Dilin Üzerindeki Kırmızı Kabarcıklar

Dilin Üzerindeki Kırmızı Kabarcıklar

Dilin üzerindeki kırmızı kabarcıklar, çoğunlukla dilin aşırı baharatlı, acı gıdalara ve sıcak yemeklere, içeceklere karşı verdiği tepki neticesinde ortaya çıkar. Bu kırmızı kabarcıklar genel olarak ciddi bir sorun yaratmadan ve herhangi özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden iyileşir. Ancak bu kabarcıkların iltihaplanması aft gibi açık yaralara yol açabileceğinden dikkatli takip edilmesi ve birkaç gün içinde iyileşme sağlanmazsa doktora gidilmesi önerilir.

Dil üzerinde bulunan birçok sinir ucu, bu organı vücudun diğer bölgelerinden daha hassas yapmaktadır. Dilin büyük bölümü kastır ve üst tabakası mukoza ile kaplıdır. Gıdalardan tat almamızı sağlayan noktalar arasında “papilla” denilen küçük tümsekler bulunmaktadır.

Kırmızı Kabarcıkların Nedenleri

Dil üzerinde oluşan kırmızı kabarcıklar ağrıya neden oluyorsa sebebi yüksek ihtimalle iltihaplı papilla‘dır. İltihaplı papillalar genellikle sıcak yiyecek veya içecekle dilin yanması, ya da yanlışlıkla dil ısırma gibi yaralanmalar sonucunda oluşmaktadır. Sigara dumanı gibi dili tahriş eden diğer faktörlerde papillarda iltihaplanmaya yol açabilir.

Tedavisi

İltihaplı papillalar, dili tahriş eden acı, baharatlı, asitli ve sıcak gıdalardan uzak durulursa kendi kendine iyileşir. Doktorunuz ağrıların şiddetine göre ağrı kesici önerebilir. Eğer dilinizi zor hareket ettirebiliyorsanız ve ağrılar artıyorsa ek tedavi için doktorunuza danışabilirsiniz.

Kırmızı kabarcıkların oluşumunu engellemek içinse ağız hijyenine özen göstermeli, düzenli olarak diş macunu ve diş ipiyle gerekli ağız temizliğini yapmalısınız.

Diğer Nedenler

Dil üzerinde pek çok soruna bağlı olarak açık yaralar, kırmızı veya beyaz kabarcıklar oluşabilir. Bu yaraların tedavisinde nedenine göre farklı yöntemler kullanılabilir. En çok rastlanan neden iltihaplı papillalar olmasına karşın, alerjik reaksiyonlar, vitamin eksikliği, şeker hastalığı, aşırı ağız kuruluğu, cilt hastalıkları, anemi, stres, herpes simpleks virüsü (uçuk) veya ağız kanseri bu tip yaralara, kabarcıklara yol açabilir. Kabarcıkların oluşum sıklığı, nedensiz oluşması, dikkat etmenize rağmen geçmemesi, ağrıların artması durumlarında doğru teşhis için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın