Rüzgâr bitkiyi salladığında bitkinin sapı yerinden oynar. Bu da toprağın köküne hava akımı girmesine sebep olur. Hava akımı bitkinin ömrünü azaltacağı gibi, yaprakların sararmasına ya da çürümesine de yol açabilir.

Tüm bunlara rağmen, serin ve ılık havalarda hafif esintiler, bitkinin gelişimine zarar vermez. Hatta ufak miktarlarda hava akımları faydalı olabilir.

Çiçeğin yaprakları bulunduğu ortam çok sıkışık olmamalıdır. Yapraklarının başka bir bitkiye ya da eşyaya temas etmemesi gerekmektedir.

Kış mevsiminde difenbahya bitkisi, ortam sıcaklığının 5 derecenin altına düşmediği yerlerde bulunmalıdır. Soğuk havalar bitkiye zarar verebilir. Kış aylarında ideal hava sıcaklığı ise 12 derecedir.

Difenbahya çiçeğinin nem ihtiyacı çok yoğun değildir. İklim özelliklerine bağlı olarak havanın kuru olduğu yerlerde, yüksek sıcaklıktaki yaz günlerinde fısfısla nem desteği sağlanabilir.

Difenbahya Çiçeği Bakımı

Sulama

Bitkinin sulaması yapılırken en önemli kural, toprağının eşit oranda su ihtiyacını karşıladığından emin olunması gerekliliğidir. Kullandığımız su kabı her seferinde aynısı olmalıdır ki, ölçümüz aynı olsun. Sulama günleri de sabit olmalıdır. Haftanın hep aynı gününde, aynı miktarda su verilmelidir. Bitkinizin gelişimi iyi olduğu sürece sulama alışkanlıklarını değiştirmenize gerek yoktur.

Sıcak yaz günlerinde, bitkinin toprağı daha hızlı kuruyacağı için haftada 1 ya da 2 kez sulama yapılması yeterlidir. Elbette, bu durum bitkinin bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterecektir. Bazı bölgelerde yaz daha sıcak geçerken; bazı yerlerde daha serin olabilmektedir.

Kış aylarında ise, önemli nokta; sulama yaparken kullanılan suyun çeşme suyu olmamasıdır. Çeşme suyu, difenbahya bitkisi için soğuk olabilir. Soğuk su, bitki köklerinin çürümesine yol açabilir. İdeali, oda sıcaklığında su vermektir.

Son olarak, saksıda biriken suyu dökmeyi unutmayın.

Toprak Bakımı ve Toprak Seçimi

Difenbahya çiçeğinin ilkbahar aylarında toprak değişimi yapılabilir. Özellikle Nisan ayı uygundur. Toprak değiştirirken, değiştirmek istediğiniz çiçeği saksının bir boy büyüğüne almak yeterlidir. Toprak değiştirirken ek bir takviyeye ihtiyacı varsa, uygun besinler verilmelidir.

Difenbahya çiçeğinin toprağının nemlilik oranı çok önemlidir. Toprak sürekli çamur gibi ıslak olursa, köklerde çürüme gerçekleşir.

Difenbahya çiçeğiniz için tercih etmeniz gereken toprak, lifli olmalıdır. Eğer yeterince lifli değilse 5’te 1 oranında ponza taşı karıştırırsanız iyi olur. Lif, sulamalarda çürümeyi engelleyecektir. İri ve ağırlığı fazla olan difenbahyaların toprağı kayabilir. Bu durumda kuvars kumu, humuslu toprak, lifli toprak ve ponza taşından karışım hazırlayabilirsiniz.

Vitamin Desteği

Eğer her şey yolundaysa, difenbahya çiçeğine ek bir vitamin vermeye gerek yoktur. Fakat eğer gelişimde gerileme, solgunlaşma varsa; ya da çiçeğinizi budamışsanız çiçek dükkânlarında satılan vitaminlerden talimatlara eksiksiz uyarak verebilirsiniz. Difenbahyaların gelişimi yavaş olsa da, bu sık besin istedikleri anlamına gelmez.

Çoğaltmak

Difenbahyanın bir ya da daha fazla dal gövdesini suya koyarak burada bir köklenme olmasını sağlayabiliriz. Ardından köklenmiş dalı alıp uygun bir toprak ve saksıyla bitkimizi çoğaltabiliriz. Çoğaltılan difenbahya çiçeğinin özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Rutin bakım yöntemlerini uygulamanız yeterlidir. Bitkiniz ilk yaprağını verene kadar ek takviyeye de ihtiyacı yoktur.

Difenbahya Bitkisine Neler Zarar Verir?

  • Çok fazla sulamak ve suyun saksı deliklerinden çıkamaması
  • Hasta bitkilere yakın olması
  • Yanlış toprakta yetişmesi
  • Azot gübreleri vermek
  • Vitaminsiz bırakmak
  • Hastalıklar ve haşerelerden koruyamamak

Difenbahya Bitkisi Zehirli midir?

Difenbahya bitkisi her ne kadar çok tercih edilen bir bitki olsa da, hakkında yapılan tartışmalar bitmek bilmiyor. Bitkinin zehirli olduğu, çocukları ölüme götürdüğü yönünde çıkan uyarılar, gündemde çok sık yer alıyor.

Yapılan araştırmalar sonucu difenbahya çiçeğinin zehir olduğu kanıtlanmıştır. Eğer yemeye çalışırsanız; konuşamama, yakma, ağrıtma ve ağızda geçici olarak felç yaratma etkisi vardır. Hatta zehir, kana karışırsa ölümle bile sonuçlanabilecek durumlar yaşanabilir.

Tüm bunlara rağmen yaşam alanlarımızda difenbahya bulundurmanın herhangi bir zararı yoktur. Soluma yoluyla ya da bitkinin salgıladığı bir şeylere maruz kalarak zehirlenmek mümkün değildir. Fakat ağız yolu ile tüketilirse, elbette zehirleyici etkileri olur.

Uzmanlar küçük çocuğu ya da evcil hayvanı olan kişilerin, difenbahya çiçeği dışında çiçekler tercih etmelerini veya olası zehirlenmelere karşı önlem almalarını önermektedir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın